Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016

Ο συμβατικός γάμος δεν είναι απαραίτητα καλός για τα παιδιά

Τα ζευγάρια που μένουν παντρεμένα «για το καλό των παιδιών» δεν κάνουν απαραιτήτως το καλύτερο δυνατό για την ψυχική υγεία των παιδιών, υποστηρίζουν σουηδοί ερευνητές. 

Οι ερευνητές από το Κέντρο Μελετών Ισότητας στην Υγεία του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που περνούσαν χρόνο με τους διαζευγμένους γονείς τους δεν κινδύνευαν να εκδηλώσουν ψυχικά προβλήματα συγκριτικά με εκείνων των οποίων οι γονείς δεν είχαν χωρίσει. 

Οι επιστήμονες μελέτησαν 150.000 παιδιά σχολικής ηλικίας για να δουν πως το διαζύγιο και η συμβατική συμβίωση της οικογένειας επηρεάζει την ψυχική υγεία των παιδιών. Εντόπισαν λοιπόν αμελητέες διαφορές στην ψυχική υγεία των παιδιών που ζούσαν με κάθε γονέα ξεχωριστά και εκείνων που ζούσαν και με τους δύο γονείς κάτω από την ίδια στέγη, είτε μέσα στον γάμο, είτε σε συμβατική συγκατοίκηση. 

Μάλιστα, σε έξι υπο-μελέτες οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που ζούσαν εναλλάξ με τους διαζευγμένους γονείς τους ήταν σε καλύτερη ψυχική κατάσταση από εκείνα που ζούσαν μόνον με τον έναν.

«Η μελέτη δείχνει ότι είναι δυνατόν οι γονείς να παρέχουν ένα καλό πλαίσιο ανατροφής των παιδιών, ακόμα και όταν δεν μοιράζονται την ίδια στέγη» σχολιάζει η Δρ Εμμα Φρανσσον από το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης. 

Η έρευνα πάντως έρχεται να ενισχύσει μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε πριν από έναν μήνα από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και έδειξε ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν με τον έναν γονιό έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να υποφέρουν από σοβαρά συναισθηματικά και προβλήματα συμπεριφοράς. 

Τον περασμένο Δεκέμβριο δημοσιεύθηκε στις ΗΠΑ επίσης μια μελέτη που έδειχνε ότι τα άτομα των οποίων οι γονείς είχαν χωρίσει πριν αυτά γίνουν επτά ετών, ήταν πιθανότερο να έχουν κακή ψυχική υγεία στην μέση ηλικία. 

Οι ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια ανέλυσαν στοιχεία για 15.000 ενήλικα άτομα, που είχαν γεννηθεί στη Μ. Βρετανία το 1958. Εντόπισαν μια ξεκάθαρη σχέση μεταξύ του αριθμού των προβλημάτων υγείας που είχαν εμφανίσει σε ηλικία 50 ετών και του διαζυγίου των γονέων τους πριν την συμπλήρωση του 7ου έτους ζωής. 

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

Πηγή: health.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου