Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016

Τους νέους εκλαϊκευτές της επιστήμης αναζητά στην Ελλάδα το British Council

Το British Council, σε συνεργασία με το Hub Science, διοργανώνουν το διεθνή διαγωνισμό FameLab. Ο διαγωνισμός για την βέλτιστη επικοινωνία της επιστήμης σε μη επιστημονικό κοινό διοργανώνεται για δέκατη συνεχή χρονιά και η Ελλάδα συμμετέχει σε αυτόν από το 2007.


Η επικοινωνία της επιστήμης έχει σκοπό να αλλάξει τα στερεότυπα σχετικά με τους ερευνητές, να καταδείξει στο κοινό τη χρησιμότητα επιστημονικών και τεχνολογικών θεμάτων και να δικαιολογήσει την ανάγκη επένδυσης στην έρευνα. 

Οι συμμετέχοντες στο διαγωνισμό θα έχουν στη διάθεσή τους 3 λεπτά για να παρουσιάσουν ένα επιστημονικό θέμα της επιλογής τους, με τρόπο διασκεδαστικό και κυρίως, κατανοητό στο ευρύ κοινό.

Ο διαγωνισμός γίνεται σε συνεργασία με το Hub Science και την υποστήριξη της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών και του Openscience.gr.

To 2015 το διαγωνισμό στην Ελλάδα κέρδισε η Αναστασία Ντράχα από τη Θεσσαλονίκη, 19 ετών, φοιτήτρια του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, η οποία απαντά στο ερώτημα «Μπορούμε να χακάρουμε τον ανθρώπινο εγκέφαλο;»

Η Ελλάδα είχε κερδίσει τον διεθνή διαγωνισμό το 2010 με τον Βασίλη Γρηγοριάδη ενώ η Κύπρος το 2011 με τη Μυρτάνη Πιέρη.



Η παρουσίαση του Βασίλη Γεωργιάδη κέρδισε τον Διεθνή διαγωνισμό το 2010 -δείτε τι τον ρώτησαν οι κριτές πριν του δώσουν το βραβείο.

Δείτε τον νικητή του FameLab 2014, Νίκο Μουστάκα, να εξηγεί με απλά λόγια την επίδραση του άγχους στον οργανισμό:


Περισσότερα βίντεο δημοσιεύονται στο κανάλι του FameLab Greece στη διεύθυνση 
https://www.youtube.com/user/famelabGreece. Το επίσημο κανάλι είναι το famelab international https://www.youtube.com/user/famelab

Ο προκριματικός γύρος θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα Τρίτη 15 Μαρτίου στις 19.00 στο The Hub Events (Αλκμήνης 5, Πετράλωνα, πλησίον μετρό Κεραμεικού) και στη Θεσσαλονίκη Τετάρτη 16 Μαρτίου στις 18.00 στο British Council (Τσιμισκή 43 54623, Θεσσαλονίκη). 

Μέλη της κριτικής επιτροπής είναι ο Στάθης Γκόνος (Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών), ο Κώστας Καρπούζης (Μετσόβειο Πολυτεχνείο), η Μπέττυ Τσακαρέστου (Πάντειο Πανεπιστήμιο) και ο Νίκος Ανδρίτσος (ΣΚΑΙ).


Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν τη συμμετοχή τους μέχρι τη Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016 μέσα από την ιστοσελίδαhttps://www.britishcouncil.gr/famelab.
Όσοι ενδιαφερόμενοι δεν μπορούν να παρευρεθούν σε κανέναν από τους δύο προκριματικούς γύρους σε Αθήνα και σε Θεσσαλονίκη αλλά παρ’ όλα αυτά θα ήθελαν να λάβουν μέρος, τότε μπορούν να συμμετάσχουν υποβάλλοντας βίντεο.Όλες οι εκδηλώσεις είναι ανοιχτές στο κοινό.

Ο μεγάλος τελικός θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 9 Απριλίου 2016 στην Τεχνόπολη/Γκάζι (Πειραιώς 100) στο πλαίσιο του Athens Science Festival 2016.

Τα βραβεία του FameLabΟ νικητής του τελικού θα μεταβεί στο Cheltenham Festival στη Βρετανία, όπου μεταξύ 7 και 12 Ιουνίου 2016 θα συμμετέχει μαζί με τους νικητές των άλλων χωρών του FameLab, συμπεριλαμβανομένης και της Βρετανίας, στο International FameLab 2015.

Οι 10 φιναλίστ που θα επιλεγούν στον προκριματικό γύρο θα παρακολουθήσουν δωρεάν ένα διήμερο Masterclass στην Επικοινωνία της Επιστήμης στα γραφεία του British Council, Πλατεία Κολωνακίου 17, Αθήνα.

Tόσο οι συμμετέχοντες που θα βρεθούν στη τελική τριάδα, όσο και ο αγαπημένος του κοινού, θα κερδίσουν δώρα τεχνολογίας.

Παράλληλα, θα υπάρξουν πολλές ευκαιρίες συνεργασίας και δικτύωσης με άλλους επιστήμονες στην Ευρώπη καθώς και ευκαιρίες για συμμετοχή σε εκδηλώσεις του British Council στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

H Ιστορία του FameLabΤο FameLab© είναι σήμα κατατεθέν του Cheltenham Festival, ενός από τους γνωστότερους πολιτιστικούς οργανισμούς του Ηνωμένου Βασιλείου που διοργανώνει τέσσερα από τα κορυφαία Φεστιβάλ της χώρας στους τομείς της Jazz, της Λογοτεχνίας, της Μουσικής και των Επιστημών.

Το FameLab δημιουργήθηκε το 2005 από το Cheltenham Science Festival σε συνεργασία με τη NESTA με τη χορηγία και την υποστήριξη από τους Pfizer, Silicon 19, Channel 4 και The Daily Telegraph. Μετά την πολύ μεγάλη επιτυχία που σημείωσε στη Βρετανία ο διαγωνισμός σε συνεργασία με το British Council άρχισε να ταξιδεύει ανά τον κόσμο πρώτα πιλοτικά στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και στη συνέχεια σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη, την Ασία, την Ωκεανία, την Αφρική και την Αμερική. Αυτή τη στιγμή ο διαγωνισμός πραγματοποιείται 30 χώρες.

Πηγή: In.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου