Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015

Στο σπίτι μαθήτρια με αναπηρία λόγω γραφειοκρατίας

Λύσεις πάντα υπάρχουν. Λίγα είναι τα ανυπέρβλητα εμπόδια στη ζωή και σίγουρα δεν περιλαμβάνουν ένα γραφειοκρατικό πρόβλημα στον προγραμματισμό της μεταφοράς μιας μαθήτριας στο σχολείο της. Κι όμως, η 16χρονη Ζωή –Ζωούλα τη λέει ακόμα ο μπαμπάς της–, παιδί με αναπηρία, που φοιτά στο Ειδικό Λύκειο Κωφών Βαρήκοων της Αγίας Παρασκευής, δεν έχει παρακολουθήσει μαθήματα φέτος, αφού δεν έχει υπογραφεί ακόμα η σύμβαση με τον οδηγό ταξί.

Μέχρι πέρυσι, η Ζωή, που ζει με την οικογένειά της στο Πόρτο Ράφτη, εξυπηρετούνταν για την καθημερινή της μετακίνηση προς και από το σχολείο με ταξί, με έξοδα της Περιφέρειας. Αλλες χρονιές ταξίδευε μόνη και άλλες μαζί με άλλους μαθητές. Φέτος όμως, η σύμβαση με τον οδηγό ταξί, που είχε προκύψει από πρόχειρο διαγωνισμό διάρκειας ενός έτους, έληξε. Κι ενώ από το σχολείο ενημέρωσαν από τον περασμένο Μάρτιο την Περιφέρεια ότι το παιδί μπορεί να εξυπηρετήσει το ταξί που πέρυσι έκανε το δρομολόγιο Κορωπί-Αγία Παρασκευή για άλλον μαθητή, με μια μικρή παράκαμψη, η Ζωή ακόμα παραμένει σπίτι. (Η μητέρα της εργάζεται και ο πατέρας της για ιατρικούς λόγους δεν μπορεί να μετακινηθεί.)

Κανείς δεν «φταίει». Από το σχολείο δηλώνουν ότι δεν είναι υπεύθυνοι για τον προγραμματισμό των δρομολογίων, «δείχνοντας» προς την Περιφέρεια Αττικής. Από την πλευρά τους, οι άνθρωποι της αρμόδιας Διεύθυνσης Παιδείας της Περιφέρειας δηλώνουν ότι έχουν δρομολογήσει εδώ και καιρό την τροποποίηση του δρομολογίου, αλλά η υπόθεση παίρνει χρόνο. «Ακόμα για κάτι τόσο απλό, το ταξί να πιάνει εκτός από Κορωπί και Πόρτο Ράφτη, χρειάζεται να απευθυνόμαστε στο Ελεγκτικό Συνέδριο», μας είπαν. «Μας απάντησαν ότι χρειάζονται εκ νέου τα στοιχεία των μεταφορέων ώστε να υπογραφεί ξανά νέα σύμβαση. Εχουν ζητήσει πάρα πολλά δικαιολογητικά από τον οδηγό, ο οποίος προσπαθεί να τα συγκεντρώσει. Οταν τα φέρει, θα υπογραφεί η σύμβαση και θα ξεκινήσει το δρομολόγιο». Οπως αναφέρουν, ο οδηγός έχει δεχθεί την τροποποίηση του δρομολογίου, με μια μικρή οικονομική επιβάρυνση.

Η Ζωή δεν είναι η μόνη μαθήτρια που αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα. Μολονότι από τη Διεύθυνση Παιδείας συλλέγουν τα στοιχεία για τη μεταφορά των μαθητών τη νέα σχολική χρονιά ήδη από τον Μάρτιο, οι τροποποιήσεις που πάντα χρειάζονται τον Σεπτέμβριο αργούν να υλοποιηθούν για γραφειοκρατικούς λόγους.

Η απορία πάντως είναι εύλογη: εάν το σχολείο, η Περιφέρεια ή ακόμα και ο Δήμος απηύθυναν έκκληση σε κάποια εταιρεία ταξί ή άλλου μέσου, για την προσωρινή εξυπηρέτηση του παιδιού έως ότου λυθεί το πρόβλημα, θα έβρισκαν ανταπόκριση; Με δεδομένο το κύμα αλληλεγγύης που σαρώνει τη χώρα τα τελευταία χρόνια, η απάντηση μοιάζει αυτονόητη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου