Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

Τα μυστικά μίας παγκόσμιας διάκρισης

Ο «Ελληνας Αντερσεν», ο εθνικός μας παραμυθάς Ευγένιος Τριβιζάς, μαζί με την υπέροχη διεθνή ομάδα, η οποία αποτελείται από κορυφαίους Ελληνες και ξένους καλλιτέχνες και δημιουργούς (Ever After Tales), κατάφεραν να κερδίσουν το «όσκαρ παραμυθιού» νικώντας ακόμη και την Ντίσνεϊ!

Πρόκειται για μια τεράστια επιτυχία αν αναλογιστεί κανείς τα χιλιάδες ηλεκτρονικά βιβλία για παιδιά που κυκλοφορούν ετησίως στην παγκόσμια αγορά. «Το κοτσάνι του Πετροκέρασου» («Little Emily» στην αγγλική του εκδοχή) κέρδισε το βραβείο καλύτερου διαδραστικού βιβλίου της χρονιάς για παιδιά προσχολικής ηλικίας στα KidscreenAwards, τα οποία αποτελούν τον σημαντικότερο φορέα βράβευσης παιδικού τηλεοπτικού και διαδικτυακoύ περιεχομένου στις ΗΠΑ.

Την καλλιτεχνική επιμέλεια, εικονογράφηση και σκηνοθεσία υπογράφει ο βραβευμένος σκηνοθέτης, ανιμέιτορ και ισόβιο μέλος της Ακαδημίας Κινηματογράφου των Ηνωμένων Πολιτειών Παναγιώτης Ράππας, τη διεύθυνση παραγωγής ο βετεράνος παραγωγός ταινιών κινουμένων σχεδίων στην Αμερική Hal Waite -συνεργάτες και οι δύο για χρόνια του Στίβεν Σπίλμπεργκ-, με συμπαραγωγό στην Ελλάδα τον δημιουργικό διευθυντή Ορφέα Αθανασίου, και την πρωτότυπη μουσική ο συνθέτης Αντώνης Δελαπόρτας.

Στην ελληνική εκδοχή τη συναρπαστική ιστορία ζωντανεύει η φωνή της γνωστής ηθοποιού Ολιας Λαζαρίδου, ενώ στην αγγλική η φωνή του γνωστού Αγγλου ηθοποιού Raza Jaffrey. Επιπλέον, ο υποψήφιος για δύο βραβεία Emmy Raoul Garcia είχε την ευθύνη της προσαρμογής της ιστορίας στα ισπανικά.

Συνεργασίες
Εχει συνεργαστεί με σπουδαίους σκηνοθέτες, όπως τον Γερμανό σκηνοθέτη Βόλφγκανγκ Ουρκς πάνω στο κινούμενο σχέδιο, γεγονός που του έδωσε την απαραίτητη εμπειρία για όλα τα στάδια της παραγωγής και τον οδήγησε επιτυχημένα σε δύο ταινίες μεγάλου μήκους. Μετά μπήκε στη ζωή του ο Αμερικανός σκηνοθέτης Στίβεν Σπίλμπεργκ. Εχει δουλέψει σε όλα τα μεγάλα στούντιο του Χόλιγουντ.

«Αν υπάρχει η σωστή χημεία μεταξύ των συντελεστών, η μία φαντασία πυροδοτεί την άλλη και το αποτέλεσμα μπορεί να είναι φαντασμαγορικό», αναφέρει ο ίδιος στο «Εθνος».

«Τα παιδιά είναι απαιτητικοί θεατές, δεν μπορείς ποτέ να τα ξεγελάσεις. Το ζητούμενο με όλη αυτή την προσπάθεια ήταν να εκμεταλλευθεί κανείς τα καινούργια μέσα, τα κινητά, τα tablets, που ο περισσότερος κόσμος περνάει ατέλειωτες ώρες μπροστά τους, και να δημιουργήσει περιεχόμενο, ιστορίες, οι οποίες έχουν ένα ενδιαφέρον για τα παιδιά και να δίνουν την ευκαιρία και στους γονείς να περνάνε κάποιο χρόνο μαζί τους δημιουργικά».

Ο Ευγένιος Τριβιζάς, ο ξεχωριστός συγγραφέας με σπουδές εγκληματολογίας, έχει γράψει μέχρι σήμερα περίπου 150 βιβλία για παιδιά, ωστόσο έχει προσαρμοστεί στις ανάγκες της σύγχρονης εποχής και παράλληλα με τα παραδοσιακά παραμύθια αφιερώνει τον χρόνο του και στη δημιουργία... ηλεκτρονικών ιστοριών.

Οπως μας αποκαλύπτει, η βράβευση ήταν μια ευχάριστη έκπληξη που κανείς από τους συντελεστές δεν περίμενε! Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι η υποψηφιότητα της Ντίσνεϊ, το «Story Central», δεν αφορούσε μία μόνο ιστορία αλλά μια πύλη (portal) όλων των δημοφιλών έργων της πολυεθνικής, περιλαμβανομένου του «Toy Story 3» της Pixar. Η υποψηφιότητα της PlayDate Digital ήταν η deluxe εκδοχή του κλασικού «Μικρού μου πόνυ» σε εντυπωσιακά πρωτοποριακή τεχνολογία.

Οι άλλες υποψηφιότητες
«Πέρα από την ευρηματικότητα, τεχνογνωσία και ποιοτική δουλειά του σκηνοθέτη Παναγιώτη Ράππα που έχει αγκαλιάσει εδώ και χρόνια με ενθουσιασμό το έργο μου και μιας ομάδας εμπνευσμένων συνεργατών όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Αμερική, στο Μεξικό και άλλες χώρες, η έκπληξη ίσως οφείλεται στο ότι οι δύο άλλες υποψηφιότητες βασίζονταν σε κλασικές, γνωστές στο κοινό και πολυπαιγμένες ιστορίες, ενώ η δική μας κόμιζε κάτι το νέο, πρωτότυπο και διαφορετικό», επισημαίνει ο κ. Τριβιζάς.

Στην ερώτησή μας για το πώς μπορεί κάποιος να πιστέψει σήμερα στα παραμύθια όταν βιώνει μια δύσκολη και σκληρή πραγματικότητα και να κρατήσει τη φαντασία του ζωντανή, η απάντησή του είναι αφοπλιστική. «Τα παραμύθια είναι σήμερα χρήσιμα όσο ποτέ. Το βραβευμένο παραμύθι συγκεκριμένα μας δείχνει ότι ένα ασήμαντο, χαμένο στο χάος του Διαστήματος κοτσάνι πετροκέρασου αρκεί για να δώσει το έναυσμα, την ελπίδα και το κουράγιο σε έναν ζωγράφο και στην κόρη του να αναδημιουργήσουν έναν κατεστραμμένο ολοκληρωτικά από υπέρτερες δυνάμεις πλανήτη.

Η φαντασία είναι η αφετηρία της δημιουργίας, ο μαιευτήρας της επιστημονικής προόδου, ο προθάλαμος κάθε νέας πραγματικότητας. Και αυτό επειδή η φαντασία, η ικανότητα δηλαδή να σχηματίζουμε στον νου μας ιδέες πέρα από την εμπειρική πραγματικότητα, έχει άμεση σχέση με την επίλυση προβλημάτων, την επιστημονική πρόοδο και την οικονομική ευημερία. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι κάθε επιστημονική πρόοδος δεν είναι τίποτα άλλο από εφηρμοσμένη φαντασία. Σήμερα μας είναι απαραίτητη όσο ποτέ. Δυστυχώς τα παιδιά εισέρχονται στα σχολεία προικισμένα με πλούσια φαντασία και αποφοιτούν με φαντασίες ατροφικές ή στραγγαλισμένες», προσθέτει ο αγαπημένος παραμυθάς των παιδιών.

Οσο για τον ήρωα που θα διάλεγε για να βγει μια βόλτα στη σημερινή Αθήνα θα ήταν ο δαιμόνιος δημοσιογράφος Πίκο Απίκο. «Θα είχε πολλά να δει, να καταγράψει και να αναμεταδώσει», αναφέρει χαμογελώντας...

Ολα τα διαδραστικά βιβλία της Ever After Tales, καθώς και το βραβευμένο «Κοτσάνι του Πετροκέρασου» (www.everaftertales.com) κυκλοφορoύν στα ελληνικά, στα αγγλικά και στα ισπανικά, με τις τρεις γλώσσες να είναι ενσωματωμένες στο λειτουργικό σύστημα, και διατίθενται από το Apple Store και το Google Play.

Hal Waite
Αυτό είναι ένα βραβείο της Ελλάδας

O Hal Waite είναι ένας πολύ γνωστός βετεράνος παραγωγός του Χόλιγουντ, συγγραφέας και τραγουδιστής. Εμαθε την τέχνη του κοντά στον Στίβεν Σπίλμπεργκ, καθώς υπήρξε συνεργάτης του για πολλά χρόνια.

Με πάνω από 20 χρόνια στον χώρο των ταινιών για παιδιά, σήμερα είναι ένας από τους βασικούς συντελεστές αυτής της επιτυχίας, αφού υπογράφει τη διεύθυνση παραγωγής του καλύτερου διαδραστικού βιβλίου της χρονιάς και έρχονται κι άλλες εκπλήξεις, όπως μας αποκαλύπτει ο ίδιος.

«Ηξερα όταν δουλεύαμε το ηλεκτρονικό βιβλίο για πολλούς μήνες ότι δημιουργήσαμε κάτι πολύ ξεχωριστό, κάτι που κανείς δεν είχε κάνει ξανά! Στο σόου της βράβευσης στο Μαϊάμι ήταν περίπου 2.000 άνθρωποι παρόντες, μεταξύ των οποίων και κορυφαίοι δημιουργοί αλλά και στελέχη του Χόλιγουντ, της Νέας Υόρκης, σχεδόν απ' όλο τον κόσμο.

Αξίζαμε
Δεν ξέρω αν θα φανεί αστείο αλλά την ώρα που ήταν έτοιμοι να ανακοινώσουν τον νικητή, ήμουν τόσο ενθουσιασμένος που καθόμουν με δυσκολία στην καρέκλα. Οταν πια κατάλαβα ότι εμείς κερδίσαμε το βραβείο πήδηξα πάνω από τη χαρά μου και έτρεξα προς τη σκηνή. Τι εκπληκτικό συναίσθημα! Αυτό είναι ένα βραβείο της Ελλάδας. Αξίζαμε αυτήν τη νίκη αλλά πρέπει να παραμείνουμε ταπεινοί και προσγειωμένοι.

Ολοι δουλέψαμε πολύ σκληρά και για πολλούς μήνες. Ολοι είμαστε επαγγελματίες, με πολύ μεγάλη εμπειρία και ο καθένας μας ξέρει τι πρέπει να κάνει. Νομίζω ότι το μυστικό μας είναι ότι η δημιουργική μας ομάδα λειτουργεί περισσότερο σαν οικογένεια. Κάποιες φορές μπορεί να διαφωνούμε αλλά η αγάπη μας γι' αυτό που κάνουμε είναι τόσο μεγάλη που όλα τα εμπόδια ξεπερνιούνται. Και τώρα είμαστε περήφανοι γονείς της Ever After Tales και το ?Κοτσάνι του Πετροκέρασου? είναι το παιδί μας. Η ελπίδα μας είναι ότι τελικά θα μετατρέψουμε ένα ή περισσότερα ηλεκτρονικά μας βιβλία σε τηλεοπτική σειρά κινουμένων σχεδίων, καθώς και σε ταινία».

ΜΑΡΙΝΑ ΖΙΩΖΙΟΥ
Πηγή: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου