Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016

«Οι μπαταρίες λιθίου είναι προϊόν παιδικής εργασίας σε ορυχεία του Κονγκό»

Η οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα «Αμνηστία» κατηγόρησε την Apple, την Samsung και την Sony ότι, μεταξύ άλλων, παρέλειψαν να κάνουν τους βασικούς ελέγχους που εξασφαλίζουν ότι τα μεταλλικά στοιχεία που χρησιμοποιούνται στα προϊόντα τους δεν εξορύσσονται από παιδιά.

Σε μια έκθεση της Αμνηστίας σχετικά με την εξόρυξη κοβαλτίου στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, αναφέρεται ότι τα παιδιά από την ηλικία των επτά χρόνων εργάζονται κάτω από επικίνδυνες συνθήκες.

Το κοβάλτιο είναι ένα ζωτικής σημασίας συστατικό που υπάρχει στις μπαταρίες λιθίου, οι οποίες αποτελούν βασικό «τεχνολογικό εργαλείο» των εταιρειών. 

Οι τρεις επιχειρήσεις από την πλευρά τους δήλωσαν ότι διαπνέονται από μια πολιτική μηδενικής ανοχής απέναντι στην παιδική εργασία. 

Η ΛΔΚ παράγει τουλάχιστον το 50% της παγκόσμιας παραγωγής κοβαλτίου. Οι ανθρακωρύχοι που εργάζονται στην περιοχή αντιμετωπίζουν μακροχρόνια προβλήματα υγείας αλλά και τον κίνδυνο να έχουν κάποιο θανατηφόρο ατύχημα, σύμφωνα με την Αμνηστία. 

Σημειώνεται ότι τουλάχιστον 80 ανθρακωρύχοι πέθαναν στο Κονγκό από τον Σεπτέμβριο του 2014 έως και τον Δεκέμβριο του 2015. 


Πηγή: Σκάι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου