Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015

Κάνοντας το βούρτσισμα των δοντιών παιχνίδι!

Πώς θα σας φαινόταν αν αντί να κυνηγάτε το πεισματάρικο πιτσιρίκι σας για να πλύνει τα δόντια του σας το ζητούσε από μόνο του; Αν αντί για κλειστό στόμα και κλάματα είχατε γέλιο και τρέξιμο στο μπάνιο για να πάρει την οδοντόβουρτσα; Αν όλα αυτά σας φαίνονται σενάρια επιστημονικής φαντασίας, διαβάστε μερικά κολπάκια για να γίνει μια δύσκολη στιγμή... παιχνίδι!

- Τα παιδιά σας σάς έχουν ως πρότυπα. Μιμούνται όσα κάνετε και θέλουν να γίνουν σαν κι εσάς. Εκμεταλλευτείτε το! Αφήστε τα να σας βλέπουν καθώς βουρτσίζετε τα δόντια σας κάθε μέρα, πρωί και βράδυ. Όσο κουρασμένοι ή βιαστικοί και αν είστε, αφιερώστε λίγα λεπτά στη διαδικασία, δείχνοντας στο παιδί σας με τον πιο απλό αλλά και πειστικό τρόπο πόσο σημαντική είναι αυτή η συνήθεια. 

- Αν έχετε σκυλάκι στην οικογένεια, καθιερώστε να του βουρτσίζετε τα δόντια του μαζί. Αφήστε το παιδί να προετοιμάζει την οδοντόβουρτσα, να κρατάει –χαϊδεύει το σκυλάκι, να του τραγουδάει κοκ

- Σεβαστείτε την επιθυμία του να είναι ανεξάρτητο. Αφήστε το να βουρτσίσει μόνο τα δόντια του ή έστω να αρχίσει εκείνο τη διαδικασία και να την ολοκληρώσετε εσείς. Το πιο σημαντικό στην αρχή δεν είναι να τα καθαρίζει τέλεια, αλλά να μάθει να δέχεται την οδοντόβουρτσα και την οδοντόκρεμα. 

- Κάντε τη διαδικασία μέρος μιας ρουτίνας. Εντάξτε την στη ρουτίνα του λουσίματος το βράδυ, μετά το λούσιμο των μαλλιών του και φροντίστε να την πραγματοποιείτε ανελλιπώς. 

- Κάντε το βούρτσισμα διασκέδαση. Συνδυάστε το με κάποιο αυτοσχέδιο αστείο τραγουδάκι, με ή χωρίς κινήσεις. 

- Αφήστε το παιδί να διαλέξει μόνο του οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα στο σούπερ μάρκετ. Υπάρχουν οδοντόβουρτσες διαφόρων χρωμάτων, με γνωστούς ήρωες παιδικών σχεδίων. Το ίδιο ισχύει και για τις οδοντόκρεμες που προσφέρονται πια σε μεγάλη ποικιλία όσο αφορά τη γεύση και το άρωμα. Με αυτό τον τρόπο όχι μόνο το παιδί διαλέγει πράγματα που του αρέσουν, αλλά νιώθει ότι έχει και τον έλεγχο της κατάστασης. 

- Εξηγήστε στο παιδί για ποιο λόγο πρέπει να πλένει τα δόντια του. Μερικά παιδιά θέλουν να ξέρουν γιατί πρέπει να κάνουν κάτι, ιδίως αν τους φαίνεται βαρετό και ανούσιο. Αν δυσκολεύεστε να το πείσετε, μπορείτε να ζητήσετε την βοήθεια του οδοντιάτρου ή να χρησιμοποιήσετε τα μεγάλα μέσα. Υπάρχουν ευτυχώς πολλά βιβλία στην ελληνική λογοτεχνία που θίγουν με πολύ όμορφο και έμμεσο τρόπο την αξία του βουρτσίσματος των δοντιών. 

- Για να εξασφαλίσετε ότι το παιδί βουρτσίζει να δόντια του όπως πρέπει, μπορείτε να κάνετε ένα δικό σας τραγουδάκι που θα «λέει» στο παιδί ουσιαστικά ποιες κινήσεις πρέπει να γίνουν και πόση ώρα θα κρατάνε. 

- Αντιμετωπίστε το θέμα ψύχραιμα και αποφασιστικά, όση αντίδραση και αν συναντάτε από το παιδί σας. Μερικοί γονείς σκέφτονται ότι δεν είναι τόσο αναγκαία αυτή η διαδικασία, αφού τα παιδικά δοντάκια θα αντικατασταθούν. Το θέμα όμως δεν είναι τόσο απλό. Το παιδί αφενός πρέπει να μάθει από μωρό να βουρτσίζει τα δόντια του για να αποκτήσει σωστές συνήθειες στον τομέα της οδοντικής υγιεινής. Κάποια στιγμή τα νεογιλά δόντια θα αντικατασταθούν από τα μόνιμα, τα οποία θα πρέπει να φροντίζει σωστά από την αρχή. Αφετέρου, σκεφτείτε πόσα σοβαρά προβλήματα μπορούν να προκύψουν όσο έχει ακόμα τα μωρουδίστικα δόντια του που απαιτούν άμεση επέμβαση του οδοντιάτρου. Πολλές φορές οι πρώτες αυτές επαφές μπορεί να είναι τραυματικές και να δημιουργήσουν στο παιδί έναν φόβο ή μια αντιπάθεια για τους οδοντιάτρους. 

Δείτε τη λίστα με τα Παιδικά βιβλία για τα δόντια και την υγεία του στόματος, όπως δημοσίευτηκε στην Κοινότητα μαμάδων στο Ηράκλειο, Creta Mums

Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική Παιδαγωγός - Νηπιαγωγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου