Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

Δημοτική Βιβλιοθήκη Ραφήνας- Πικερμίου: Εκπαιδευτική ρομποτική - STEM

Με όραμα και δέσμευση στην εκπαιδευτική της αποστολή, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Ραφήνας – Πικερμίου διευρύνει τις δράσεις της και στο πλαίσιο αυτό, προτίθεται να υλοποιήσει, από τον Μάρτιο 2016, μαθήματα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και STEM για μαθητές δημοτικού.

* Tι είναι η Εκπαιδευτική Ρομποτική και γιατί να την επιλέξω για το παιδί μου; 
Η Ρομποτική αποτελεί σήμερα μία από τις πλέον σύγχρονες τάσεις στη λεγόμενη άτυπη εκπαίδευση. Είναι μία διασκεδαστική και ενδιαφέρουσα δραστηριότητα, που δίνει την ευκαιρία στα παιδιά να αποκτήσουν γνώσεις μέσω του παιχνιδιού και να αναπτύξουν πολλαπλές δεξιότητες.

* Τι είναι το STEM education;
Ο Οργανισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, Επιστήμης, Τεχνολογίας & Μαθηματικών STEM education (http://stem.edu.gr/) έχει ως βασικό στόχο την εισαγωγή του STEM [Science, Technology, Engineering and Mathematics] στην εκπαίδευση. Είναι ο μοναδικός φορέας στη χώρα μας ο οποίος έχει πρόσβαση στο εκπαιδευτικό υλικό που αναπτύσσει η εταιρεία Lego Education σε συνεργασία με τα αμερικανικά πανεπιστήμια MIT, TUFTS και του Carnegie Mellon.

* Σε ποιους απευθύνονται τα εκπαιδευτικά προγράμματα STEM στη Δημοτική Βιβλιοθήκη 
και ποιοι ειναι οι εκπαιδευτικοί τους στόχοι; 
Τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα STEM απευθύνονται σε μαθητές όλων των τάξεων του δημοτικού, με κύριο εκπαιδευτικό στόχο την εξοικείωσή τους με τη διδασκαλία STEM.
 Το STEM παρέχει ευκαιρίες για την ανάπτυξη δεξιοτήτων ενθαρρύνοντας τα παιδιά να απαντούν σε ερωτήματα και να εμπλέκονται σε παιγνιώδεις δραστηριότητες με θέματα από την επιστήμη, τα μαθηματικά, τη μηχανική και την τεχνολογία. 
 Με το STEM επιχειρείται ο μετασχηματισμός από το επίπεδο της παραδοσιακής δασκαλοκεντρικής διδασκαλίας, στη διδασκαλία όπου κυρίαρχο ρόλο διαδραματίζει η επίλυση ενός προβλήματος στην πράξη, η ανακαλυπτική – διερευνητική μάθηση, καθώς και η δημιουργική εμπλοκή των εκπαιδευόμενων στην ανακάλυψη της λύσης.

* Πώς γίνονται τα μαθήματα; 
Οι μαθητές εργάζονται σε διαφορετικές ομάδες ανά ηλικία (Α-Β & Γ-ΣΤ δημοτικού) και κατασκευάζουν με δομικά στοιχεία (τουβλάκια) μηχανικές κατασκευές που μπορούν να αποτελέσουν τους ήρωες της δικής τους φανταστικής περιπέτειας, επιλύοντας όμως ταυτόχρονα πραγματικά προβλήματα από τον φυσικό κόσμο που τους περιβάλλει. 
Μαθαίνουν πώς μπορούν να δώσουν «ζωή- κίνηση» στις κατασκευές τους μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή αποκτώντας δεξιότητες προγραμματισμού, engineering (σχεδιασμός και κατασκευή) και επίλυσης προβλημάτων (problem solving).

Οι μαθητές χωρίζονται σε ομάδες 2-3 μελών και με την καθοδήγηση του εκπαιδευτή:

 Μαθαίνουν να εργάζονται ομαδικά και να υλοποιούν projects. 
 Ακολουθούν οδηγίες κατασκευής 2D σχεδίων για την κατασκευή ενός 3D μοντέλου. 
 Κατανοούν βιωματικά βασικές έννοιες της φυσικής, χρησιμοποιώντας άξονες, γρανάζια, τροχαλίες κλπ.
 Μαθαίνουν να προγραμματίζουν αλγοριθμικά, με μία γραφική γλώσσα προγραμματισμού, η οποία καθιστά προσιτό τον προγραμματισμό στα παιδιά (από 7 ετών και άνω). 
 Αποκτούν και αναπτύσσουν κινητικές δεξιότητες χειρισμού και επικοινωνίας, καθώς και οργανωτικές δεξιότητες.

* Με ενδιαφέρει! Θέλω να μάθω περισσότερα. 
Τα μαθήματα θα γίνονται κάθε Παρασκευή, στο Αναγνωστήριο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, στο Πνευματικό Κέντρο (Αραφηνίδων Αλών & Έλλης Αλεξίου) και ώρα 17.00 – 18.30. 
Κόστος συμμετοχής: 6 – 8€ / μάθημα (ανάλογα με τον αριθμό των μαθητών μέχρι 20 μαθητές / τμήμα).
Δηλώσεις συμμετοχής στη Βιβλιοθήκη, καθημερινά, 8.30 – 19.00, ως την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016. Ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. 
Πληροφορίες στο τηλ. 22940 26349. 
Πρώτη συνάντηση γνωριμίας στη Βιβλιοθήκη, την Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016 και ώρα 17.00.

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ 
ΡΑΦΗΝΑΣ – ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ
Αραφηνίδων Αλών & Έλλης Αλεξίου, 19009 
Τηλ: 22940 26073, 23221 
Φαξ: 22940 26315
@: info@dopap-rp.gr
fb: ΔΟΠΑΠ Δήμου Ραφήνας Πικερμίου
url: www.dopap-rp.gr

Πηγή: rpn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου