Κυριακή 3 Μαΐου 2015

Παιδική χαρά: τι πρέπει να προσέξετε

Γράφει ο Μάνος Σιγανός στο pathfinder

Πρόσφατα ένα παιδί ακρωτηριάσθηκε εξαιτίας μιας ακατάλληλης τσουλήθρας σε παιδική χαρά. Με αφορμή αυτό το δυσάρεστο γεγονός δείτε τι πρέπει να προσέξετε για την ασφάλεια του παιδιού σας.

Μην αφήνετε τα παιδιά να παίζουν χωρίς την επίβλεψη σας. Ιδιαίτερα στην παιδική χαρά χρειάζονται επιτήρηση, καθώς μπορεί να αναρριχηθούν σε ψηλές κατασκευές, να πέσουν από το μονόζυγο ή την τσουλήθρα κτλ.

Βεβαιωθείτε ότι επιλέγουν να παίξουν σε κατάλληλα παιχνίδια για την ηλικία τους. Ένα μικρό παιδί δεν μπορεί να συμμετέχει σε όλα τα παιχνίδια καθώς κάποια προορίζονται για πιο ανεπτυγμένα σωματικά παιδιά όπως π.χ. το μονόζυγο.

Είναι σημαντικό να είναι ντυμένο σωστά για την παιδική χαρά. Αποφύγετε ρούχα με κορδόνια που κρέμονται και μπορεί να μπλεχθούν κάπου και να θέσουν το παιδί σε κίνδυνο προκαλώντας του ακόμη και πνιγμό. 

Βεβαιωθείτε ότι τα παιχνίδια που διαθέτει η παιδική χαρά είναι ασφαλή και σταθερά. Οι κούνιες πρέπει να έχουν προστατευτική ζώνη και να είναι και αυτές σταθερές. 

Ελέγξτε, επίσης, ότι τα παιχνίδια της παιδικής χαράς όπως η τσουλήθρα ή η τραμπάλα δεν είναι σκουριασμένα και ότι δεν έξέχει κάποιο σπασμένο σίδερο, βίδες, πρόκες κτλ. Βεβαιωθείτε ότι δεν είναι φθαρμένες οι επιφάνειες τους. 

Καλό είναι το δάπεδο της παιδικής χαράς να υπάρχει στρωμένη άμμος αντί χαλίκια ή άλλες σκληρές επιφάνειες π.χ. άσφαλτο.
Σε περίπτωση ατυχήματος

Αν το παιδί πέσει από κάποιο ύψος αποφύγετε να το μετακινήσετε αν δεν διαπιστώσετε πρώτα ότι έχει τη δυνατότητα να κουνήσει τα πόδια. Ακόμη μην το μετακινήσετε αν πονάει στη μέση μετά την πτώση. Μια άτσαλη μετακίνηση στην περίπτωση αυτή μπορεί να του προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά.

Αν κοπεί από κάποιο σίδερο ή ματώσει από την πτώση καθαρίστε την πληγή του με ζεστό νερό και σαπούνι και πιέστε τη με γάζα ή βαμβάκι για να σταματήσετε το αίμα. Εναλλακτικά χρησιμοποιήστε κάποιο καθαρό ρούχο.
Tip:

Τις ζεστές μέρες που ο ήλιος καίει αγγίξτε τις μεταλλικές επιφάνειες των παιχνιδιών πριν αφήσετε το παιδί να παίξει για να βεβαιωθείτε ότι δεν ζεματάνε. Υπάρχει κίνδυνος εγκαύματος ιδιαίτερα αν το παιδί φοράει κοντομάνικο ή κοντό παντελόνι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου