Η τρομαχτική πρωινή ρουτίνα.
Οι ετικέτες προκαλούν φαγούρα, τα πουκάμισα και τα τζιν πόνο, οι απαίσιες κάλτσες γίνονται αισθητές σαν να προκαλούν φουσκάλες και κάλους τα παπούτσια. Ποιος θα φανταζόταν ότι κάτι τόσο απλό όπως το ντύσιμο θα μπορούσε να μετατρέψει την πρωινή ρουτίνα σε έναν πανικό με φωνές, δάκρυα, χάσιμο του σχολικού και καθυστέρηση στο σχολείο και τη δουλειά;
Σαν μαμά παιδιού με υψηλή αισθητηριακή ευαισθησία (διαταραχή αισθητηριακής ολοκλήρωσης) είχα πολλά τέτοια τρομαχτικά πρωινά με την κόρη μου όταν ήταν μικρότερη. Δεν ήξερα ότι υπήρχαν και άλλοι γονείς που αντιμετώπιζαν το ίδιο πρόβλημα. Το χειριζόμουν όσο καλύτερα μπορούσα, ακόμα και αν αυτό σήμαινε ότι θα της έβαζα και θα της έβγαζα τις κάλτσες 6 φορές ή θα της άλλαζα μπλούζα 4 φορές επειδή «την πονούσε», ενώ κλαίγαμε και οι δύο. Έλεγα στον εαυτό μου ότι ήταν μια φάση και ότι θα περνούσε!
Τα παιδιά που έχουν υψηλή ευαισθησία στα απτικά ερεθίσματα μπορούν να νιώσουν τρομερή πίεση από απλές καθημερινές δραστηριότητες. Ο τρόπος που το νευρικό τους σύστημα ερμηνεύει τα απτικά ερεθίσματα είναι υπεύθυνος και για τα προβλήματα που έχουν με τα ρούχα. Όπως φαίνεται, η υφή των υφασμάτων μπορεί να είναι υπεύθυνη για τον πόνο. Ίσως σαν ειδικοί έχετε ακούσει πολλές παρόμοιες ιστορίες. «Δίνω μάχη με την κόρη μου κάθε μέρα», «τα ρούχα και οι κάλτσες δεν με βολεύουν». Για τα παιδιά αυτά, οι κάλτσες και τα ρούχα που εμείς βρίσκουμε ενοχλητικά, είναι επώδυνα.
Δείτε μερικές ιδέες για το τι μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε τα παιδιά σας στο συγκεκριμένο θέμα:
1) Ύφασμα: Μουσκέψτε, πλύντε και ξαναπλύντε τα ρούχα όσες φορές θα χρειαστεί για να γίνουν πιο μαλακά και λεία.
2) Φορέστε τους ρούχα από δεύτερο χέρι: Υπάρχει συγκεκριμένος λόγος που τα παιδιά με ευαισθησία στα απτικά ερεθίσματα προτιμούν να φορούν τα ίδια ρούχα συνέχεια, ξανά και ξανά. Οι ίνες έχουν «σπάσει» και είναι πιο μαλακά στο δέρμα μας. Επομένως, τα ρούχα από δεύτερο χέρι (από κάποιο άλλο παιδί της οικογένειας ή από σχετικό κατάστημα) είναι μια καλή λύση.
3) Επιλέξτε ρούχα χωρίς ετικέτες ή ραφές.
4) «Κρύψτε» τις ενοχλήσεις: Βοηθήστε τα παιδιά να ανεχτούν τα ενοχλητικά υφάσματα (πχ με ραφές) χρησιμοποιώντας από κάτω ένα απαλό φανελάκι. Αυτό το εφαρμοστό μπλουζάκι προστατεύει αφενός το παιδί από το «σκληρό» ύφασμα και αφετέρου πιέζει ελαφρά το σώμα του παρέχοντας ένα αίσθημα ηρεμίας. Μπορείτε επίσης να πάτε μαζί σε ένα ραφείο ή κατάστημα υφασμάτων. Αφήστε το να επιλέξει το ύφασμα που του αρέσει περισσότερο και στη συνέχεια φτιάξτε από αυτό ρούχα (πχ τα ρούχα που πρέπει να φοράει στο σχολείο).
5) Κάντε τα παιδιά σας δυνατά: Δώστε τους επιλογές. Βοηθήστε το να καταλάβει ποια υφάσματα και ποιες υφές γενικά τα ενοχλούν και ποια τους είναι ευχάριστα. Συμπεριλάβετέ τα σε ένα «κυνήγι θησαυρού» στα μαγαζιά όπου μπορούν να αγγίξουν και να αισθανθούν πολλά διαφορετικά υφάσματα. Μπορεί το ταξίδι αυτό να είναι χρονοβόρο. Για αυτό πρέπει να το κάνετε διασκεδαστικό και χωρίς άγχος. Αν βρουν ένα που να τους βολεύει, τότε βρήκατε χρυσό.
6) Κάντε υπομονή: Να θυμάστε ότι η υπομονή είναι πολύ σημαντική. Εξηγήστε στα παιδιά σας ότι δεν είναι τα μόνα στον κόσμο με αυτή την ευαισθησία στα ρούχα. Διαβεβαιώστε τα ότι τα καταλαβαίνετε και ότι προσπαθείτε να τα βοηθήσετε, να τα κάνετε να νιώσουν καλύτερα.
Ενώ αυτές οι ιδέες μπορούν να βοηθήσουν, είναι μόνο μέρος της λύσης. Αναγκαία είναι η εμπλοκή εργοθεραπευτών ή άλλων ειδικών που μπορούν να δουλέψουν με εσάς και τα παιδιά σας για να βρείτε τις αιτίες του φαινομένου και να καταλήξετε σε αποτελεσματικές λύσεις.
Δίνοντας στους γονείς όσο το δυνατόν περισσότερα εργαλεία τους διαβεβαιώνετε ότι δεν είναι μόνοι σε αυτή την προσπάθειά τους να βοηθήσουν το παιδί τους.
Απόδοση του άρθρου OT Corner: Ouchy, Itchy, Scratchy, Ewey! – Ideas for Kids with High Sensitivity to Clothing της Kam Howard αναδημοσιευμένο από το SmartKnitKIDS
Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική Παιδαγωγός
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου