Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016

Εμετός και παιδί: τι πρέπει να κάνω;

Είναι γεγονός ότι όλοι οι γονείς ανησυχούμε όταν το παιδί μας κάνει εμετό γιατί δεν γνωρίζουμε πως ακριβώς να το βοηθήσουμε. Πρέπει να του δώσουν να πιει; Τι είναι καλό να φάει; Πως να το ανακουφίσουν και πότε είναι αναγκαίο να καλέσουμε γιατρό;

Πού οφείλεται ο εμετός του;
Ο εμετός στα μικρά παιδιά είναι συχνό φαινόμενο και όχι πάντα ανησυχητικό. Κάποιες φορές μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι το παιδί έφαγε πολύ ή με λαιμαργία, ενώ υπάρχουν παιδιά που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στις διαδρομές με αυτοκίνητο (προ πάντων όταν υπάρχουν στροφές).
Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Άλλες φορές οφείλεται και σε απλές λοιμώξεις του γαστρεντερικού, που συνήθως είναι ιογενείς. Aυτοί οι εμετοί συχνά συνοδεύονται και από διάρροια ή και πυρετό. 

Πώς αντιμετωπίζονται οι εμετοί;
Οι εμετοί των παιδιών που οφείλονται σε ιούς διαρκούν από 24-48 ώρες και αντιμετωπίζονται με διαιτητικές οδηγίες. 

Tι πρέπει να κάνουμε
Από όποια αιτία και αν προέρχεται,υπάρχει μία βασική αρχή: δεν δίνουμε στο παιδί να φάει και να πιει απολύτως τίποτα για 3-4 ώρες. (Ούτε νερό, γιατί το πιθανότερο είναι να το κάνει εμετό). 
Με τη στέρηση αυτή, δίνουμε χρόνο στο στομάχι του να ξεκουραστεί.

Σε περίπτωση που το παιδιά διαμαρτύρεται έντονα μπορούμε να του βρέξουμε τα χείλη με ένα υγρό πανί. Ύστερα ξεκινάμε να δίνουμε υγρά με το κουταλάκι (νερό, χαμομήλι) για 1-2 ώρες ώστε να σιγουρευτούμε ότι το παιδιού δεν θα ξανακάνει εμετό και για να προλάβουμε την αφυδάτωση.
Mια καλή επιλογή υγρών είναι και τα ειδικά διαλύματα ενυδάτωσης, που θα βρούμε στα φαρμακεία.
Σε καμία περίπτωση μη δώσετε στο παιδί σας όξινους φυσικούς χυμούς (πορτοκάλι, ακτινίδιο κτλ)

Τι (και πότε) μπορεί να φάει μετά τον εμετό;
Μόνο όταν οι εμετοί έχουν μειωθεί σταδιακά δίνουμε στο παιδί στέρεες τροφές όπως φρυγανιά, ψωμί, κράκερ. Αν το παιδί τις επόμενες ώρες δεν παρουσιάσει καμία ενόχληση μπορούμε να του δώσουμε μια ελαφριά σούπα φιδέ ή βραστό κοτόπουλο με ρύζι. 

Aν το παιδί δεν κάνει άλλον εμετό τις επόμενες έξι ώρες και δεν παρουσιάζει συμπτώματα διάρροιας, τότε μπορεί να φάει κάτι στερεό (π.χ. ρύζι, κοτόπουλο βραστό, μήλο, μπανάνα) και να επιστρέψει στην κανονική του διατροφή μέσα στο 24ωρο. 

SOS
Ο πιο μεγάλος κίνδυνος που διατρέχει ένα παιδί έπειτα από πολλούς εμετούς είναι η αφυδάτωση. Καλέστε το γιατρό σας αν διαπιστώσετε ότι το παιδί σας: 

- Συνεχίζει τους εμετούς
- Αρνείται τη λήψη υγρών
- Έχει ξηροστομία, παρουσιάζει υπνηλία ή φαίνεται νωθρό (Αυτά τα συμπτώματα χρήζουν άμεσης ιατρικής φροντίδας!)
- Κάνει ''ρουκετοειδής'' εμετός
- Παρουσιάζει υψηλό πυρετό
- Κάνει εμετό με χολή
- Παρουσιάζει αίμα στον εμετό

Από: Σιμέλα Κολαγκελέ
Πηγή: imommy via in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου