Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

Τα καταραμένα παιδιά της κοιλάδας Όμο


Ο περίφημος Steven McCurry ταξίδεψε μέχρι την μακρινή κοιλάδα Όμο για να αποτυπώσει στον φακό του κάποιες φυλές που τείνουν να εξαφανιστούν. Μεταξύ αυτών και τα παιδιά «Minji» που θεωρούνται καταραμένα και εγκαταλείπονται στην έρημο για να πεθάνουν.

Ο Αμερικανός Steven McCurry είναι ένας από τους πλέον καταξιωμένους σύγχρονους φωτογράφους η φήμη του οποίου ταξίδεψε σε όλον τον κόσμο μέσα από το πορτραίτο του «Το Κορίτσι από το Αφγανιστάν» που το περιοδικό «National Geographic» χρησιμοποίησε ως εξώφυλλο το 1985. Από τότε τα εκφραστικά μάτια του κοριτσιού, αυτό το δυναμικό πρόσωπο με τα σκληρά χαρακτηριστικά και την αυστηρή όψη έχει αποτυπωθεί στο μυαλό των ανθρώπων ενώ η ίδια η φωτογραφία αποτελεί τρανή απόδειξη της εξαιρετικά κοινότυπης αλλά αληθινής φράσης: «μία εικόνα είναι χίλιες λέξεις».

Στα τριάντα χρόνια της φωτογραφικής του πορείας, ο McCurry μόνιμα οπλισμένος με μία φωτογραφική μηχανή τριγυρνάει σε άγνωστους και γνωστούς πολιτισμούς του κόσμου, ταξιδεύει σε μέρη που οι περισσότεροι από εμάς δεν θα έχουμε την ευκαιρία να βρεθούμε ποτέ και καταγράφει μία διαφορετική πλευρά της καθημερινότητας ανθρώπων με τους οποίους το μόνο σημείο αναφοράς που έχουμε είναι ότι όλοι είμαστε άνθρωποι. Σε μία αξιέπαινη προσπάθεια να καταγράψει στη συλλογική μνήμη πολιτισμούς που τείνουν να εξαφανιστούν, ο McCurry έχει βρεθεί από τη κοιλάδα OMO στην Αιθιοπία, το πιο απομακρυσμένο μέρος της Αφρικής ως τη Μπούρμα τη μεγαλύτερη χώρα της νοτιανατολικής Ασίας.

Το συνολικό του έργο είναι αποκαλυπτικό του διαφορετικού τρόπου ζωής πολιτισμών ανά τον κόσμο, η ματιά του είναι τολμηρή, διεισδυτική και περιγραφική συνθηκών στις οποίες συχνά κλείνουμε τα μάτια ενώ αποτελεί εξαιρετική αφορμή για να γίνουμε μάρτυρες της αθέατης ζωής χιλιάδων ανθρώπων του πλανήτη.

Σε αυτήν την κατηγορία ανήκει και το φωτογραφικό του πρότζεκτ “Omo Valley” που περιλαμβάνει μία σειρά συγκλονιστικών και δυνατών φωτογραφιών από τα παιδιά και τις διαφορετικές φυλές που ζουν στην κοιλάδα Όμο της Αιθιοπίας, μίας περιοχής όπου μετρά περίπου εννέα φυλές με περισσότερους από 200.000 ανθρώπους. Δεν υπάρχει επίσημη γλώσσα ενώ οι άνθρωποι που ζουν εκεί δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό καθώς και σε καμία ιατρική περίθαλψη.

Βρέθηκε στην περιοχή μετά από κάλεσμα του οργανισμού OMO Child (το έργο του οποίου οφείλετε να μελετήσετε εδώ) προκειμένου μέσω της φωτογραφικής του δουλειάς να γνωστοποιήσει στον υπόλοιπο κόσμο τόσο τον τρόπο ζωής των φυλών στην πιο απομακρυσμένη περιοχή της Αιθιοπίας όσο και την άδικη κατάληξη των παιδιών «Minji». Των παιδιών δηλαδή, που για διάφορους λόγους θεωρούνται καταραμένα και φορείς κακής τύχης με αποτέλεσμα από τα πρώτα χρόνια της ζωής τους, οι γονείς τους να τα εγκαταλείπουν στην έρημο χωρίς νερό ή φαγητό προκειμένου να πεθάνουν ή να τα πνίγουν.

Αυτά τα παιδιά βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του οργανισμού OMO Child ο οποίος μέχρι σήμερα έχει καταφέρει να σώσει 37 άτομα από βέβαιο θάνατο, χάρη στους ιδρυτές του, τον Lale Lubuko και τον φωτογράφο John Rowe.

Και πάλι με τη φωτογραφική του μηχανή ο Steven McCurry ταξίδεψε μέχρι την κοιλάδα, ήρθε σε επαφή με τις φυλές που ζουν εκεί και τράβηξε μία σειρά από συγκλονιστικές φωτογραφίες κάποιες εκ των οποίων μπορείτε να δείτε στη συνέχεια ενώ ολόκληρο το έργο του μπορείτε να το αναζητήσετε εδώ.

Δείτε φωτογραφίες εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου