Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014

H Google ετοιμάζει παιδικές εκδόσεις των υπηρεσιών της

Mέσα στο 2013 υπήρξε η πληροφόρηση ότι η Google ετοιμάζει φιλικές προς τα παιδιά εκδόσεις των δημοφιλέστερων υπηρεσιών της, κάτι που επιβεβαιώθηκε επίσημα και από την ίδια την εταιρεία τεχνολογίας.

Στόχος της Google είναι να καταστήσει τα παιδιά ισότιμους χρήστες του internet που θα ενεργούν και θα παίρνουν πρωτοβουλίες κατά τον ίδιο τρόπο που το κάνουν και οι ενήλικες.

Σύμφωνα με άρθρο της USA Today η Google εργάζεται συστηματικά πάνω στο συγκεκριμένο πρότζεκτ αν και ακόμα δεν έχει οριστεί κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την κυκλοφορία των παιδικών εκδόσεων των υπηρεσιών της. Οι πρώτες υπηρεσίες που θα παρουσιαστούν με την συγκεκριμένη μορφή είναι και οι δημοφιλέστερες σε χρήση από τα παιδιά, δηλαδή η μηχανή αναζήτησης Search, το YouTube και ο Chrome browser.

H αντιπρόεδρος του τομέα προγραμματισμού και επικεφαλής του πρότζεκτ, Pavni Diwanji επιβεβαίωσε τις πληροφορίες σχετικά με τα σχέδια της Google όντας και η ίδια μητέρα δύο παιδιών 8 και 13 ετών αντίστοιχα. Σύμφωνα με την προγραμματίστρια βασικό κίνητρο για την ενασχόληση της εταιρείας με την δημιουργία φιλικών προς τα παιδιά υπηρεσιών αποτελεί το γεγονός ότι οι περισσότεροι εργαζόμενοι και τα υψηλόβαθμα στελέχη της Google είναι γονείς και ως εκ τούτου διαπίστωσαν την ανάγκη ύπαρξης υπηρεσιών που θα μπορούν να χρησιμοποιούνται από τα παιδιά τους.

Η Diwanji θεωρεί ότι η αποδοχή αυτών των υπηρεσιών από τους γονείς δεν θα είναι απλή υπόθεση καθώς «κάθε γονιός διαφέρει ως προς τις πεποιθήσεις και τα πιστεύω του». Ωστόσο η εταιρεία προσπαθεί να βρει την χρυσή τομή ώστε να ικανοποιήσει όλους τους γονείς ενώ παράλληλα θα επιτρέψει στα παιδιά να είναι ασφαλή κατά την χρήση του Internet, και να γίνουν «δημιουργοί και καταναλωτές».

Οι παιδικές εκδόσεις των Search και Youtube αποτελούν την αρχή των σχεδίων που ετοιμάζονται στο Mountain View με γνώμονα τα παιδιά. Σε όσους φοβούνται ότι η Google θα συμβάλλει στην χειραγώγηση μιας ευάλωτης κατηγορίας ατόμων όπως είναι τα παιδιά η Diwanji απαντά: «είμαι υπέρ της επίβλεψης και της καθοδήγησης και όχι της στείρας απαγόρευσης. 


Η απλή αλήθεια είναι ότι τα παιδιά έχουν ήδη την τεχνολογία στην διάθεσή τους, τόσο στο σχολείο όσο και στο σπίτι. Κατά συνέπεια, η καλύτερη προσέγγιση είναι αυτή η τεχνολογία να χρησιμοποιηθεί με τον πιο ωφέλιμο τρόπο», δηλώνει η Diwanji . Η Google διατηρεί έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο στις εγκαταστάσεις της στο Mountain View που επιτρέπει στα παιδιά των στελεχών της εταιρείας να παίζουν και να πειραματίζονται με πρωτότυπα προϊόντα. Ο χώρος αυτός αποκαλείται Kids Studio και σύμφωνα με την Diwanji αποτέλεσε τροφή για σκέψη για την εταιρεία ώστε να αντιληφθεί ότι τα παιδιά αντιλαμβάνονται με διαφορετικό τρόπο το διαδίκτυο και την χρήση του σε σχέση με τους ενήλικες.

Πηγή: Pathfinder

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου