Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015

Άγχος και κατάθλιψη απειλούν δύο στους πέντε νέους γονείς

Δύο στους πέντε νέους γονείς αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας στη διάρκεια ή μετά την εγκυμοσύνη στο πρώτο τους παιδί, σύμφωνα με μία νέα βρετανική δημοσκόπηση.

Δυστυχώς όμως, οι περισσότεροι από αυτούς δεν ζητούν βοήθεια από έναν ειδικό για να τα αντιμετωπίσουν.

Η δημοσκόπηση, στην οποία συμμετείχαν 2.000 νέοι πατέρες και μητέρες, πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του βρετανικού Βασιλικού Κολεγίου Νοσηλευτικής (RCN).

Όπως διαπίστωσαν, λιγότερο από το 46% όσων δήλωσαν πως έπασχαν από άγχος, κατάθλιψη ή άλλο πρόβλημα ψυχικής υγείας εξαιτίας της τεκνοποίησης είπαν πως έχουν μιλήσει για το πρόβλημά τους σε έναν ειδικό.

Απ’ όσους ουδέποτε απευθύνθηκαν σε έναν ειδικό, το 25% είπαν πως η κύρια αιτία της απροθυμίας τους να ζητήσουν βοήθεια ήταν ο φόβος.

Η απάντηση αυτή σημαίνει ότι εξακολουθεί να επικρατεί το στίγμα που θέλει τα προβλήματα ψυχικής υγείας συνώνυμα με την τρέλα ή την ανικανότητα, λέει το RCN.

Η δημοσκόπηση υπογράμμισε επίσης την έλλειψη υποστήριξης που βιώνουν οι άντρες, το ένα τέταρτο των οποίων είπαν ότι βίωσαν κατάθλιψη ή άγχος στη διάρκεια ή μετά την εγκυμοσύνη της συντρόφου τους και τα δύο τρίτα είπαν ότι κανείς δεν τους ρώτησε πως ένιωθαν όσο καιρό περίμεναν να γεννηθεί το παιδάκι τους.

«Πολλοί γονείς ανησυχούν ότι αν παραδεχτούν πως νιώθουν άγχος ή κατάθλιψη,θα χαρακτηρισθούν ανεπαρκείς - και αυτό τους τραυματίζει βαθιά και θέτει σε κίνδυνο την ευεξία τους, εμποδίζοντάς τους να λάβουν την φροντίδα που αξίζουν», δήλωσε η εκπρόσωπος του RCN Καρμέλ Μπάγκνες.

«Η ψυχική υγεία των γονέων είναι εξαιρετικά σημαντική για τους ίδιους και για τα παιδιά τους και είναι απαράδεκτο στον 21ο αιώνα να υπάρχουν άνθρωποι που υποφέρουν σιωπηρά εξαιτίας ενός παρωχημένου στίγματος».

Η δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε από την εταιρεία ερευνών κοινής γνώμης και συμπεριφοράς καταναλωτών YouGov έδειξε ακόμα ότι η πλειονότητα των νέων γονέων με πρόβλημα ψυχικής υγείας βασίζονται στον/στην σύντροφό τους και σε άλλους συγγενείς για να το αντιμετωπίσουν.

Πηγή: Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου