Κυριακή 5 Απριλίου 2015

Έχει το παιδί αλλεργία; Τι πρέπει να έχουμε πάντα μαζί μας

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, το 30% των παιδιών των 4 ετών πάσχουν από αλλεργίες. 

Οι ειδικοί μάλιστα έχουν παρατηρήσει πως στα παιδιά η εμφάνιση των αλλεργιών ακολουθεί συχνά συγκεκριμένη σειρά: εμφανίζονται πρώτα οι τροφικές αλλεργίες, το έκζεμα ακολουθεί και μεγαλώνοντας, γύρω στα 2 του χρόνια, εμφανίζονται οι αναπνευστικές αλλεργίες αρχικά ως ρινίτιδα και αργότερα ως άσθμα.

Ωστόσο, από όποιο είδος αλλεργίας κι αν υποφέρει το παιδί μας είναι σημαντικό να αξιολογήσει ο ειδικός γιατρός την κατάσταση και να δώσει την ανάλογη φαρμακευτική αγωγή που θα αντιμετωπίσει τα συμπτώματα.

Τα sos όταν το παιδί παρουσιάζει αλλεργίες

Ευτυχώς οι σοβαρές κρίσεις αλλεργίας δεν είναι ιδιαίτερα συχνές και στη μεγάλη τους πλειοψηφία αντιμετωπίζονται με επιτυχία στο σπίτι ή στο νοσοκομείο. Αν, ωστόσο, γνωρίζουμε πως το παιδί μας υποφέρει από κάποιο είδος αλλεργίας –ακόμη κι αν είναι «αθώα» όπως το έκζεμα- καλό είναι να είμαστε προετοιμασμένοι και να έχουμε συζητήσει με τον αλλεργιολόγο σχετικά με την αντιμετώπιση ενός σοβαρού περιστατικού. Σε γενικές γραμμές καλό είναι να έχουμε υπόψη μας τα εξής:

• Όταν ταξιδεύουμε έχουμε μαζί μας ισχυρά αντισταμινικά, βρογχοδιασταλτικά και κορτιζονούχα φάρμακα τα οποία θα έχουμε ελέγξει για την ημερομηνία λήξης και θα είμαστε σίγουρες πως έχουμε σαφείς οδηγίες για τη χορήγησή τους.

• Αποφεύγουμε την έκθεση σε συνθήκες που μπορεί να πυροδοτήσουν κρίση (π.χ. αν το παιδί μας έχει τροφικές αλλεργίες δεν θα του δώσουμε στις διακοπές στο χωριό κάποιο φαγητό ή φρούτο που δεν έχει ξαναδοκιμάσει).

• Σε περίπτωση όμως που συμβεί κάτι απρόοπτο που θα μας βρει απροετοίμαστους η πρώτη μας κίνηση θα είναι να απευθυνθούμε σε ιατρικό κέντρο όπου θα γίνει χορήγηση των κατάλληλων φαρμάκων που θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

Πηγή: CapitalHealth

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου