Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

Παιδιά που εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα κινδυνεύουν από καρδιαγγειακά στο μέλλον

Νέα έρευνα υπέδειξε ότι παιδιά που εκτίθενται στο κάπνισμα των γονέων μπορεί ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο καρδιοπάθειας ως ενήλικες σε σχέση με παιδιά των οποίων οι γονείς δεν κάπνιζαν.

Σύμφωνα με την έρευνα, το ποσοστό των παιδιών με μη εντοπίσιμα επίπεδα κοτινίνης ήταν υψηλότερο σε νοικοκυριά στα οποία κανένας γονέας δεν κάπνιζε, μειωμένο σε σπίτια στα οποία ο ένας γονιός κάπνιζε και χαμηλότερος στα σπίτια όπου κάπνιζαν και οι δυο γονείς.

Άσχετα από άλλους παράγοντες, ο κίνδυνος εμφάνισης πλάκας στις καρωτίδες στην ενήλικο ζωή ήταν σχεδόν διπλάσιος σε παιδιά που εκτέθηκαν σε έναν ή δυο καπνιστές, γονείς, σε σύγκριση με παιδιά γονέων που δεν κάπνιζαν.

Ο ερευνητής Costan Magnussen, του University of Tasmania, στην Αυστραλία, δήλωσε ότι αν και δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ότι παιδιά με κοτινίνη στο αίμα ήταν αποτέλεσμα της έκθεσης στο παθητικό κάπνισμα, άμεσα από τους γονείς, γνωρίζει ότι η κύρια πηγή παθητικού καπνίσματος για ένα παιδί υπάρχει στο σπίτι.

Οι ερευνητές τόνισαν ότι για να παρέχουν οι γονείς την καλύτερη μακροχρόνια καρδιαγγειακή υγεία του παιδιού τους δεν θα πρέπει να καπνίζουν. Ωστόσο, γονείς που προσπαθούν να διακόψουν μπορεί ενδεχομένως να μειώσουν μέρος του πιθανού μακροχρόνιου κινδύνου για τα παιδιά περιορίζοντας την έκθεση των παιδιών στο παθητικό κάπνισμα.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘’Circulation.’’

Πηγή: iatronet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου