Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015

Τουρκία: Κορίτσια από τη Συρία ψάχνουν ελπίδα στην εκπαίδευση

Οι γυναίκες και τα παιδιά πληρώνουν το υψηλότερο τίμημα της συριακής κρίσης, που βρίσκεται ήδη στον 5ο χρόνο της. Μεγάλος όγκος των προσφύγων βρίσκεται στην Τουρκία.

Στην πόλη Σανλιούρφα, στα νότια, ιδρύθηκε πρόσφατα σχολείο όπου κορίτσια προσφυγικών οικογενειών μαθαίνουν τουρκικά και αγγλικά.

Τα κορίτσια έχουν επίσης την ευκαιρία να μάθουν ζωγραφική, θέατρο και άλλες δεξιότητες.

«Οι Σύροι είναι λαός φιλομαθής και εμείς το κατανοούμε αυτό πολύ καλά. Δεν θέλουμε αυτή η γενιά που αναγκάστηκε να ξεριζωθεί και να υποφέρει για χρόνια να μην προοδεύσει ποτέ. Θέλουμε να έχουν επαγγελματικές σταδιοδρομίες και εδώ μπαίνουν οι απαραίτητες βάσεις», δηλώνει ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Τουρκία, Χάνσγιοργκ Χάμπερ.

Στο σχολείο αυτό που λειτουργεί με χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρέχεται και ψυχολογική στήριξη.

«Η εμπειρία δείχνει ότι τα κορίτσια και οι έφηβες, έχουν ιδιαίτερες ανάγκες προστασίας. Συνήθως εκτίθενται σε περισσότερη βία, ή κακοποίηση ή εκμετάλλευση λόγω του φύλου τους», τονίζει ο εκπρόσωπος της UNICEF στην Τουρκία, Φιλίπ Ντουαμέλ.

«Καθώς η συριακή κρίση βαθαίνει και δεν φαίνεται κάποια λύση στον ορίζοντα, τα μακροπρόθεσμα σχέδια για τους Σύρους πρόσφυγες αποτελούν προτεραιότητα. Με τους νέους πόρους από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη διεθνή κοινότητα, τέτοιου είδους θεσμοί αναμένεται να πολλαπλασιαστούν», μεταδίδει ο ανταποκριτής του euronews, Μπόρα Μπαϊρακτάρ.

Πηγή: euronews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου