Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015

Παιδιά που λαμβάνουν αντιβιοτικά αυξάνουν πιο γρήγορα το βάρος τους

Παιδιά που λαμβάνουν αντιβιοτικά αυξάνουν το βάρος τους πιο γρήγορα σε σχέση με παιδιά που δεν λαμβάνουν, αναφέρει νέα έρευνα.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η χρήση αντιβιοτικών στην παιδική ηλικία μπορεί ενδεχομένως να έχει επίδραση στον Δείκτη Μάζας Σώματος.

Ο ερευνητής Brian Schwartz, καθηγητής στο Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, στη Βαλτιμόρη, δήλωσε ότι ο Δείκτης Μάζας Σώματος μπορεί ενδεχομένως να αλλάξει για πάντα από τα αντιβιοτικά που πήρε κάποιος ως παιδί.
Ο Schwartz σημείωσε ότι τα στοιχεία δείχνουν πως κάθε φορά που δίνουμε αντιβιοτικά στο παιδί, διαχρονικά αυξάνει πιο γρήγορα το βάρος του.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 163.820 παιδιών μεταξύ 3 και 18 ετών.
Εξέτασαν το ύψος και το βάρος τους, καθώς και τη χρήση αντιβιοτικών τον προηγούμενο χρόνο όπως και για προηγούμενα χρόνια για τα οποία υπήρχαν στοιχεία.

Στην ηλικία των 15 ετών, παιδιά που είχαν λάβει αντιβιοτικά 7 τουλάχιστον φορές στην παιδική τους ηλικία ζύγιζαν περίπου 1,3 κιλά περισσότερο από όσα δεν έλαβαν αντιβιοτικά.

Ο Schwartz δήλωσε ότι ενώ το μέγεθος της αύξησης βάρους που αποδίδεται στα αντιβιοτικά μπορεί να είναι μέτριο στο τέλος της παιδικής ηλικίας, το εύρημα ότι η επίδραση είναι σωρευτική, αυξάνει την πιθανότητα οι επιπτώσεις να συνεχίζονται και να επιδεινώνονται στην ενήλικο ζωή.

Τα αντιβιοτικά εξουδετερώνουν βλαβερά βακτήρια αλλά και αυτά που είναι σημαντικά για την υγεία του πεπτικού. Επανειλημμένη χρήση τους μπορεί να αλλάξει για πάντα το μικροβίωμα, αλλάζοντας επομένως τον τρόπο που διασπάται η τροφή και αυξάνοντας τις θερμίδες ή τις θρεπτικές ουσίες που απορροφώνται. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να αυξήσει το σωματικό βάρος.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού International Journal of Obesity.

Πηγή: iatronet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου