Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2015

Άποψη: Ν. Παπαδόπουλος "Ντομάτες στην Παιδεία"

Ποιος δεν ένιωσε ντροπή διαβάζοντας την είδηση ότι φοιτητές υποδέχτηκαν στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών πετώντας φρούτα πέντε διακεκριμένους Έλληνες καθηγητές πανεπιστημίων του εξωτερικού οι οποίοι έχουν έρθει στην Ελλάδα για να αξιολογήσουν ελληνικά πανεπιστημιακά ιδρύματα και να τα κατατάξουν στις διεθνείς λίστες;

Πάντως το υπουργείο Παιδείας δεν φάνηκε να ντράπηκε ώστε να πάρει αμέσως αποστάσεις από την ποταπή αυτή συμπεριφορά που εκθέτει το ελληνικό πανεπιστήμιο και δείχνει ότι κάποιοι μην έχοντας επιχειρήματα επιστρατεύουν τα ...μεγάλα μέσα . 

Τέτοιου είδους απαράδεκτες συμπεριφορές απέναντι στους δασκάλους και τους πανεπιστημιακούς δεν είναι κάτι το καινοφανές: μέλη φοιτητικών νεολαιών χρόνια τώρα κλείνουν για ψύλλου πήδημα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα ,χτίζουν μέσα στα γραφεία τους καθηγητές , επιτίθενται και χτυπούν πανεπιστημιακούς επειδή διαφωνούν με τις απόψεις τους , αδειάζουν διαμαρτυρόμενοι σκουπίδια πάνω στα γραφεία πρυτάνεων - χωρίς ποτέ να έχουν την παραμικρή συνέπεια για τις πράξεις τους. Δίνοντας ουσιαστικά το παράδειγμα σε μαθητές να μουντζώνουν σε ζωντανή σύνδεση τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τις αρχές του κράτους στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου .

Αξιοσημείωτο είναι ότι στα περισσότερα μεγάλα πανεπιστήμια της χώρας -κανέναν από τα οποία δεν έχουν καταφέρει να περιληφθεί στις παγκόσμιες λίστες σε υψηλότερη θέση από το Νο 300 στον κόσμο- εξακολουθούν για δεκαετίες με την ανοχή της πολιτείας και των φοιτητικών συλλόγων να υπάρχουν χώροι σε μόνιμη κατάληψη - όπου απαγορεύεται η είσοδος στους αμύητους φοιτητές αλλά και στους καθηγητές πόσο μάλλον στις υπηρεσίες φύλαξης του ιδρύματος .Χώροι οι οποίοι έχουν μεταβληθεί επί της ουσίας και με το πρόσχημα του πανεπιστημιακού ασύλου σε άβατα- ανομίας ,εστίες παράνομων και εγκληματικών πράξεων, σε εργαστήρια κατασκευής μολότοφ , σε στέκια διακίνησης ναρκωτικών ουσιών και αποθήκες απόκρυψης κλεμμένων .

Όμως το πρόβλημα ,δυστυχώς, είναι πολύ μεγαλύτερο και απλώνεται πέρα από τα πανεπιστήμια : ενα κομμάτι της νέας γενιάς στο όνομα της αριστερής αμφισβήτησης , της αντίθεσης στην εξουσία ή της επαναναστατικής γυμναστικής δείχνει να έχει κατεβάσει ρολά , να μην σέβεται τίποτα , και να περιφρονεί απολύτως αρχές , αξίες και νόμους .

Προφανώς η συμπεριφορά αυτή επιδεινώθηκε την περίοδο της κρίσης και οφείλεται στην ξαφνική περιθωριοποίηση μέρους της νέας γενιάς η οποία αν και μεγάλωσε σε περιβάλλον σχετικής ευμάρειας βλέπει τώρα τα όνειρά της να ναυαγούν σε ένα αβέβαιο μέλλον με σύντροφο την ανεργία και την ανέχεια . 

Ωστόσο είναι συμπεριφορές που παρατηρούνται πολλά χρόνια στην ελληνική κοινωνία ,για τις οποίες μεγάλη ευθύνη έχει και η ίδια η ελληνική οικογένεια. Που σε κάποιες περιπτώσεις δεν φαίνεται ικανή να βάζει όρια , να διδάσκει τρόπους συμπεριφοράς, και να θέτει στόχους ζωής. Είτε επειδή δεν υπάρχει διαθέσιμος χρόνος για να ασχοληθούν πραγματικά κάποιοι γονείς με τα παιδιά τους , είτε επειδή μέσα στη γενικότερη αποσύνθεση που συντελείται στον τόπο φαίνεται να καταρρέει και ο κώδικας αξιών ο οποίος καθοδηγούσε από γενιά σε γενιά την ελληνική κοινωνία. 

Το χειρότερο: μέρος των νέων μας δεν είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν το τσουνάμι των δυσκολιών που θα βρει μπροστά του ο τόπος την επόμενη 20ετία . Και είναι ελάχιστοι ανάμεσα στους πολιτικούς μας ταγούς αυτοί που δεν τους χαϊδεύουν τα αυτιά με υποσχέσεις προειδοποιώντας τους για όσα δυσοίωνα έρχονται.

Το μόνο βέβαιο : η νέα γενιά θα παλέψει μαζί με την χώρα για να προσφέρει όχι στην ίδια αλλά στα παιδιά της ,μετά από σκληρή εργασία και επίπονη ανηφόρα, ένα επίπεδο ζωής που όλοι οι παλαιότεροι το θεωρούσαμε δεδομένο. Η νέα γενιά θα είναι η πρώτη γενιά στην μεταπολεμική ιστορία της χώρας που θα ζήσει χειρότερα από τους γονείς της.

Πηγή: Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου