Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

Πρόσωπο: Aaron ΄Wheelz΄ Fotheringham

Γράφει η Σταυριάννα Χαραλαμποπούλου
Ο Aaron ΄Wheelz΄ Fotheringham, από το Las Vegas των Ηνωμένων Πολιτειών, είναι 23 ετών και γεννήθηκε με μία περίπλοκη ατέλεια της σπονδυλικής στήλης, η οποία ονομάζεται «δισχιδής ράχη». Κάποιοι από τους σπονδύλους της ράχης που περικλείουν τον νωτιαίο μυελό δεν συγκλίνουν, όπως συμβαίνει όταν το έμβρυο αναπτύσσεται φυσιολογικά, αλλά αντίθετα αποκλίνουν, με αποτέλεσμα ο Aaron να μην μπορεί να χρησιμοποιήσει τα πόδια του.

Ο ίδιος δεν βλέπει αυτή την ατέλεια ως αναπηρία, αλλά σαν μία «καταπληκτική ευκαιρία!». Και το απέδειξε, όταν έγινε ο πρώτος αθλητής επίσημων διαγωνισμών motocross με αναπηρικό αμαξίδιο.

Το άθλημα ονομάστηκε WCMX – Wheelchair Moto Cross και αυτά που κάνει μπορούν να σου κόψουν την ανάσα.

Ο μεγαλύτερος αδερφός του, ο Brian, ήταν εκείνος που του πρότεινε να ανέβει στην ράμπα του skate park της Νεβάδα, που επί βδομάδες επισκέπτονταν μαζί με τον πατέρα τους, όταν ο Aaron ήταν μόλις οχτώ χρονών. Μέχρι τότε, παρακολουθούσε τα κόλπα των άλλων από το πίσω μέρος του φράχτη. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι πρώτες του προσπάθειες τον στόλισαν με μελανιές, που όμως δεν τον εμπόδισαν από το να συνεχίσει να προσπαθεί. «Η μητέρα μου ήταν αγχωμένη, αλλά γρήγορα με άφησε να συνεχίσω, ίσως γιατί ήξερε ότι δεν μπορούσε να με σταματήσει!»

Ο «εθισμός» ήταν άμεσος και ήταν η πρώτη φορά που ένα άτομο με αναπηρία ασχολούνταν με το moto cross, γεγονός που τράβηξε γρήγορα πάνω του την προσοχή των ανθρώπων του χώρου. Όταν το 2006 εκτέλεσε για πρώτη φορά ένα backflip (ανάποδη στροφή στον αέρα) με επιτυχία σε ηλικία 14 ετών, τον πλησίασε ο πρώτος του χορηγός και ο Joe Wichert, διοργανωτής επίσημων διαγωνισμών motocross, του πρότεινε να συμμετάσχει σε διαγωνισμούς ως επαγγελματίας. 
«Δεν υπήρχε κάποιος άλλος πριν από εμένα. Όλη μου η έμπνευση προήλθε από τους αθλητές του BMX και του skate».

Είχε γίνει η αρχή.

Κομβικό σημείο στην πορεία του ήταν το e-mail που έλαβε από τον Travis Pastrana του Nitro Circus, μία ομάδα που κάνει περιοδείες σε όλο τον κόσμο και δίνει παραστάσεις motocross γεμάτες ακροβατικά και αδρεναλίνη. Από το 2010, είναι βασικό μέλος της ομάδας.
Μέχρι στιγμής, μέσα στα 15 χρόνια που ασχολείται με το WCMX, έχει σταθεί τυχερός και δεν έχει τραυματιστεί ποτέ σοβαρά. «Έχω πάθει μερικές φορές διάσειση, αλλά φαντάζομαι ότι αυτό είναι μέρος της δουλειάς!».
Στις 26 Αυγούστου 2010, σε ηλικία 18 ετών, εκτέλεσε με επιτυχία το πρώτο του διπλό backflip (διπλή ανάποδη εναέρια στροφή) και θεωρεί πως «ήταν η πιο περήφανη στιγμή του».
Αργότερα, στις 9 Φλεβάρη του επόμενου έτους, τρέλανε τους Νεοζηλανδούς που είχαν συγκεντρωθεί να τον δουν σε ένα από τα σόου του Nitro Circus, όταν προσγειώθηκε κανονικά μετά την πρώτη του εναέρια στροφή. Παραπονεμένους δεν άφησε ούτε τους Βραζιλιάνους, τον Αύγουστο του 2012, που έγιναν μάρτυρες του πρώτου του επιτυχημένου άλματος, από την μήκους 15 μέτρων Mega Ramp. 

Το αναπηρικό αμαξίδιο που χρησιμοποιεί, είναι ειδικά σχεδιασμένο για να αντέχει τις δυνατές κρούσεις του αθλήματος. Είναι φτιαγμένο κατά κύριο λόγο από τιτάνιο και οι μπροστινές του ρόδες έχουν αντικατασταθεί από μικρότερες, τύπου skate – board. Οι πίσω ρόδες είναι δυνατότερες, με περισσότερο ανθεκτικό καουτσούκ από το συνηθισμένο, με βαριές ακτίνες και ειδικά ενσωματωμένο σύστημα αναρτήσεων. Με τις μετατροπές αυτές, ο Aaron δεν χρειάζεται να ανησυχεί ότι το αμαξίδιό του μπορεί να σπάσει εξαιτίας μιας κακότεχνης ή απρόσεκτης προσγείωσης. 
«Παράλληλα με τις περιοδείες και την συμμετοχή του σε διαγωνισμούς, ο Aaron δίνει ομιλίες και συμμετέχει σε κατασκηνώσεις για παιδιά με αναπηρία ως προπονητής και μέντορας. Στόχος του είναι να βοηθήσει τα παιδιά να δουν το αναπηρικό τους αμαξίδιο ως παιχνίδι και όχι ως εμπόδιο. Λατρεύει να τους δείχνει διαφορετικούς τρόπους να χειρίζονται τα αμαξίδιά τους, ενώ τους μαθαίνει και μερικά εύκολα κόλπα» (Από την ιστοσελίδα του)

Σήμερα δουλεύει πολύ πάνω σε ένα νέο μεγάλο κόλπο, το οποίο δεν αποκαλύπτει ακόμα.

Το μήνυμά του στον κόσμο είναι ξεκάθαρο: «Μην παραιτείστε ποτέ! Στην ζωή πάντα θα υπάρχουν δύσκολες και αρνητικές στιγμές και είναι εύκολο να τις αφήσουμε να μας κρατήσουν από το να κυνηγήσουμε τους στόχους μας. Αν όμως συνεχίσεις να προσπαθείς, μπορείς να κάνεις τα όνειρά σου πραγματικότητα!» 

Πηγή: LIFO

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου