Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015

Γάτες και ενήλικες με Αναπτυξιακές Διαταραχές: μια σχέση ωφέλιμη και για τις δύο πλευρές.

Portland – Maine – Η Fiona Shea σκύβει πάνω από ένα γατοκρεβάτι στο Animal Refuge League του Greater Portland και χαϊδεύει το κεφαλάκι του 8χρονου Dylan, πολύ προσεκτικά, αποφεύγοντας το σημείο όπου ήταν παλιά το δεξί του ματάκι. Ο Dylan, ο άσπρος και πορτοκαλής γάτος, γουργουρίζει δυνατά από ευχαρίστηση και ακούγεται μέχρι την άλλη άκρη του καταφυγίου, εκεί που τα ζώα περιφέρονται ελεύθερα. 

«Είσαι τόσο γλύκας, μικρέ γατούλη» του ψιθυρίζει στο αυτί η 21χρονη Shea. Λίγα λεπτά αργότερα, παίρνει το βιβλίο που έχει φέρει μαζί της, κάθεται σε ένα μικρό τραπέζι και αρχίζει να διαβάζει στον Dylan και στις άλλες γάτες, που την κοιτάζουν από τα κλουβάκια τους. Για την Shea, αυτή η συμμετοχή της στο πρόγραμμα ανάγνωσης (Reading to Cats program) στο καταφύγιο είναι από τις πιο σημαντικές στιγμές της εβδομάδας της. «Μερικές φορές αυτό που μου αρέσει περισσότερο από όλα είναι να βλέπω τις γάτες, να τις χαϊδεύω και να παρατηρώ τι καινούργιο υπάρχει στο δωμάτιο» αναφέρει η Shea, που έχει Σύνδρομο Down.

Την περασμένη άνοιξη, το καταφύγιο Animal Refuge League συνεργάστηκε με το STRIVE – μια οργάνωση που παρέχει υπηρεσίες και ευκαιρίες ψυχαγωγίας σε νεαρά άτομο με αναπτυξιακές διαταραχές – για να δημιουργήσουν ένα πρόγραμμα ανάγνωσης. Όλοι οι συμμετέχοντες είναι μέλη του STRIVE’S Nest Step, ένα πρόγραμμα που εστιάζει στην ανάπτυξη δεξιοτήτων ανεξάρτητης διαβίωσης. 

«Το STRIVE μας πλησιάσε με την ιδέα του εθελοντισμού στο καταφύγιό μας» εξηγεί η Jeana Roth, η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων του Animal Refuge League. «Αμέσως σκεφτήκαμε τις γάτες μας. Με αυτό τον τρόπο και θα επωφελούνταν οι συμμετέχοντες, αλλά και τα ζώα». 

Οι περισσότερες γάτες που βρίσκονται στον κοινό χώρο έχουν ειδικές ανάγκες : ιατρικά προβλήματα, προβλήματα συμπεριφοράς, είναι μεγάλες σε ηλικίας. Περιμένουν εδώ και πολύ καιρό να υιοθετηθούν και να βρουν κάποιο σπιτάκι. Οι περισσότερες είναι αποτραβηγμένες και ντροπάλες. Αλλά αυτή η διστακτικότητα χάνεται όταν οι εβδομαδιαίοι επισκέπτες τους έρχονται με ένα καλό βιβλίο. 

«Όταν τα άτομα του προγράμματος έρχονται, κάθονται και αρχίζουν να διαβάζουν από το βιβλίο, αλλάζει η ζωή στο καταφύγιο. Οι γάτες βγαίνουν έξω από τα μέρη που κρύβονται» λέει η Roth. Και ενώ οι γάτες κοινωνικοποιούνται – αυξάνοντας τις πιθανότητες να υιοθετηθούν- , οι νεαροί συμμετέχοντες έχουν τις ευκαιρία να βελτιώσουν την αναγνωστική τους ικανότητα. 

Αυτό είναι που αρέσει τον Jacob Lessard πιο πολύ. «Αν υπάρχουν γύρω που άνθρωποι που με κοιτάζουν, αγχώνομαι. Ντρέπομαι και κοκκινίζω» μας εξηγεί ο 24χρονος. Αλλά η ανάγνωση μπροστά στον Dylan και την παρέα του είναι διαφορετική υπόθεση. «Οι γάτες είναι πολύ ήσυχες. Και δεν φοβάμαι να διαβάζω μπροστά τους». Στον Haley Pass αρέσει πολύ το γεγονός ότι οι γάτες τον ακούνε πολύ προσεκτικά. «Με ακουν με μεγάλη προσοχή» λέει ο Pass, 23 ετών, που έφερε μαζί του το βιβλίο Twinlight. «Και δεν σου κάνουν κριτική αν μπερδέψεις μια λέξη». 

Και με αυτό τον τρόπο τα νεαρά άτομα με αναπτυξιακές διαταραχές αποκτούν αυτοπεποίθηση, σύμφωνα με την Kate Lord, την υπεύθυνη του προγράμματος STRIVE Next Step. «Βλέπω βελτίωση στον τρόπο που διαβάζουν. Είναι σαν να βγάζουν και την αυτοπεποίθησή τους», αναφέρει η Lord. Αλλά το πο σημαντικό είναι το γεγονός ότι κάνοντας εθελοντισμό στον ελεύθερο χρόνο τους, προσφέρουν. “Με κάνει να αισθάνομαι καλά” λέει ο Pass «γιατί έτσι οι γάτες αποκτούν επιπλέον δεξιότητες που τις δείχνουν όταν έρχονται οι άνθρωποι να τις δουν (για να τις υιοθετήσουν)».

Και αυτή η αίσθηση της προσφορά και της επιτυχίας είναι η πιο σημαντική ανταμοιβή, σύμφωνα με την Betsy Morrison, διευθύντρια του STRIVE. “Δίνει την δυνατότητα στους συμμετέχοντες να προσφέρουν, να δώσουν κάτι πίσω στην κοινότητα» αναφέρει η Morrison. «Μερικές φορές νιώθουν ότι μόνο παίρνουν από την κοινότητα. Για όλους μας είναι πολύ σημαντικό, για την αυτοεικόνα μας, να νιώθουμε ότι δίνουμε κάτι πίσω. Το ίδιο ισχύει και για αυτά τα νεαρά άτομα». 


Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική Παιδαγωγός - Νηπιαγωγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου