Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015

Γιορτές χωρίς τα παιδιά που έχουν μεγαλώσει

Τα Χριστούγεννα είθισται να είναι περίοδος εύφορης συναισθηματικής ανταλλαγής στις οικογένειες, αλλά για τους γονείς των οποίων τα παιδιά σπουδάζουν μακριά και δεν θα επιστρέψουν στο σπίτι μπορεί να είναι επώδυνη ψυχολογικά – ιδιαίτερα όταν δεν έχουν άλλα παιδιά.

Στενοχώρια, αίσθημα εγκατάλειψης, τάση για κλάμα, αίσθημα νοσταλγίας για τα παιδικά χρόνια, παραμονή του γονιού στο δωμάτιο του παιδιού για ώρες, ανάγκη να κοιτάει παλιές φωτογραφίες κ.λπ. είναι συνηθισμένες εκδηλώσεις σε αυτές τις περιπτώσεις.

Πιο ευάλωτοι μοιάζουν να είναι οι γονείς που είναι ιδιαίτερα δεμένοι με τα παιδιά τους, εκείνοι που είναι λιγότερο αυτόνομοι ως προσωπικότητες πέρα από τον γονεϊκό τους ρόλο (δηλαδή με εξαρτητικές τάσεις) καθώς και οι υπερπροστατευτικοί γονείς. 

Εφόσον η αυτοεκτίμησή σου χτίζεται αποκλειστικά και μόνο πάνω στον γονεϊκό ρόλο και στη δυνατότητά σου να παρέχεις φροντίδα, τότε όταν το υποκείμενο της φροντίδας φεύγει, νιώθεις ότι γκρεμίζεται η συνολική ταυτότητα του εαυτού και επικρατεί το απόλυτο συναισθηματικό κενό. 

Προτείνω λοιπόν σε εσάς τους γονείς που μένετε για πρώτη φορά μόνοι, να σκεφτείτε ότι το συναίσθημα της μοναξιάς μπορεί να σας δυναμώσει στην πορεία. Απλώς δεν το ξέρετε ακόμα και σας τρομάζει. 

Είναι μια ευκαιρία να χτίσετε μια αληθινή σχέση με τον εαυτό σας και με τον/τη σύζυγό σας και να κάνετε μια νέα αρχή. Να ξανασυναντηθείτε με φίλους με τους οποίους έχετε απομακρυνθεί, να βρείτε χόμπι και δραστηριότητες που θα σας κάνουν να νιώσετε αισθήματα ικανοποίησης και δημιουργικότητας, να κάνετε ένα ταξίδι που πάντα θέλατε.

Φυσικά ο αποχωρισμός από το παιδί δεν είναι «θάνατος» αλλά μια μεταβατική περίοδος. Ουσιαστικά το παιδί σας θα είναι πάντα παιδί σας όπου και να βρίσκεται. Ισως εσείς μεγαλώνετε και σας είναι επώδυνο να διαχειριστείτε τα δικά σας συναισθήματα, που συνδέονται τελικά και με τη δική σας «ενηλικίωση». 

Της Μυρσίνης Κωστοπούλου
Η Μυρσίνη Κωστοπούλου είναι διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας - ψυχοθεραπεύτρια, e-mail myrsini.kostopoulou@gmail.com, www.myrsinikostopoulou.com

Πηγή: Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου