Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016

Συγκλονιστικές ιστορίες κακοποιημένων παιδιών

Της Ελένης Πετροπούλου στην Ημερησία

Παραμέληση, κακοποίηση, εγκατάλειψη και εκμετάλλευση, βιώνουν καθημερινά χιλιάδες παιδιά στη χώρα μας, θύματα των ίδιων των οικογενειών τους. Κάποια βρίσκουν το θάρρος να μιλήσουν, όπως το οκτάχρονο αγόρι που κάλεσε πριν από λίγες ημέρες το «Χαμόγελο του Παιδιού» λέγοντας πως ο ίδιος και η μητέρα του κακοποιούνται. Άλλα βρίσκουν τον φύλακα άγγελό τους, στο πρόσωπο ενός γείτονα και δυστυχώς υπάρχουν πολλά παιδιά που περιμένουν καιρό κάποιος να τα νοιαστεί!

Για όλα τα παιδιά υπάρχει το «Χαμόγελο του Παιδιού» το οποίο το α΄ εξάμηνο του 2015 δέχτηκε 420 καταγγελίες -719 το 2014- στην εθνική τηλεφωνική γραμμή για τα παιδιά SOS 1056. Η πλειοψηφία αφορούσε παιδιά ηλικίας έως έξι ετών και περισσότερες από τις μισές περιπτώσεις ήταν για παραμέληση και εγκατάλειψη. Υψηλό είναι και το ποσοστό (42%) για σωματική κακοποίηση του παιδιού.

Θύτης για 4 στα 10 παιδιά - θύματα (40%) είναι η μητέρα και σε ποσοστό 36% και οι δύο γονείς. Ποσοστό 17,5% είναι ο πατέρας και ποσοστό 4,5% άτομο του συγγενικού περιβάλλοντος (όχι γονείς).

Σύμφωνα με την κοινωνική λειτουργό- ψυχολόγο, υπεύθυνη της γραμμής 1056, κα Ιωάννα Λαγουμιντζή, άγνωστος παραμένει ο αριθμός των παιδιών που κακοποιούνται στη χώρα μας, καθώς δεν υπάρχει ένας κεντρικός φορέας που να καταγράφει το σύνολο των περιστατικών. «Ωστόσο, το γεγονός ότι υπάρχουν παιδιά που κακοποιούνται και παραμένουν μόνα και αβοήθητα, πρέπει να μας ανησυχεί και να μας απασχολεί όλους».

Η σιωπή είναι συνενοχή, σημείωσε η κα Λαγουμιντζή, προσθέτοντας ότι «όταν ξέρεις ότι ένα παιδί δίπλα σου βιώνει τη βία, κάνε ένα απλό τηλεφώνημα, ανώνυμα, στο 1056. Το κέρδος είναι μεγάλο. Τα παιδιά αξίζουν την προσοχή και την προστασία μας γι’ αυτό ας μη μένουμε απλοί θεατές των καταστάσεων που τα απειλούν».

Όπως εξηγεί, μετά την κλήση στη τηλεφωνική γραμμή SOS κοινωνικοί λειτουργοί και ψυχολόγοι καταγράφουν την καταγγελία και τη διαβιβάζουν στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές. Μπορούν να καλούν ενήλικες, παιδιά, εκπαιδευτικοί και να αναφέρουν ακόμη και ανώνυμα οποιαδήποτε πληροφορία για κάποιο παιδί που βρίσκεται σε κίνδυνο ή να ενημερώνονται για τη διαδικασία που ακολουθείται σε αυτές τις περιπτώσεις.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του οργανισμού «Χαμόγελο του Παιδιού» κ. Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος δήλωσε ότι «20 χρόνια το Χαμόγελο δίνει καθημερινά μάχη - αντλώντας δύναμη από τον Αντρέα και στο όραμα που κληροδοτήσαμε από τον ίδιο - να προσφέρει ουσιαστικές λύσεις σε κάθε παιδί που βρίσκεται σε κίνδυνο στην Ελλάδα, ανεξάρτητα από τη θρησκεία του, την υπηκοότητά του. Ήδη περισσότερα από ένα εκατομμύριο παιδιά έχουν βρεθεί στην αγκαλιά μας και συνεχίζουμε».

Πραγματικά περιστατικά που προκαλούν συγκίνηση και οργή

• Πολίτης επικοινώνησε με τη Γραμμή SOS-1056 και κατήγγειλε ότι τους τελευταίους τρεις μήνες σε καθημερινή βάση ακούει από το διπλανό διαμέρισμα το κλάμα ενός αγοριού περίπου 5 ετών, καθώς και τους ήχους από τα χτυπήματα που δέχεται από τους γονείς του. Προκειμένου να τον τιμωρήσουν, τον κλειδώνουν στο μπαλκόνι και για πολλές ώρες μένει δίχως την επίβλεψή τους, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η σωματική του ακεραιότητα.

• Πολίτης κατήγγειλε ότι δύο ανήλικες αδερφούλες, 7 και 12 ετών, οι οποίες μένουν με τους γονείς τους στο απέναντι διαμέρισμα και κάθε μέρα τις βλέπει να περιφέρονται στους δρόμους μόνες τους και να ζητούν χρήματα από τους περαστικούς. Σύμφωνα με την καταγγελία, οι γονείς κάνουν χρήση ναρκωτικών ουσιών, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να φροντίσουν για τις ανάγκες τους. Τα παιδιά δεν πήγαιναν σχολείο και η μεγαλύτερη έχει αναλάβει τη φροντίδα της μικρότερης, καθώς οι γονείς είτε κοιμούνται όλη την ημέρα είτε λείπουν από το σπίτι.

• Πολίτης εντόπισε 9χρονη να περιφέρεται ασυνόδευτη σε περιοχή της Αθήνας. Το παιδί ουσιαστικά μεγάλωνε μόνο, καθώς η μητέρα του τις περισσότερες ώρες της ημέρας αλλά και της νύχτας απουσίαζε. Η ανήλικη είχε έντονα σημάδια παραμέλησης και έδειχνε να αποζητά ασφάλεια και ζεστασιά.

• Πολίτης ενημέρωσε ότι σε συνοικία της Αθήνας ενήλικος άνδρας διανυκτερεύει σε σταθμευμένο όχημα με ανήλικο κορίτσι ηλικίας περίπου 2,5 ετών. Η εικόνα του παιδιού υποδήλωνε έντονη παραμέληση, ήταν ντυμένο ακατάλληλα για την εποχή, δεν φορούσε παπούτσια και γενικότερα ήταν εμφανές ότι δεν λάμβανε τη φροντίδα που απαιτούνταν δεδομένης της μικρής του ηλικίας.

• Πολίτης κατήγγειλε τη σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων. Επρόκειτο για 4 αδέλφια ηλικίας από 8 ? 17 ετών, τα οποία, από πολύ μικρή ηλικία κακοποιούνταν σεξουαλικά από τους γονείς τους. Πολύ σύντομα αυτή η περίπτωση έφτασε στις αστυνομικές και εισαγγελικές Αρχές. Οι γονείς ομολόγησαν τις πράξεις τους και τα παιδιά βρέθηκαν σε ασφαλές περιβάλλον, μέχρι να βρεθεί η καλύτερη για αυτά λύση.

• Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση δυο ανηλίκων κοριτσιών, 6,5 και 5,5 ετών, τα οποία συνοδευόμενα από τη μητέρα τους βρίσκονταν σε κεντρική οδό της πόλης και επαιτούσαν. Η εξωτερική εμφάνιση των παιδιών έδειχνε στοιχεία σοβαρής παραμέλησης, καθώς η ενδυμασία τους ήταν ελλιπής και ρυπαρή, ενώ το μεγαλύτερο παιδί παρουσίασε τύφλωση, στοιχεία αυτισμού και αδυνατούσε να αυτοεξυπηρετηθεί. Τη φροντίδα των παιδιών ανέλαβαν προσωπικό και εθελοντές του Οργανισμού σε συνεργασία με το αρμόδιο προσωπικό του Νοσοκομείου.

• Αντίστοιχη είναι η περίπτωση δεκαπεντάχρονης, η οποία καταγόμενη από χώρα της αλλοδαπής, τον τελευταίο χρόνο ήρθε στην Ελλάδα με τη θετή μητέρα της προκειμένου να «εργαστεί» γι’ αυτήν... και το αντικείμενο της εργασίας; Κλοπές! Το κορίτσι αρνιόταν να επιστρέψει στο σπίτι του, καθώς δεν άντεχε άλλο την ψυχολογική και σωματική κακοποίηση από τη θετή μητέρα της, η οποία την εξανάγκαζε να κλέβει σε καθημερινή βάση και να της φέρνει χρήματα στο σπίτι. Άμεσα ψυχολόγος και κοινωνικός λειτουργός του Οργανισμού μετέβησαν στο αντίστοιχο Α.Τ., έχοντας εφοδιαστεί με είδη πρώτης ανάγκης για να υποστηρίξουν το κορίτσι. Η ανήλικη Ζ. ήταν εξαντλημένη και πολύ φοβισμένη. Παρόλο που η λεκτική επικοινωνία ήταν δυσχερής, λόγω διαφορετικότητας της γλώσσας, τα μεγάλα εκφραστικά μάτια της από την πρώτη στιγμή φώναζαν ξεκάθαρα: «Θέλω Βοήθεια!».

• Πολίτης κατήγγειλε τους γονείς τεσσάρων παιδιών: «....τα δύο από τα τέσσερα βρίσκονται ήδη σε χώρους φιλοξενίας, το τρίτο έχει δοθεί σε ανάδοχη οικογένεια, και το τέταρτο και νεαρότερο, αγόρι 7 μηνών, κακοποιείται από τον πατέρα, ο οποίος το αρπάζει και το χτυπάει στο ξύλο του κρεβατιού... το μωρό κλαίει απαρηγόρητο.... επίσης αναδύει δυσοσμία, τα ρούχα του είναι λερωμένα, και η εμφάνισή του ατημέλητη... το σπίτι αναδύει έντονη δυσοσμία....».

• Με εισαγγελική εντολή τα παιδιά διαβιούν σε χώρους φιλοξενίας κατάλληλους να καλύψουν τις ανάγκες του κάθε παιδιού ξεχωριστά, για να μπορέσουν να ζήσουν μια υγιή και ισορροπημένη ζωή προσπαθώντας να αποκτήσουν τα εφόδια που θα τους δώσουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν τη ζωή τους, κάνοντας πραγματικότητα τα όνειρά τους.

Γραμμή SOS
Το «Χαμόγελο του Παιδιού» το α΄ εξάμηνο του 2015 δέχτηκε 420 καταγγελίες -719 το 2014- στην εθνική τηλεφωνική γραμμή για τα παιδιά SOS 1056

Θύτης
Θύτης για 4 στα 10 παιδιά - θύματα (40%) είναι η μητέρα και σε ποσοστό 36% και οι δύο γονείς. Ποσοστό 17,5% είναι ο πατέρας και ποσοστό 4,5% άτομο του συγγενικού περιβάλλοντος (όχι γονείς)

Συνοχή
Η σιωπή είναι συνενοχή, σημείωσε η κ. Λαγουμιντζή, προσθέτοντας ότι «όταν ξέρεις ότι ένα παιδί δίπλα σου βιώνει τη βία, κάνε ένα απλό τηλεφώνημα, ανώνυμα, στο 1056. Το κέρδος είναι μεγάλο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου