Αυτήν την εβδομάδα ταξιδεύουμε στο Ηνωμένο Βασίλειο για να εξετάσουμε τις βασικές πολιτικές και τις μεγαλύτερες προκλήσεις στο εκπαιδευτικό σύστημα, καθώς οι εκλογές πλησιάζουν. Επίσης παρακολουθούμε από κοντά τη συζήτηση μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για την πολιτική.
Μια από τις πιο βασικές πολιτικές της παρούσας κυβέρνησης είναι η πρωτοβουλία των δωρεάν σχολείων. Χρηματοδοτούνται από το κράτος, αλλά η διοίκησή τους είναι ανεξάρτητη. Αυτά τα σχολεία αποτελούν πεδίο για διαμάχη.
Το Κολέγιο του Κανάρι Γουόρφ ήταν από τα πρώτα δωρεάν σχολεία που άνοιξαν. Βρίσκεται στο Τάουερ Χάμλετς, σε μια από τις πιο φτωχές περιοχές και είναι πολύ διαφορετικό από πολλά σχολεία στην περιοχή.
Κάθε τάξη έχει 20 μαθητές. Στη διδακτέα ύλη περιλαμβάνονται οι ξένες γλώσσες, αλλά και οι φυσικές δραστηριότητες. Η σχολική ημέρα διαρκεί περισσότερο.
Οι επικριτές αναφέρουν ότι η ευελιξία στη διδακτέα ύλη, καθώς και η επιλογή των μαθητών, αλλά και τα οικονομικά τους, αποτελούν μια μορφή αδικίας έναντι των άλλων σχολείων. Περισσότερα από 400 δωρεάν σχολεία λειτουργούν ή πρόκειται να ανοίξουν.
Η οργάνωση New School Networks βοηθά στις αιτήσεις, αλλά και στο ξεκίνημα. Τα δωρεάν σχολεία δίνουν περισσότερη δύναμη στους διευθυντές, επιτρέποντάς τους να προσλαμβάνουν καθηγητές που μπορεί να μην είναι έμπειροι, αν το επιλέξουν και τους δίνουν μεγαλύτερη ευελιξία για το πως θα αυξήσουν και θα διαχειριστούν την επιπλέον χρηματοδότηση.
Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων είναι πολύ αυστηρή.
Παρά την αφθονία των διαφόρων τύπων σχολείων που ανοίγουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, υπάρχει έντονη ανησυχία για τον μεγάλο αριθμό καθηγητών που επιλέγουν το δημόσιο τομέα.
Η ημέρα για τον καθηγητή αρχίζει πολύ πριν οι μαθητές μπουν στην τάξη. Εξαιτίας της μεγάλης ζήτησης για καθηγητές στο Ηνωμένο Βασίλειο, υπάρχουν πολλά συστήματα για αυτούς, που θέλουν να μπουν στο χώρο της παιδείας το συντομότερο δυνατό.
Σε έρευνα που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο και έγινε από ένα από τα συνδικάτα των καθηγητών, περίπου το 40% των νέων καθηγητών δεν μένουν στις σχολικές αίθουσες για πάνω από ένα χρόνο.
Οι εκλογές πλησιάζουν και τα σχολεία δεν θα μπορούσαν να μείνουν αμέτοχα. Μπορεί τα εικονικά debates μεταξύ των αντίπαλων κομμάτων, που κάνουν οι μαθητές να δώσουν έναν νικητή, σε αντίθεση με τις δημοσκοπήσεις που δεν δίνουν σαφές προβάδισμα;
Πηγή: euronews
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου