Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016

Αντιβιοτικά που δεν δρουν σε παιδιά

Ολο και πιο ευάλωτα γίνονται τα παιδιά στις πιο διαδεδομένες λοιμώξεις, επειδή, λόγω υπερσυνταγογράφησης, τα περισσότερα από τα αντιβιοτικά που τους χορηγούνται είναι ανίκανα να δράσουν. Μια πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από Βρετανούς ειδικούς αποδεικνύει ότι η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών από τα παιδιά, πυροδοτεί την εμφάνιση ανθεκτικών στελεχών, ακόμα και των πιο συνηθισμένων βακτηρίων. Μάλιστα, τα στελέχη παραμένουν ανθεκτικά στις κοινότερες αντιβιώσεις ακόμα και έξι μήνες από την αρχική τους εμφάνιση, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις ουρολοιμώξεων από E.coli.

Η ανάπτυξη ανθεκτικότητας των μικροοργανισμών στα παιδιά του εύπορου δυτικού κόσμου είναι τόσο διαδεδομένη, ώστε τα πιο γνωστά αντιβιοτικά είναι άχρηστα στο 50% των περιπτώσεων. Αυτό, τουλάχιστον, επισημαίνουν επιστήμονες του πανεπιστημίου του Μπρίστολ και του Ιμπίριαλ Κόλετζ του Λονδίνου που εκπόνησαν την πρόσφατη μελέτη.

Οι ερευνητές επιρρίπτουν την ευθύνη για το φαινόμενο στη μεγάλη συχνότητα με την οποία συνταγογραφούνται αντιβιοτικά στα παιδιά. Τα συμπεράσματά τους βασίζονται στην ανάλυση 58 προηγούμενων μελετών κατά τις οποίες εξετάστηκαν 77.783 κρούσματα ουρολοιμώξεων σε 26 κράτη, μεταξύ των οποίων και η Βρετανία.

Το Ε.coli προκαλεί το 80% αυτών των λοιμώξεων και όπως διαπιστώνεται η συντριπτική πλειονότητα των παιδιών που πάσχει από ουρολοίμωξη και απευθύνεται σε γενικό ιατρό, φεύγει έχοντας στην τσέπη του τουλάχιστον μία συνταγή για αντιβιοτικά. Ειδικότερα, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα συμπεράσματα της έρευνας είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά επειδή τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι ο αριθμός των αντιβιοτικών που μπορούν να χορηγηθούν με ασφάλεια στα παιδιά είναι σχετικά μικρότερος από αυτόν που αφορά τις μεγαλύτερες ηλικίες. Επίσης, διαπιστώνεται ότι η ανθεκτικότητα των βακτηριδίων είναι μεγαλύτερη στα παιδιά κάτω των πέντε ετών παρά σε αυτά που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα έξι έως 17 ετών, αλλά όπως φαίνεται η ανθεκτικότητα των μικροβίων είναι εξίσου διαδεδομένη και στους ενήλικες.


DENNIS CAMBELL / THE GUARDIAN

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου