Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014

Πόσο σημαντικό είναι να εξηγούμε στα παιδιά γιατί «είναι ώρα για ύπνο»

Οι περισσότεροι γονείς συζητούν με τα παιδιά τους γιατί είναι σημαντικό να τρώνε λαχανικά ή να πίνουν το γάλα τους, όμως ελάχιστοι είναι εκείνοι που τους εξηγούν ποια είναι τα σημαντικά οφέλη του ύπνου. «Ώρα για ύπνο!» ή «Θα είσαι κουρασμένος αύριο» είναι οι επικρατέστερες φράσεις των γονέων όταν προσπαθούν να πείσουν τα μικρά τους να κοιμηθούν. Έτσι, τα παιδιά θεωρούν τον ύπνο ως τιμωρία, ως μία αναγκαστική περίοδο απομόνωσης σε ένα σκοτεινό δωμάτιο.

Ωστόσο, τα οφέλη του ύπνου είναι σαφώς περισσότερα και ίσως θα έπρεπε οι γονείς να ενημερώνουν τα παιδιά σχετικά με αυτά. Οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει ότι ο ύπνος όχι μόνο αποκαθιστά και ανανεώνει το σώμα, αλλά αποσαφηνίζει τις μνήμες που σχηματίζονται κατά τη διάρκεια της προηγούμενης ημέρας και κάνει προετοιμασίες για εκείνες της επόμενης. Οι άσχετες αναμνήσεις απορρίπτονται και οι σημαντικές διατηρούνται και μεταφέρονται στο τμήμα του εγκεφάλου που συγκρατεί τις μακροπρόθεσμες μνήμες, προκειμένου να δημιουργηθεί χώρος για νέες αναμνήσεις.

Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει επίσης ότι οι νέες πληροφορίες και δεξιότητες ενισχύονται από έναν καλό ύπνοκατά τη διάρκεια της νύχτας, πράγμα που σημαίνει ότι τα παιδιά βελτιώνουν συνεχώς τις επιδόσεις τους στο σχολείο ή σε οποιαδήποτε εξωσχολική δραστηριότητα έχουν επιλέξει.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι η εκπαίδευση των παιδιών σχετικά με τη σημασία του ύπνου, μπορεί να τα οδηγήσει στο να κοιμούνται περισσότερο. Δύο παλαιότερες μελέτες που εξέτασαν συγκεκριμένο αριθμό παιδιών κάτω από ένα «έξυπνο» πρόγραμμα ύπνου, διαπίστωσαν ότι τα παιδιά πήγαν για ύπνο νωρίτερα από το συνηθισμένο και για περισσότερες ώρες.

Η πιο πρόσφατη απόδειξη για την αξία της εκπαίδευσης ύπνου προέρχεται από μια πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη. Με επικεφαλής τον Ronald Chervin, διευθυντή του Κέντρου Διαταραχών Ύπνου του Πανεπιστημίου του Michigan, η μελέτη εξέτασε τις επιδράσεις ενός προγράμματος που ονομάζεται Sweet Dreamzzz σε 152 νήπια ηλικίας 4 ετών. Πιο συγκεκριμένα, το «έξυπνο» πρόγραμμα δημιουργεί ένα τρίγωνο υποστήριξης για τον ύπνο που αφορά τα παιδιά, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς. Οι μητέρες και οι πατέρες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα παρακολούθησαν μία συνεδρία 45 λεπτών με θέματα που αφορούσαν τον ύπνο, όπως η σημασία του ύπνου, πώς να καθιερωθεί μια ρουτίνα για τον ύπνο και πόσες ώρες ύπνου χρειάζονται τα παιδιά προσχολικής ηλικίας. Οι εκπαιδευτικοί, επίσης, παρακολούθησαν μία αντίστοιχη συνεδρία.

Τα παιδιά που συμμετείχαν στο πείραμα παρακολούθησαν καθημερινές συνεδρίες για δύο εβδομάδες, ενώ η εκπαίδευση συνεχίστηκε στο σπίτι από τους γονείς και στο σχολείο με την ανάγνωση παραμυθιών σχετικού περιεχομένου από τους εκπαιδευτικούς. Όλη αυτή η ανταλλαγή πληροφοριών οδήγησε σε συγκεκριμένα αποτελέσματα: Ένα μήνα μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος Sweet Dreamzzz, τα παιδιά κοιμόνταν 30 λεπτά επιπλέον κάθε βράδυ. Για του λόγου το αληθές, παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει ότι μισή ώρα επιπλέον ύπνου μπορεί να κάνει μια μεγάλη διαφορά, μειώνοντας την τάση υπνηλίας, τα συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα και την παρορμητική συμπεριφορά.

Πηγή: infokids

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου