Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014

Η εκπαίδευση στα χρόνια της ανεργίας και της ανέχειας

Παρά τις προσπάθειες για βελτίωση της ποσότητας, αλλά και της ποιότητας στην εκπαίδευση, το ζήτημα των παιδιών που εγκαταλείπουν το σχολείο παραμένει μία τεράστια ανησυχία σε πολλές χώρες του κόσμου.

Η εκπομπή Learning World εξετάζει μερικές μεθόδους, που έχουν αποδειχτεί πολύ αποτελεσματικές στο να επαναφέρουν τους μαθητές στα μαθήματά τους.

Στους δρόμους τους Βουκουρεστίου στη Ρουμανία πολλά παιδιά βρίσκουν καταφύγιο στον σκοτεινό και επικίνδυνο υπόκοσμο, που ευδοκιμεί στο δίκτυο του μετρό και των υπονόμων, πλάι σε απόβλητα και ναρκωτικά.

Η ΜΚΟ Παράντα, που ιδρύθηκε από έναν Γάλλο κλόουν, έχει βγάλει τα παιδιά από τις κρυψώνες τους. Έχει μετατρέψει το τσίρκο σε εργαστήρι, όπου παιδιά και ενήλικες τονώνονται ψυχολογικά και μαθαίνουν μέσα από το παιχνίδι.

Από τα σκοτεινά τούνελ του Βουκουρεστίου μεταφερόμαστε στις υποβαθμισμένες φτωχογειτονιές του Μεξικού.

Πρόκειται για μία χώρα, που σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ βρίσκεται στην κορυφή του πίνακα με τα υψηλότερα ποσοστά εγκατάλειψης του σχολείου. Στις υποβαθμισμένες περιοχές ωστόσο πολλές οικογένειες ανακτούν την εμπιστοσύνη τους στην εκπαίδευση.

Ο λόγος είναι το Christel House. Πρόκειται για ένα σχολείο που έχει δεσμευτεί να σπάσει τον κύκλο της φτώχειας. Το μόνο που απαιτεί από τους μαθητές είναι να μετέχουν στο 95% των μαθημάτων και να έχουν μέσο όρο 7,5.

Το σχολείο ιδρύθηκε το 1999 από την Κρίστελ Ντεχάν, γνωστή για τη φιλανθρωπική της δράση. Παρέχει δωρεάν εκπαίδευση υψηλής ποιότητας στις πιο ευάλωτες οικογένειες στην Πόλη του Μεξικού.

Στα νοτιοανατολικά του Ηνωμένου Βασιλείου η πόλη Margate είναι μία από τις φτωχότερες περιοχές της Αγγλίας. Ο δείκτης της ανεργίας είναι στο 20%.

Στο Paul Luxmoore στεγάζονται δύο δημόσια σχολεία. Πριν από τρία χρόνια μία ομάδα καθηγητών δημιούργησε ένα νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Η ιδέα τους είναι να παντρέψουν απροσδόκητα ακαδημαϊκά θέματα με την επαγγελματική κατάρτιση

Πηγή: euronews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου