Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016

Χανιά: Ανθίζουν… οι σχολικοί κήποι

Κήποι… παντού και για την ακρίβεια σε 46 σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στο πλαίσιο της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με τη συνδρομή του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου.

Το πρόγραμμα έχει “αγκαλιαστεί” από τους μαθητές και τους δασκάλους και ήδη σε πολλές σχολικές μονάδες έχουν δημιουργηθεί γωνιές με λαχανόκηπους, λουλούδια ή βότανα και αρωματικά φυτά. Ενας τέτοιος καλαίσθητος και καλά οργανωμένος κήπος βρίσκεται στο 2ο Νηπιαγωγείο Αγροκηπίου.
«Οπως και πέρυσι έτσι και φέτος θα φυτέψουμε τον λαχανόκηπό μας. Ομως επειδή σε ένα κομμάτι της αυλής μας είχαμε διάβρωση, αποφασίσαμε να φυτέψουμε αρωματικά φυτά έτσι ώστε παράλληλα να γνωρίσουν και τα παιδιά τα βότανα του τόπου μας, της Κρήτης και γενικά της Ελλάδας» αναφέρει η κα Βάσω Κεχαγιόγλου, διευθύντρια του Νηπιαγωγείου.

Θυμάρι, μέντα, βασιλικός, λεβάντα, δεντρολίβανο, δυόσμος, δάφνη, αλλά και αλόη, είναι μερικά από τα φυτά που καλλιεργούνται στον μικρό κήπο του σχολείου, ενώ μία έστω και ολιγόλεπτη παραμονή στον χώρο της αυλής πείθει και τον πιο… άπιστο για το πόσο θετικά επιδρά στα νήπια ο κήπος αυτός.
«Στα παιδιά αρέσει να ασχολούνται με τη φύση. Δεν έχει να κάνει με το ότι είναι νήπια. Συμμετείχαν πολύ ενεργά και στο φύτεμα και στην τοποθέτηση των ενημερωτικών πινακίδων με το τι φυτό είναι το καθένα. Βλέπουμε με πόση χαρά θέλουν να ξεβοτανίσουν και να φροντίσουν τον κήπο τους» τονίζει η κα Κεχαγιόγλου, που μαζί με τις συναδέλφους της Κ. Γεννιατάκη και Π. Σαριδάκη καθοδηγούν τα παιδιά και σε αυτή τη δραστηριότητά τους.

ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
Για τη σχολική χρονιά 2015 -2016 στον Νομό Χανίων έχουν δηλώσει συμμετοχή 105 εκπαιδευτικοί (79 Πρωτοβάθμιας και 26 Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης) με 1.443 μαθητές (1.033 Πρωτοβάθμιας και 410 Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης) από 46 σχολεία. Ειδικότερα τα σχολεία αυτά είναι:
• Νηπιαγωγεία: 2ο, 5ο, 11ο, 35ο, 15ο, 38ο Χανίων, 1ο Τσικαλαριών, Καλουδιανών, Αγ. Σαράντα, Πλατανιά, 1ο, 2ο και 4ο Κισάμου, Βουβά Σφακίων, 1ο, 4ο Μουρνιών, 3ο Ν. Κυδωνίας, Κουντούρας, 1ο Κουνουπιδιανών, 2ο Περβολίων, 2ο Αγροκηπίου, 4ο Ν. Κυδωνίας.
• Δημοτικά Σχολεία: Βρυσών Αποκορώνου, Αλικιανού, Παλαιόχωρας, Νέου Χωριού, 2ο και 3ο Ειδικά Χανίων, 5ο, 7ο, 16ο Χανίων, Νεροκούρου.
• Γυμνάσια και Λύκεια: ΕΠΑ.Λ. Ακρωτηρίου, 1ο και 7ο Χανίων, Γυμνάσιο Αλικιανού, 2ο ΕΠΑ.Λ., Γυμνάσιο Βουκολιών, Μουσικό Σχολείο Χανίων, Γυμνάσιο Πλατανιά, 1ο Γυμνάσιο Ελ. Βενιζέλου, Γυμνάσιο Ν. Κυδωνίας, 1ο Γενικό Λύκειο Χανίων, Γενικό Λύκειο Ακρωτηρίου, Γενικό Λύκειο Κολυμπαρίου, Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Χανίων.
Καθοριστική είναι η στήριξη των υπευθύνων Σχολικών Δραστηριοτήτων Πρωτοβάθμιας κ. Ε. Καβαζίδου και Δευτεροβάθμιας κ. Α. Μαρματάκη στην όλη δραστηριότητα. Για την ενημέρωση των εκπαιδευτικών που συμμετέχουν στη δράση έχουν πραγματοποιηθεί συναντήσεις πέρυσι και φέτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου