Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

Παιδί και σκύλος: Γνωρίστε τους με τον σωστό τρόπο

Τα παιδιά και οι σκύλοι έχουν πολλά κοινά στοιχεία: είναι περίεργα, ανυπόμονα και ενθουσιάζονται εύκολα!
Ιδιαίτερα δε όταν πρόκειται για κουτάβια, τα παραπάνω χαρακτηριστικά εκδηλώνονται σε πιο έντονο βαθμό, γεγονός που απαιτεί μια πιο προσεκτική προσέγγιση των δύο μεταξύ τους.
Είναι πολύ σημαντικό, η πρώτη συνάντηση (αλλά και οι επόμενες) των παιδιών με έναν σκύλο (κουτάβι ή ενήλικο) να γίνονται πάνταμε επιτήρηση, προς αποφυγή δυσάρεστων εξελίξεων.
Τα παρακάτω 10 βήματα θα βοηθήσουν τα παιδιά να αποκτήσουν μια ισορροπημένη επαφή με τον σκύλο της οικογένειας, να χτίσουν μια υπέροχη σχέση μαζί του και να δεθούν στον απόλυτο βαθμό.

1) Είμαστε πάντοτε παρόντες όταν παιδί και σκύλος βρίσκονται στον ίδιο χώρο, μέχρις ότου σιγουρευτούμε ότι και οι δύο έχουν μάθει να συμπεριφέρονται σωστά ο ένας απέναντι στον άλλο. Δεν κάνουμε αισθητή την παρουσία μας, αρκεί ωστόσο να παρακολουθούμε από μακριά, ώστε να είμαστε σε θέση να επέμβουμε σε περίπτωση που χρειαστεί.

2) Αφήνουμε τον σκύλο να κατευθυνθεί -μυρίζοντας- προς το παιδί και όχι το αντίθετο. Στην περίπτωση που αφήσουμε το παιδί να κατευθυνθεί προς τον σκύλο, γεμάτο ενθουσιασμό, υπάρχει ο κίνδυνος να προκαλέσει άσχημη αντίδραση στον σκύλο.

3) Μαθαίνουμε στο παιδί ότι ο σκύλος έχει έναν δικό του χώρο, τον οποίο πρέπει να σεβόμαστε. Δεν το αφήνουμε να μπει στο ζωτικό χώρο του σκύλου, εκτός και εάν το επιτρέπει ο σκύλος.

4) Το παιδί θα πρέπει να μάθει τη γλώσσα του σώματος του σκύλου.

5) Ενθαρρύνουμε και τις δύο πλευρές να έχουν υπομονή, ώστε να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος και χώρος για να εξασφαλιστεί μια ισορροπημένη προσέγγιση.

6) Μαθαίνουμε το παιδί να προσεγγίζει σωστά τον σκύλο της οικογένειας, ώστε να ακολουθεί την ίδια συμπεριφορά σε όλους τους σκύλους, με τους οποίους θα έρθει σε επαφή.

7) Ενθαρρύνουμε το παιδί να έρθει στη βόλτα με τον σκύλο, ώστε να αποκτήσει επαφή μαζί του και σε εξωτερικό χώρο, πέραν του σπιτιού, και να μάθει περισσότερα για την συμπεριφορά του.

8) Ενθαρρύνουμε το παιδί να συμμετέχει στην φροντίδα του σκύλου, ώστε να μάθει με διασκεδαστικό τρόπο υπευθυνότητα και κανόνες. Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού, του μαθαίνουμε πώς να ταΐζει, να καθαρίζει και να βγάζει βόλτα τον σκύλο.

9) Ενθαρρύνουμε το παιδί να συμμετέχει στην εκπαίδευση του σκύλου. Τόσο τα παιδιά όσο και οι σκύλοι μαθαίνουμε -εύκολα και γρήγορα- στην πράξη.

10) Ενθαρρύνουμε το παιδί να παίξει με τον σκύλο, ώστε να ενδυναμωθεί η μεταξύ τους σχέση και εμπιστοσύνη.

Ρενάτα Γρυπάρη - Εκπαιδεύτρια σκύλων (renatagr1@yahoo.com)

Πηγή: nooz

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου