Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών στη μητέρα συνδέεται με κίνδυνο αυτισμού στο παιδί

Παιδιά μητέρων με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών μπορεί ενδεχομένως να έχουν αυξημένο κίνδυνο αυτισμού, αναφέρει νέα έρευνα από τη Σουηδία.

Η έρευνα είναι η πρώτη που ανακαλύπτει τέτοια σχέση, δήλωσαν οι ερευνητές, και πρόσθεσαν ότι τα ευρήματα στηρίζουν τη θεωρία ότι η έκθεση στις σεξουαλικές ορμόνες νωρίς, μπορεί ενδεχομένως να παίζει σημαντικό ρόλο στον κίνδυνο ενός παιδιού να εμφανίσει αυτισμό.

Η ερευνήτρια, Κυριακή Κοσίδου, του Karolinska Institute, δήλωσε ότι η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι διάγνωση συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών στη μητέρα αύξησε τον κίνδυνο αυτισμού στο παιδί κατά 59%.

Ωστόσο, η έρευνα έδειξε μόνο σχέση και δεν είχε σχεδιαστεί να αποδείξει ότι είναι αιτιατή.

Οι ερευνητές εντόπισαν περίπου 24.000 παιδιά με αυτισμό που γεννήθηκαν στη Σουηδία μεταξύ 1984 και 2007. Στη συνέχεια τα συνέκριναν με 200.000 παιδιά χωρίς τη διαταραχή.

Ο κίνδυνος ήταν περαιτέρω αυξημένος σε μητέρες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και παχυσαρκία, κατάσταση συχνή στη νόσο που συνδέεται με πιο σοβαρή αύξηση των ανδρογόνων.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι είναι πρόωρο να γίνουν συγκεκριμένες συστάσεις σε γιατρούς όσον αφορά τη φροντίδα της εγκύου με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, αν και αυξημένη επίγνωση της σχέσης θα μπορούσε να διευκολύνει έγκαιρο εντοπισμό του αυτισμού σε παιδιά των οποίων οι μητέρες έχουν διαγνωστεί με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού Molecular Psychiatry.

Πηγή: iatronet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου