Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015

Παιχνίδι: Η Πολύχρωμη Κάμπια (Sensory Linking Caterpillar)

Πόσο ενδιαφέρουσα μπορεί να είναι μια πολύχρωμη πλαστική κάμπια που αποτελείται απλώς από 7 αποσπώμενα κομμάτια; Αν είστε πάνω από 5 χρονών, απάντηση θα είναι μάλλον “καθόλου”. Τα βρέφη όμως και τα πολύ μικρά παιδιά δείχνουν να τη λατρεύουν. Το παιχνίδι Sensory Linking Caterpillar της ELC αποκτά ζωή στα πολύ μικρά χεράκια και χαρίζει όμορφες στιγμές και χαμόγελα σε αγόρια και κορίτσια 18-36 μηνών. 

Η κάμπια αποτελείται από 7 αποσπώμενα κομμάτια (ένα για το κεφάλι και έξι για το σώμα) που το καθένα έχει διαφορετικό χρώμα και διαφορετική υφή επιφάνειας. Το μέγεθός τους είναι αρκετά μικρό για να ταιριάζει στα βρεφικά χεράκια, αλλά και αρκετά μεγάλο για να μην υπάρχει κίνδυνος πνιγμού (μάλιστα τα κομμάτια αυτά είναι κατάλληλα για μάσηση, προκειμένου να ανακουφίζονται τα πιτσιρίκια που βγάζουν δόντια). Στα θετικά του παιχνιδιού δεν πρέπει να ξεχάσει να αναφέρει κανείς το πολύ μικρό βάρος των κομματιών που αποκλείει οποιοδήποτε τραυματισμό ή ζημιά από την «εκτόξευσή» του. 

Τα μικρά παιδιά καλούνται να πάρουν τα κομμάτια στα χέρια τους, να νιώσουν την υφή τους και να προσπαθήσουν να τα ενώσουν φτιάχνοντας την κάμπια. Το παιχνίδι δεν σταματάει εκεί. Τα παιδιά μπορούν να κρατήσουν την κάμπια που έφτιαξαν στα χέρια τους, να την στριφογυρίσουν στον αέρα ή να την σύρουν στο πάτωμα (προσποιούμενα ότι περπατάει) και τέλος να την αποσυναρμολογήσουν για να αρχίσουν το παιχνίδι και πάλι από την αρχή. Μολονότι η διαδικασία φαίνεται εύκολη, θέλει αρκετή δύναμη και επιδεξιότητα για να ενωθούν και να χωριστούν τα κομμάτια. 

Όσο για τα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας; Εμείς το κάναμε δράκο και σε συνδυασμό με ανθρωπάκια σκαρφιστήκαμε μια υπέροχη περιπέτεια με κάστρα και τολμηρούς ήρωες...

Ένα παιχνίδι που προάγει τη λεπτή κινητικότητα και τον οπτικοκινητικό συντονισμό, ενεργοποιεί τις αισθήσεις και ενισχύει στο παιδί την τάση για εξερεύνηση και την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, ενώ παράλληλα το φέρνει σε επαφή με τα βασικά χρώματα. 

Κατάλληλο και πολύ σημαντικό για παιδιά 1,5-3 ετών, αλλά και για μεγαλύτερα παιδιά με Νοητική Καθυστέρηση, σοβαρές κινητικές δυσκολίες στα άνω άκρα και προβλήματα όρασης, αφού με παιγνιώδη τρόπο εξασκεί βασικές δεξιότητες. 

Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική Παιδαγωγός - Νηπιαγωγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου