Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016

Κραυγάζουν για βοήθεια τα παιδιά της κρίσης

Σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα και διαταραχές, επιθετικές συμπεριφορές τόσο από ενηλίκους όσο και από μικρά παιδιά και αύξηση των διαζυγίων είναι μερικές από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης που έχουν κάνει την εμφάνισή τους ιδίως στα φτωχότερα λαϊκά στρώματα.

Προκειμένου να δώσουν λύσεις σε άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχολογικής φύσης, λόγω της οικονομικής ανέχειας, αρκετοί δήμοι της χώρας ξεκίνησαν την παροχή δωρεάν προγραμμάτων ψυχολογικής στήριξης σε παιδιά και ενηλίκους.

Τα προγράμματα που ανακοινώθηκαν πριν από 10 περίπου ημέρες από πολλούς δήμους απευθύνονται κυρίως στους δικαιούχους του επισιτιστικού προγράμματος ΤΕΒΑ (Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για Απόρους) και ήδη το ενδιαφέρον είναι μεγάλο, παρά το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει γίνει ευρέως γνωστό. Την προηγούμενη εβδομάδα οι ψυχολόγοι και παιδοψυχολόγοι που έχουν προσληφθεί από τον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο Δυτικής Αττικής (ΑΣΔΑ) ξεκίνησαν τις πρώτες συνεδρίες σε χώρους των δήμων με παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών και γονείς, προκειμένου να βοηθήσουν όσο μπορούν στη διαχείριση των ψυχοκοινωνικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

Τα πρώτα συμπεράσματα δείχνουν ότι η οικονομική κρίση, η ανεργία και οι κακές συνθήκες διαβίωσης έχουν επιδεινώσει τις σχέσεις μεταξύ των μελών της οικογένειας, καταγράφονται συχνά βίαιες συμπεριφορές και ξεσπάσματα, ενώ ακόμη και μικρά παιδιά, που είναι τα μεγαλύτερα θύματα όλης αυτής της κατάστασης, εμφανίζουν επιθετικές συμπεριφορές στο σχολικό περιβάλλον, εξαιτίας της έντασης που υπάρχει στο σπίτι αλλά και της έλλειψης επικοινωνίας. «Τα παιδιά σε αυτές τις ηλικίες δεν είναι εύκολο να ζητήσουν βοήθεια από έναν ειδικό. Ωστόσο, μέσα από τις συζητήσεις που κάνουμε, πολλές φορές κραυγάζουν για βοήθεια», λέει στο «Εθνος» η παιδοψυχολόγος Κατερίνα Σολωμού.

Συντονισμός
Στους δήμους της Δυτικής Αττικής, τον συντονισμό για συνολικά 7 δήμους (Περιστέρι, Πετρούπολη, Χαϊδάρι, Αγία Βαρβάρα, Αιγάλεω, Αγιοι Ανάργυροι - Καματερό, Ιλιον) και για 3 μητροπόλεις την έχει ο πρόεδρος του ΑΣΔΑ και δήμαρχος Περιστερίου Ανδρέας Παχατουρίδης.

Ο γενικός διευθυντής του ΑΣΔΑ, Μόσχος Διαμαντόπουλος, και γενικός συντονιστής του έργου υποστήριξε ότι οι άνθρωποι που ζουν κάτω από συνθήκες ακραίας φτώχειας, εκτός από τρόφιμα που έχουν ξεκινήσει να προσφέρονται, χρειάζονται και μια σειρά υπηρεσιών ώστε να αντιμετωπίσουν τα γενικότερα προβλήματα που πηγάζουν από την οικονομική ανέχεια και τις άσχημες συνθήκες διαβίωσης. «Υστερα από διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους των δήμων που καλύπτει ο ΑΣΔΑ, αναζητήσαμε τις βασικότερες ανάγκες -εκτός από το επισιτιστικό πρόγραμμα- γι' αυτούς τους ανθρώπους. Ετσι καταλήξαμε ότι χρειαζόταν να γίνουν προσλήψεις κυρίως ψυχολόγων και παιδοψυχολόγων, αλλά και λογοθεραπευτών, εργοθεραπευτών και παιδαγωγών», τονίζει.

Στην κοινοπραξία, προσθέτει ο κ. Διαμαντόπουλος, «αποφασίσαμε να εστιάσουμε κυρίως στα παιδιά σε δύο σημεία. Το ψυχολογικό κομμάτι, που το καλύπτουμε με τους παιδοψυχολόγους, και το θέμα του παιχνιδιού, όπου σε συνεργασία με τις αντίστοιχες δομές των δήμων προσπαθούμε να εντάξουμε όσα περισσότερα παιδιά μπορούμε σε προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης».

Πόσοι θα προσέλθουν
Το πρόγραμμα ψυχολογικής στήριξης που μόλις ξεκίνησε λήγει στις 31/12/16. Στους δήμους της Δυτικής Αττικής οι δικαιούχοι του επισιτιστικού προγράμματος είναι πάνω από 13.000 και εκτιμάται ότι στα προγράμματα ψυχολογικής στήριξης αλλά και σε κάποιες συναφείς υπηρεσίες θα προσέλθουν το επόμενο διάστημα περίπου 4.000 ενήλικες και μικρά παιδιά. «Η λογική μας δεν είναι ότι ο ειδικός επιστήμονας θα δει ένα παιδί ή έναν ενήλικα μία φορά. Θα πραγματοποιηθούν μια σειρά από συνεδρίες για όσο διάστημα χρειαστεί», επισημαίνει ο κ. Διαμαντόπουλος.

Γιάννης Ραμπαλάκος, ψυχολόγος
Η οικονομική ανέχεια φέρνει στην επιφάνεια προβλήματα

«Λόγω της οικονομικής ανέχειας, έρχονται προβλήματα στην επιφάνεια και συγκρουσιακές καταστάσεις μεταξύ των μελών της οικογένειας που υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν θα παρουσιάζονταν», υποστηρίζει ο ψυχολόγος Γιάννης Ραμπαλάκος, που συμμετέχει στο πρόγραμμα και έχει ξεκινήσει να πραγματοποιεί συνεδρίες σε δήμους της Δυτικής Αττικής.

Οι ψυχικές διαταραχές που παρουσιάζουν οι ενήλικες που βρίσκονται υπό συνθήκες ακραίας φτώχειας -προσθέτει- είναι πολύ δύσκολα διαχειρίσιμες. «Υπάρχει περιθωριοποίηση, έλλειψη κοινωνικών επαφών και σε πολλές περιπτώσεις βίαιων συμπεριφορών στο σπίτι», τονίζει. Κάποιες φορές, το ζευγάρι μπορεί να έρχεται μαζί στη συνεδρία για να λύσει τα μεταξύ τους ζητήματα, ενώ σε άλλες περιπτώσεις έρχεται ο ένας από τους δύο γονείς. «Ζητούν βοήθεια προκειμένου να μπορέσουν να διαχειριστούν το άγχος τους λόγω της φτώχειας και της ανεργίας, να αποκαταστήσουν τη σχέση τους με τον σύζυγό τους, να βρουν κίνητρα για να συνεχίσουν να προσπαθούν να βελτιώσουν της ζωή τους», αναφέρει ο κ. Ραμπαλάκος.

«Πράξη ευθύνης»
Δυστυχώς, κάποιοι από τους ενήλικες φαίνεται σαν να έχουν παραιτηθεί από τη ζωή. «Μας λένε ότι δεν έχουν κίνητρα ούτε για να αναζητήσουν εργασία. Πρέπει όμως να καταλάβουν ότι το να έρθει ένας ενήλικας που αντιμετωπίζει αντίστοιχα προβλήματα να μιλήσει σ' έναν ειδικό αποτελεί μια πράξη ευθύνης», καταλήγει.

Κατερίνα Σολωμού, παιδοψυχολόγος
Συσσωρεύουν ένταση και ξεσπούν με βίαιο τρόπο

«Τα παιδιά αποτελούν τον κυματοθραύστη όλης αυτής της άσχημης οικονομικής κατάστασης που βιώνουν οι γονείς τους καθώς σε πολλές περιπτώσεις ξεσπάνε στα ίδια τα παιδιά τους», υποστηρίζει η παιδοψυχολόγος Κατερίνα Σολωμού.

Στην πρώτη εβδομάδα λειτουργίας του προγράμματος ψυχολογικής υποστήριξης έχει αρχίσει να συναντάται με παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών. «Μπορεί να χρειαστεί να προηγηθούν 2 με 3 συνεδρίες με τους γονείς πριν να συναντηθούμε με το παιδί. Οι γονείς απευθύνονται αρχικά σ' εμάς όταν παρατηρούν συγκρουσιακές καταστάσεις είτε στο σπίτι είτε στο σχολικό περιβάλλον», αναφέρει.

Οσον αφορά τα παιδιά με τα οποία έχει μιλήσει, επισημαίνει ότι αρχικά δεν ζητούν βοήθεια για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, αλλά μέσα από τη συζήτηση πολλές φορές κραυγάζουν για βοήθεια.

Ασχημο κλίμα
«Μας επισημαίνουν το άσχημο κλίμα στο σπίτι, την έλλειψη επικοινωνίας με τους γονείς και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους λόγω της φτώχειας. Δυστυχώς, κάποια παιδιά συσσωρεύουν όλη αυτήν την ένταση που προέρχεται από το σπίτι και ξεσπούν με βίαιο τρόπο», σημειώνει η κ. Σολωμού.

Η βασική συμβουλή που δίνει στους γονείς αυτών των παιδιών είναι να επαναπροσδιορίσουν τις ανάγκες τους και να στοχεύσουν στην καλύτερη δυνατή επικοινωνία με τα παιδιά τους.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ
Πηγή: Έθνος 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου