Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Μαθαίνοντας για τα έντομα

Τα έντομα αποτελούν ίσως ένα από τα πιο γοητευτικά θέματα για τα παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας. Και τι καλύτερο από το να φτιάξετε μαζί  μια κατασκευή, ένα εντομάκι δικό σας που θα στολίσει το δωμάτιο του παιδιού σας και θα του μάθει ένα σωρό ενδιαφέροντα και χρήσιμα πράγματα. Πάρτε παιδικά βιβλία γνώσεων από κάποια δανειστική βιβλιοθήκη, δείτε ντοκιμαντέρ, επισκεφτείτε ένα πάρκο ή έναν κήπο οπλισμένοι με μεγενθυντικό φακό και ένα μπλοκ ζωγραφικής για να κρατήσετε «σημειώσεις» και ετοιμάστε το δικό σας μοναδικό εντομάκι. 

Σκεφτείτε πόσα πράγματα μπορεί να μάθει κανείς μελετώντας και κατασκευάζοντας ένα απλό έντομο:
  • Μαθαίνει να σέβεται τη ζωή, ακόμα και όταν είναι με την μορφή ενός μικρού (ψιλοαηδιαστικού) εντόμου. 
  • Αναπτύσσει τη λεπτή κινητικότητα και τον οπτικο- κινητικό συντονισμό του. 
  • Μαθαίνει να παρατηρεί προσεκτικά και να εντοπίζει βασικά χαρακτηριστικά.
  • Μαθαίνει να ψάχνει πληροφορίες σε διάφορες πηγές, να συγκεντρώνει στοιχεία και να τα οργανώνει.
  • Μαθαίνει να κρατά σημειώσεις.
  • Έρχεται σε επαφή με απλές μαθηματικές έννοιες (πχ τα έντομα έχουν 6 πόδια, 2 κεραίες, 2 φτερά, το σώμα τους χωρίζεται σε 3 μέρη). 
  • Βελτιώνει την αναγνωστική του ικανότητα (ψάχνοντας στα βιβλία πληροφορίες και εικόνες σχετικά με τα έντομα). 
  • Μαθαίνει πληροφορίες για τον τρόπο οργάνωσης των κοινωνιών των εντόμων και κατ΄ επέκταση μέσω της σύγκρισης και για την οργάνωση των ανθρώπινων κοινωνιών. 
Τι κάνουμε 

Παρουσιάζουμε στα παιδιά μια σειρά από υλικά (ξυλάκια από σουβλάκι που έχουμε σπάσει την μύτη, σύρματα πίπας, μπαλάκια από αφρολέξ, χαρτόνι, μάτια κτλ) και τους ζητάμε να σκεφτούν πώς με αυτά τα υλικά μπορούν να κατασκευάσουν ένα έντομο. Κατά την κατασκευή του εντόμου, πρέπει να παρουσιάσουν τα βασικά μορφολογικά χαρακτηριστικά του. 

Πάρτε μερικές ιδέες για το πώς μπορεί να γίνει το εντομάκι σας από τους μαθητές μας που κάθισαν και δημιούργησαν πραγματικά αριστουργήματα !!!

(Ευχαριστούμε την Ελένη που μας έδωσε την άδεια να φωτογραφίσουμε τις κατασκευές της)

Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική Παιδαγωγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου