Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015

Η αδυναμία της μαμάς βλάπτει

Πιθανώς θεωρείτε ότι το να είστε το αγαπημένο παιδί της μητέρας σας είναι καλό, οι έρευνες όμως έρχονται να σας ενημερώσουν ότι έχετε άδικο κι ότι δεν είναι έτσι. Έρευνα από το Πανεπιστήμιο Purdue της Ιντιάνα σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα, και το Πανεπιστήμιο Cornell της Νέας Υόρκης, δείχνει ότι οι ενήλικοι που θεωρούν ότι υπήρξαν ή ότι ακόμη είναι το αγαπημένο παιδί της μητέρας τους είναι πιο πιθανό να εκδηλώσουν κατάθλιψη. Οι επιστήμονες το εξηγούν επειδή τα εν λόγω «αγαπημένα» παιδιά βιώνουν την αντιπαλότητα με τα αδέλφια τους καθώς επίσης και την αυξημένη ευθύνη απέναντι στους γονείς τους.

Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες πήραν στοιχεία από 725 ενήλικες με μέση ηλικία τα 49 χρόνια, και ανέλυσαν το πόσο κοντά ήταν συναισθηματικά στους γονείς τους, αν είχαν αντιπαλότητες, αν οι γονείς ήταν περήφανοι ή απογοητευμένοι από εκείνους. Όσοι ένοιωθαν ότι ήταν το αγαπημένο παιδί είχαν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν κατάθλιψη. Παρόμοιο κίνδυνο ωστόσο, φάνηκε να διατρέχουν και όσοι ανήκαν στην άλλη άκρη του φάσματος δηλαδή εκείνοι που δήλωσαν ότι είχαν μεγάλη αντιπαλότητα με τους γονείς τους.

Ακόμα κι αν οι περισσότεροι γονείς δεν το παραδέχονται έρευνα που έγινε το 2005 από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια δείχνει ότι το 60% των μανάδων και το 70% των πατεράδων προτιμούν κάποιο από τα παιδιά τους. Επίσης, φαίνεται ότι τα παιδιά που είναι πιο δεμένα με τη μητέρα τους είναι λιγότερο δεμένα με τα αδέρφια τους. Μάλιστα η αντιπαλότητα μεταξύ αδερφών συνεχίζεται και αφού οι άνθρωποι μεγαλώσουν και φτάσουν στη μέση ηλικία.

Άννα Δάλλα
Πηγή: vita

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου