Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2015

Όλο και λιγότεροι χαρακτήρες με αναπηρία απεικονίζονται στην αμερικάνικη τηλεόραση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία νέας έρευνας για πρώτη φορά τα τελευταία δύο χρόνια, ο αριθμός των τηλεοπτικών χαρακτήρων με αναπηρία μειώθηκε στην αμερικάνικη τηλεόραση. 

Στα προγράμματα των καναλιών ABC, CBS, The CW, Fox και NBC εμφανίζονται μόλις οκτώ χαρακτήρες με αναπηρία (αριθμός που αντιπροσωπεύουν το 0,9% όλων των τηλεοπτικών χαρακτήρων) σε σύγκριση με τους έντεκα χαρακτήρες που εμφανίζονταν την περσινή τηλεοπτική περίοδο. 

Τα στοιχεία προέρχονται από έρευνα του GLAAD, μιας οργάνωσης που ασχολείται με την παρουσίαση στα κοινωνικά δίκτυα και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης των ομοφυλόφιλων ατόμων. Η ανάλυση περιλάμβανε την καταμέτρηση χαρακτήρων που ανήκουν σε κάποια μειονοτική ομάδα και εμφανίζονται σε κάποια τηλεοπτική σειρά της περιόδου 2015-2016. Το κανάλι Fox έχει προγραμματισμένες σειρές με 4 χαρακτήρες με αναπηρία, το ABC μόλις 2, τα The CW και CBS από 1, ενώ το NBC κανέναν. Στην καλωδιακή τηλεόραση, στο ABC Family θα παρουσιαστούν 2 χαρακτήρες και στο Showtime μόνο 1. 

Οι τηλεοπτικές σειρές στις οποίες περιλαμβάνονται οι εν λόγω χαρακτήρες είναι οι εξής: Empire, Rosewood, Scream Queens, Grey’s Anatomy, Marvel’s Agent Carter, NCIS : New Orleans, The 100, Switched at Birth, Pretty Little Liars, Shameless και Neighbors. 

Απόδοση του άρθρου TV Featuring Fewer Characters With Disabilities

Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική Παιδαγωγός- Νηπιαγωγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου