Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016

Πώς τα παιδιά μάς γερνάνε

Λένε πως τα παιδιά είναι ευτυχία. Ίσως. Τα παιδιά όμως φαίνεται και να μας γερνάνε. Αυτό τουλάχιστον έδειξε νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Yale στις Ηνωμένες Πολιτείες εξέτασαν τις περιπτώσεις εκατό υγιών γυναικών από πέντε διαφορετικά χωριά της Πολωνίας.
Σκοπός τους ήταν να διαπιστώσουν πως η απόκτηση παιδιών επηρέαζε τη διαδικασία της γήρανσης επάνω τους.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στην ιατρική επιθεώρηση PLOS One, έδειξαν πως όντως η διαδικασία της εγκυμοσύνης και του τοκετού επιταχύνουν τους ρυθμούς γήρανση της μητέρας.
Μάλιστα, όπως διαπίστωσαν οι ειδικοί, όσα περισσότερα παιδιά κάνει μια γυναίκα, τόσο επιταχύνονται οιρυθμοί γήρανσης του οργανισμού της.

Γιατί όμως γίνεται αυτό; Όπως εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας Richard Bribiescas, το σώμα και ο οργανισμός της γυναίκας περνούν από τρομερό οξειδωτικό στρες κατά τη διάρκεια τόσο της εγκυμοσύνης όσο και του τοκετού. 
Αυτή η διαδικασία λοιπόν χρειάζεται τεράστια ενέργεια από το σώμα της γυναίκας με αποτέλεσμα οι βιοδείκτες να γερνούν πρόωρα.

Και φυσικά, όσες περισσότερες φορές η γυναίκα το περάσει αυτό, τόσο πιο έντονο είναι το φαινόμενο.
Οι ειδικοί λένε επίσης πως και το ίδιο το στρες που έχει η μητέρα από την φροντίδα των παιδιών είναι ένας ακόμα παράγοντας επιτάχυνσης του ρυθμού γήρατος.

Πηγή: healthview

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου