Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016

Αυτισμός και κορίτσια

Τα κορίτσια διαγιγνώσκονται με αυτισμό σε μεγαλύτερη ηλικία σε σύγκριση με τα αγόρια, γεγονός που – σύμφωνα με νέα έρευνα – μπορεί να οφείλεται στα διαφορετικά συμπτώματα που εμφανίζουν. 

Τα κορίτσια φαίνεται να έχουν περισσότερες δυσκολίες στην κατανόηση των κοινωνικών νύξεων, ενώ τα αγόρια παρουσιάζουν πιο εμφανείς διαφορές από τους τυπικά αναπτυσσόμενους συνομηλίκους τους, όπως επαναλαμβανόμενες κινήσεις των χεριών και πολύ περιορισμένα ενδιαφέροντα, λένε οι ερευνητές. 

Τα αποτελέσματα προέρχονται από ανάλυση των δεδομένων παιδιών με αυτισμό που έλαβαν μέρος στο Interactive Autism Network, μια διαδικτυακή βάση με πληροφορίες περίπου 50.000 ατόμων με αναπτυξαικές διαταραχές και των οικογενειών τους στο Kennedy Krieger Institute. 

«Η παρούσα έρευνα, όπως και προηγούμενες, δείχνουν ότι τα κορίτσια αλλά και οι μεγαλύτερες γυναίκες με αυτιστική διαταραχή, εμφανίζουν διαφορετικά συμπτώματα και συμπεριφορές από τους άρρενες, ιδίως στον τομέα των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων, δηλώνει ο Paul Lipkin, διευθυντής του Interactive Autism Network, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης και πρόκειται να παρουσιάσει τα ευρήματά της στο ετήσιο συνέδριο Παιδιατρικής στο San Diego. 

«Θα πρέπει να διερευνηθεί αν τα λιγότερο αναγνωρίσιμα συμπτώματα των κοριτσιών οδηγούν σε καθυστέρηση της διάγνωσης του αυτισμού ή ακόμα και σε μη αναγνώριση της κατάστασης». 

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη μελέτη, η διάγνωση του αυτισμού στα κορίτσια γίνεται μισό χρόνο αργότερα σε σύγκριση με την στιγμή διάγνωσης στα αγόρια. Σημαντικές διαφορές μεταξύ των δύο φύλων στην ηλικία της διάγνωσης παρατηρήθηκαν και σε άτομα με Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή. 

Με βάση τα μέχρι τώρα επιστημονικά δεδομένα, τα αγόρια είναι 5 φορές πιο πιθανό να διαγνωστούν με αυτισμό σε σχέση με τα κορίτσια. Ωστόσο, το στοιχείο αυτό μπορεί να αλλάξει. Όταν ο Lipkin και οι συνεργάτες του συνέκριναν τις πληροφορίες που συλλέχθηκαν μεταξύ 2006- 2009 και 2010- 2013 διαπίστωσαν ότι υπήρχε σαφώς αυξημένο ποσοστό διαγνωσμένων κοριτσιών, πιθανώς λόγω της μεγαλύτερης ευαισθητοποίησης του κοινού. 

Απόδοση του άρθρου In Girls, ASD Symptoms Often Less Apparent (Shaun Heasley)

Διαβάστε σχετικά και την παλαιότερη ανάρτηση Τα «χαμένα» κορίτσια του αυτισμού

Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική Παιδαγωγός- Νηπιαγωγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου