Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

Σχόλιο: Δ. Λαμπριανίδης Προσβασιμότητα ιερών ναών

Φεύγοντας από την κηδεία μιας φίλης πριν από λίγες μέρες, για ακόμα μια φορά ένιωσα πολίτης δεύτερης κατηγορίας, αφού ο ναός στον οποίο έγινε η νεκρώσιμη ακολουθία δεν είχε πρόσβαση για αναπηρικό αμαξίδιο, ώστε να μπορέσω να φτάσω στο επίπεδο που ήταν το φέρετρο με τη νεκρή φίλη και στους συγγενείς για να τους συλλυπηθώ, όπως στους πλείστους ναούς. Βέβαια, όπως πάντα, με τη βοήθεια φίλων ανεβήκαμε τα σκαλιά και φτάσαμε κοντά τους.

Είναι όμως τόσο μεγάλος ο προβληματισμός που δημιουργεί η έλλειψη πρόσβασης στον οίκο του Θεού και η αδιαφορία που επιδεικνύουν όσοι διαχειρίζονται τους ιερούς ναούς στη χώρα μας, από τους ιερείς μέχρι τα μέλη των εκκλησιαστικών επιτροπών, τους μητροπολίτες ακόμα και από τον Αρχιεπίσκοπο. Θεωρώ ότι οι εκκλησίες, ως χώροι λατρείας της θρησκείας μας, οφείλουν να προσφέρουν σε όλους τους πολίτες τη δυνατότητα εύκολης και ασφαλούς πρόσβασης και ειδικά στα εμποδιζόμενα άτομα, όπως ηλικιωμένους ή άτομα με αναπηρία που διακινούνται με αναπηρικό τροχοκάθισμα και δεν μπορούν να ανεβαίνουν σκαλοπάτια.

Οφείλουν να προνοούν να υπάρχουν ράμπες για να φτάνουν οι πολίτες σε κάθε επίπεδο μέσα στην εκκλησία, μέχρι το επίπεδο που βρίσκεται το Ιερό και το εικονοστάσι. Πώς άραγε πρέπει να εκλαμβάνει αυτή την αδιαφορία σε θέματα πρόσβασης σε αναπηρικό τροχοκάθισμα ο πολίτης που επισκέπτεται μια εκκλησία; Σαν τιμωρία για την αδυναμία που φέρνει στη ζωή του η αναπηρία και δεν μπορεί να περπατήσει για να ανέβει τα σκαλιά; Σαν αδιαφορία σε ένα χώρο αγάπης και σεβασμού, στο σπίτι του Θεού, από όσους το διαχειρίζονται;

Και τι θα δηλώσουν όταν φτάσει η στιγμή που θα συναντήσουν τον Απόστολο Πέτρο; Φαντάζομαι θα τους ρωτήσει ευγενικά τι τους τύφλωνε και δεν τους άφηνε να δουν την ανάγκη που υπάρχει να είναι το σπίτι του Θεού πλήρως προσβάσιμο σε άτομα σε αναπηρικό τροχοκάθισμα και τι τους εμπόδιζε να συμπεριφερθούν υπεύθυνα και να διασφαλίσουν την προσβασιμότητα στον οίκο του Θεού για όλους τους πολίτες. Ελπίζω η Αυτού Μακαριότητα, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος Β?, να χειριστεί το θέμα άμεσα και να δώσει την απαιτούμενη σημασία για να τερματίσουμε μια απαράδεκτη διάκριση στις εκκλησίες μας.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΑΜΠΡΙΑΝΙΔΗΣ
Πρόεδρος Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου

Πηγή: SigmaLive

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου