Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

Δημήτρης Γρίντζος: Από την απόρριψη στο σανίδι

«Είσαι ο μικρός πρίγκιπας. Είσαι ο μικρός πρίγκιπας. Σε ξέρω. Σε βλέπω και σε DVD» αναφωνεί ενθουσιασμένος ένας από τους πιτσιρικάδες θεατές. Ο μικρός πρίγκιπας στην ομώνυμη θεατρική παράσταση για παιδιά που παίζεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στην παιδική σκηνή του θεάτρου Λάμπρος Κωνσταντάρας - Ρένα Βλαχοπούλου είναι ο 23χρονος Δημήτρης Γρίντζος. Στη σκηνή εμφανίζεται με ένα μικρό μπαστούνι (λόγω της κινητικής του αναπηρίας), όπως δηλαδή και στην καθημερινότητά του. Και είναι ένας από τους πρώτους ανθρώπους με αναπηρία - αν όχι ο πρώτος - που ασχολούνται επαγγελματικά με την υποκριτική.

Πριν καταφέρει να λάβει μέρος στο επιτυχημένο θεατρικό έργο είχε βιώσει την απόρριψη από τον χώρο του θεάτρου. Ηθελε να ασχοληθεί επαγγελματικά με την υποκριτική αλλά του το αρνούνταν. «Το Εθνικό Θέατρο δέχεται για εξετάσεις στη δραματική του σχολή μόνο όσους είναι αρτιμελείς. Στις άλλες ιδιωτικές δραματικές που ρωτούσα μου έλεγαν "έχουμε την καλή διάθεση να σας δεχθούμε αλλά δεν θα μπορέσουμε να σας δώσουμε πιστοποίηση"» τονίζει αναφέροντας τι προηγήθηκε ώσπου να πατήσει το σανίδι υποδυόμενος τον μικρό πρίγκιπα.

Αποψή του είναι πως η τέχνη του θεάτρου πρέπει να είναι προσβάσιμη σε όλους. Παρά την άνιση μεταχείριση που υπέστη, δεν σταμάτησε να προσπαθεί και έκανε πραγματικότητα την επιθυμία του. Συμμετέχει για δεύτερη χρονιά στο θεατρικό, αποδεικνύοντας πως όλοι έχουν δικαίωμα στην τέχνη. Το ευτύχημα για εκείνον ήταν πως είχε δίπλα του ανθρώπους που γνωρίζουν από πρώτο χέρι το θέμα των ίσων ευκαιριών που διεκδικούν τα άτομα με αναπηρία στον χώρο της τέχνης. Η ομάδα χοροθεάτρου Δαγίπολη στην οποία συμμετέχουν άνθρωποι με αναπηρία και χωρίς - με 10 χρόνια επαγγελματικής παρουσίας στις σκηνές - έκανε την παραγωγή του έργου. Μέλος της ομάδας εδώ και χρόνια είναι ο ηθοποιός Σωτήρης Ταχτσόγλου που έκανε τη σκηνοθεσία και τη διασκευή της παράστασης.

ΑΝΑΤΡΟΠΗ. Ενας από τους στόχους της παράστασης, εξηγούν ο Δημήτρης Γρίντζος και ο Σωτήρης Ταχτσόγλου, ήταν να ανατραπεί η προκατάληψη που θέλει τους ανθρώπους με αναπηρία αποκλεισμένους. «Δεν θέλαμε να βγάλουμε το καημένο πρόσωπο της αναπηρίας. Οτι ο Δημήτρης για παράδειγμα είναι ο άνθρωπος με αναπηρία - "ήρωας" που συμμετέχει» τονίζει ο κ. Ταχτσόγλου. Ο Δημήτρης σπεύδει να διευκρινίσει ότι στην παράσταση δεν πάει να τονίσει την αναπηρία του. «Πάω να δείξω τη δουλειά μου. Να κάνω αυτό που μ' αρέσει. Αλλωστε η δουλειά είναι συλλογική». Οσον αφορά την ανταπόκριση του κοινού «το γεγονός ότι συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά κάτι σημαίνει» λέει ο κ. Ταχτσόγλου. «Πήγε πολύ καλά πέρυσι. Φέτος το ίδιο το θέατρο μας ζήτησε να συνεχίσουμε. Ηδη πολλά σχολεία ζητούν να έρθουν».
Αλλά και τα παιδιά «την έχουν αγκαλιάσει» σημειώνει ο Δημήτρης. Ξεχωριστή αναφορά κάνει σε μια μικρή θεατρόφιλη. Το περιστατικό έχει τη σημασία του για την εκπαιδευτική αξία που έχει η παράστασή τους. «Ηρθε πέρυσι ένα κοριτσάκι 10 ετών με κινητική αναπηρία. Του αρέσει το θέατρο. Θέλει ν' ασχοληθεί». Η Ελένη μάλιστα έχει συμμετάσχει στο μουσικό κομμάτι του θεατρικού που επιμελήθηκε ο Δημήτρης Γρίντζος.

«ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕ ΜΕ». Φέτος ο Δημήτρης Γρίντζος, ύστερα από αναζήτηση ενός και πλέον χρόνου, κατάφερε να γίνει δεκτός σε σχολή υποκριτικής. Κάνει μαθήματα στο εργαστήρι Τabula Rasa. Απευθυνόμενος στους υπευθύνους των υπολοίπων σχολών και σε αυτή του Εθνικού ο νεαρός λέει: «Μη μου βάζεις Χ χωρίς να με αξιολογήσεις. Αξιολόγησέ με, κρίνε με πρώτα. Μπορεί να μην κάνω. Αλλά δώσε τη δυνατότητα σε ανθρώπους που θέλουν να το κάνουν επαγγελματικά να το δοκιμάσουν». Για τους ανθρώπους με αναπηρία «δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την εκπαίδευσή τους στην υποκριτική» συμπληρώνει ο κ. Ταχτσόγλου. Οσο για τις υποδομές, λέει, η πλειονότητα δεν διαθέτει ούτε ράμπες για την είσοδο των θεατών με αναπηρία. Ο Δημήτρης πάντως εδώ και χρόνια εκτίθεται και δοκιμάζεται μπροστά στο κοινό. Από το 2012 συμμετέχει στο χοροθέατρο Δαγίπολη - «τότε ήρθα σε επαφή με τον Σωτήρη Ταχτσόγλου, τον Γιώργο Νινιό, με επαγγελματίες δηλαδή. Πράγμα που με βοήθησε». Και από το 2000 σπουδάζει μουσική. Εχει τελειώσει αρμόνιο σε ωδείο, τώρα ξεκινάει πιάνο, συνθέτει, γράφει στίχους.

ΘΕ.ΑΜ.Α.
Εργαστήρι για όλους
Για να καλυφθεί η ανάγκη των ατόμων με κινητικές αναπηρίες έχει δημιουργηθεί το θεατρικό εργαστήρι Θε.Αμ.Α. (distheater.gr). Απαραίτητη προϋπόθεση για την ύπαρξή του είναι η συμμετοχή στα τμήματά του και μη ΑμεΑ (έως 30%), προωθώντας με τον τρόπο αυτόν την ομαλή ένταξη προς την κοινωνική συμμετοχή μέσω της αλληλεπίδρασης ΑμεΑ και μη, και ταυτόχρονα την παιδαγωγικά ορθή μέθοδο θεατρικής διδασκαλίας και αγωγής. Υπεύθυνος της ομάδας είναι ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Βασίλης Οικονόμου.

INFO: «Ο μικρός πρίγκιπας» του Αντουάν ντε Σεντ - Εξιπερί, κάθε Κυριακή στις 12 το μεσημέρι, Θέατρο Λάμπρος Κωνσταντάρας - Ρένα Βλαχοπούλου (Κουντουριώτου 40 - Μυριοφύτου 55. Μετρό: Αιγάλεω. Τηλ. 210-5911.390, 6932.982051).

Πηγή: Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου