Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016

Τρίκαλα: Ο συνεχής αγώνας ενάντια στην άγνοια ακούει στο όνομα Free mobility

Όταν η εκπαίδευση ξεφεύγει από τα στεγανά και ο ζήλος των εκπαιδευτικών μετατρέπεται σε προσπάθεια να γίνει το σχολείο δημιουργικό, ελεύθερο, ικανό να τροφοδοτήσει και να αναδείξει κάθε δύναμη που κρύβει η ψυχή, το πνεύμα, το σώμα των μαθητών και όταν στόχος τους είναι να γίνουν οι μαθητές τους ανεξάρτητες προσωπικότητες τότε τα αποτελέσματα είναι λαμπρά και χαίρουν συγχαρητηρίων.

Μ’ αυτή τη φιλοσοφία για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά υλοποιείται από το Ε.Ε.Ε.Ε.Κ Τρικάλων η Εκστρατεία FREE MOBILITY, η οποία είναι παράλληλη δράση της εκστρατείας ECOMOBILITY που υλοποιείται για 13η συνεχόμενη χρονιά, μετά την πρώτη πιλοτική περίοδο που πραγματοποιήθηκε το έτος 2003.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα, που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα με την ελπίδα οι μαθητές από τα Ειδικά Σχολεία να προσεγγίσουν τις δυσκολίες που προκαλούν οι συνθήκες και οι συνήθειες μετακίνησης στην λειτουργία των πόλεων και επηρεάζουν την ποιότητα ζωής των ίδιων και των συμπολιτών τους.

Στόχος της εκστρατείας FREE MOBILITY είναι οι ομάδες μαθητών από Ειδικά Σχολεία ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής και Ε.Ε.Ε.Ε.Κ, μέσα από την παρατήρηση, να εντοπίσουν προβλήματα μετακίνησης, ελλείψεις στη συγκοινωνιακή δομή, εμπόδια πεζών ή ατόμων με κινητικές δυσκολίες, καθώς και παρατυπίες, που προκαλούν τον εμποδισμό και την δυσκολία ελευθερίας στην καθημερινή μετακίνηση στην πόλη.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε το περασμένο Νοέμβριο και ολοκληρώνεται τον Φεβρουάριο του 2016 με την επίσημη παρουσίαση του προγράμματος από πέντε μαθητές του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.

Η ειδική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου και ώρα 12 το μεσημέρι στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημαρχείο Τρικάλων όπου η ομάδα των μαθητών του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ Τρικάλων θα παρουσιάσει την εργασία και τις προτάσεις της για τα προβλήματα μετακίνησης στην πόλη.

Οι υπεύθυνοι του προγράμματος και συντονιστές είναι οι εκπαιδευτικοί : Αρετή Γρηγορίου και Σωτηρία Παπανικολάου καθώς και ο Κοινωνικός λειτουργός Θανάσης Καραγιώργος.

Παράλληλα όμως, πραγματοποιούνται και άλλες δράσεις όπως αυτή που πραγματοποιήθηκε προχθές στον πεζόδρομο της Ασκληπιού. Πέντε μαθητές της ομάδας Free mobility μαζί με 3 στελέχη του σχολείου (Αρετή Γρηγορίου, Σωτηρία Παπανικολάου και Θανάση Καραγεώργο) οργάνωσαν μια ξεχωριστή δράση-προσπάθεια. Κάλεσαν 10 φοιτητές με ενασχόληση στην Ειδική Αγωγή από τη ΣΕΦΑΑ Τρικάλων, οι οποίοι με δραστηριότητες αξιοποίησαν το παιχνίδι, για να αποδείξουν, πόσο δύσκολη είναι η μετακίνηση ατόμων με αναπηρία.

Στις δραστηριότητες κλήθηκαν και 9 παιδιά (με τρεις συνοδούς) από το ΚΔΑΠ ΜΕΑ ΗΦΑΙΣΤΟΣ του Δήμου Τρικκαίων, αλλά και μαθητές του 2ου και 4ου Λυκείου Τρικάλων, που πήραν μέρος στις δραστηριότητες προκειμένου η όλη προσπάθεια να έχει ουσία.

Το μήνυμα της αξιόλογης αυτής δραστηριότητας ήταν να γίνουν τα Τρίκαλα η πιο προσβάσιμη πόλη και συνάμα η ευαισθητοποίηση αλλά και η καταπολέμηση της άγνοιας των πολιτών σε σημαντικά θέματα της κοινωνίας μας.

Πηγή: Τα Μετέωρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου