Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

Μαθήματα γραφής και ανάγνωσης με σύστημα Braille στην Καλαμάτα

Το σύστημα “Braille”, τον κώδικα γραφής και ανάγνωσης των τυφλών έχουν τη δυνατότητα να μάθουν στην Καλαμάτα όσοι ενδιαφέρονται, είτε αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης είτε όχι, με πρωτοβουλία της Περιφερειακής Ενωσης Νότιας Πελοποννήσου του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών.


Τα μαθήματα παραδίδει ο γενικός γραμματέας του σωματείου Παναγιώτης Μανωλόπουλος και ήδη έχουν ανταποκριθεί 6 άτομα, εκπαιδευτικοί Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής, οι οποίοι έχουν στόχο να συμβάλλουν στην εκπαίδευση μαθητών τους που αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης. 


Στα σχέδια του σωματείου είναι να πραγματοποιηθούν στη συνέχεια και μαθήματα χρήσης ηλεκτρονικού υπολογιστή για τυφλούς, με πρόγραμμα ανάγνωσης οθόνης.

Όπως τονίζει μάλιστα ο κ. Μανωλόπουλος αναφορικά με τις δυνατότητες που δίνονται στους τυφλούς, «αρκεί να υπάρχει θέληση και κάποιος μπορεί να κάνει όσα και κάποιος που βλέπει, ακόμα και προγραμματισμό».

Ειδικότερα για το σύστημα γραφής και ανάγνωσης “Braille”, εξηγεί πως ένας άνθρωπος που βλέπει, γράφει με τα χέρια αλλά διαβάζει με τα μάτια, ενώ εκείνος που δε βλέπει διαβάζει με την αφή. 

Αναφερόμενος στην ιστορία του κώδικα, εξηγεί πως δημιουργήθηκε από τον Louis Braille στη Γαλλία προς τα τέλη του 1800, ενώ μέχρι τότε οι τυφλοί δε μπορούσαν να γράψουν αλλά μόνο να διαβάσουν γράμματα που είχαν φτιαχτεί με σύρμα και είχαν τυπωθεί ανάγλυφα με μια πρέσα. 

Ο Louis Braille έφτιαξε το λεγόμενο εξάστιγμο, δηλαδή των 6 στιγμών, πάνω στο οποίο βασίζεται όλο το αλφάβητο κι έδωσε τη δυνατότητα στους τυφλούς να διαβάζουν αλλά και να γράφουν. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι θέλουν να μάθουν τον κώδικα, ακόμα και αν δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης, κυρίως εκπαιδευτικοί, για να βοηθήσουν άτομα που έχουν ανάγκη.

Πηγή: eleftheriaonline

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου