Για πρώτη φορά στην Ελλάδα ένα ακαδημαϊκό πρότζεκτ επιχειρεί να συνδέσει συστηματικά τα μέσα ενημέρωσης με τη γλώσσα και τον πολιτισμό.
Ο λόγος για το «2ο Θερινό Πανεπιστήμιο: Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ - Από την Αρχαιοελληνική Γραμματεία έως Σήμερα» που οργανώνεται από ένα ακριτικό πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, σε συνεργασία και με την υποστήριξη διακεκριμένων ευρωπαϊκών και διεθνών φορέων.
Η ιδέα ανήκει στην επίκουρη καθηγήτρια Γλωσσολογίας και Ελληνικής Γλώσσας και επί πολλά χρόνια δημοσιογράφο, Νικολέττα Τσιτσανούδη - Μαλλίδη, η οποία και έθεσε ως στόχο ζωής την ανάπτυξη μιας ουσιαστικής γέφυρας ανάμεσα στην εκπαίδευση και στα ΜΜΕ.
Συνεργάτιδα και προσκεκλημένη καθηγήτρια στο θερινό πρόγραμμα του Ναυπλίου του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ στην Ελλάδα, διαβουλεύτηκε τις θεματικές του Θερινού Πανεπιστημίου με καθηγητές και πρότζεκτ μάνατζερ του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών Ελλάδος του Χάρβαρντ, το οποίο υποστηρίζει τη δράση με την τεχνογνωσία και τους πανεπιστημιακούς δασκάλους του. Υποστηρικτής της δράσης και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Ενωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων αλλά και μια σειρά πανεπιστημιακοί φορείς και δάσκαλοι που συμμετέχουν ενεργά και με μεγάλη θέρμη στο πρόγραμμα.
«Η διασύνδεση των μέσων ενημέρωσης με τον ελληνικό πολιτισμό δεν είναι ουτοπία. Η συγκρότηση μιας σταθερής σχέσης αλληλεπίδρασης ανάμεσα στα ΜΜΕ και την κουλτούρα, την ακαδημαϊκή σκέψη και την επιστήμη είναι εφικτή και μπορεί να υπηρετηθεί, κυρίως από τους νέους ανθρώπους που εννοούν να αμφισβητούν επιφανειακά αγαθές δομές και παρακαταθήκες» τονίζει η κ. Τσιτσανούδη - Μαλλίδη μιλώντας στο «Εθνος» και προσθέτει: «Η φετινή δράση είναι συνέχεια της περυσινής στην Ανδρο.
Εναν ολόκληρο νησί και εμπνευσμένοι άνθρωποι εκεί στήριξαν το πρόγραμμα με πίστη. Οι εκδότες Γιώργος Δαρδανός και Γιάννης Μαμάης που επιμελήθηκε και το έντυπο υλικό του φετινού προγράμματος υποστήριξαν ενεργά τη δράση. Ο κ. Γιάννης Μαμάης άλλωστε ήταν ο πρώτος άνθρωπος με τον οποίο μοιράστηκα την ιδέα και άκουσα προσεκτικά τις νεωτερικές προτάσεις και απόψεις του, ενώ και για το φετινό πρόγραμμα, μας καταθέτει καινούργιες σκέψεις και εξαιρετικές ιδέες».
Οι δύο κύκλοι
Το φετινό πρόγραμμα προσφέρεται σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, απόφοιτους, υποψήφιους διδάκτορες, ερευνητές, εκπαιδευτικούς και δημοσιογράφους.
Οι συμμετέχοντες θα επιλεγούν κατόπιν αξιολόγησης. Οπως εξηγεί η κ. Τσιτσανούδη ? Μαλλίδη, ο πρώτος κύκλος θα πραγματοποιηθεί στην Ανδρο από 10 έως και 17 Ιουλίου. Θα καλύψει θεματικές, όπως Αρχαιοελληνική Γραμματεία και Δημοσιογραφία, η έννοια της εξουσίας και της χειραγώγησης σε κλασικά κείμενα, η μετα-μνημονιακή γλώσσα στα σύγχρονα ΜΜΕ αλλά και ο θεατρικός/δραματοποιημένος λόγος στα σύγχρονα δημοσιογραφικά κείμενα.
Ο δεύτερος κύκλος θα πραγματοποιηθεί στα Χανιά (Κολυμπάρι) από 16 έως και 22 Αυγούστου 2016. Το πρόγραμμα οργανώνεται από την Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης και το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Θα αναφερθεί σε θέματα πολιτισμικής εγγραμματοσύνης, δημοσιογραφίας και πολιτισμού, ενώ θα επικεντρωθεί και στη διάδοση μέσω των ΜΜΕ και της ψηφιακής τεχνολογίας της ελληνικής ποίησης και λογοτεχνίας.
Πληροφορίες για εγγραφές στην κυρία Νικολέττα Τσιτσανούδη - Μαλλίδη, ακαδημαϊκή διευθύντρια π ρογράμματος, nitsi@cc.uoi.gr και στην ιστοσελίδαsummerschool.ac.uoi.gr.
Μαρίνα Ζιώζιου
Πηγή: Έθνος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου