Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014

Χειροποίητο καρτούν από την Βραζιλία

Ευχάριστη έκπληξη η διανομή της βραζιλιάνικης ταινίας κινουμένων σχεδίων «Το αγόρι και ο κόσμος» («O Menino e o Mundo») στις αίθουσες από αύριο Πέμπτη· μια εναλλακτική πρόταση καρτούν απέναντι στο κλασικής αφήγησης αμερικανικό κινούμενο σχέδιο. Μέσα από την ιστορία ενός αγοριού, που το σκάει από το σπίτι του στο χωριό με προορισμό την πόλη η ταινία του Βραζιλιάνου Αλε Αμπρέου _που άνοιξε το εφετινό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους_ κάνει ένα επίκαιρο σχόλιο πάνω στην φτώχεια και την αθλιότητα μιας χώρας η οποία, δυστυχώς, θα μπορούσε να είναι μια οποιαδήποτε χώρα στην εποχή της παγκοσμιοποίησης.

Είναι επίσης μια ακόμη γενναία προσπάθεια του διανομένα της εταιρείας Νεανικό Πλάνο (που ειδικεύεται στην ταινία για παιδιά) να προσφέρει στο κοινό _έστω και μικρό κοινό_ κάτι παιδικό μεν, διαφορετικό δε. Μια ταινία που πραγματικά αξίζει προσοχής. «Κατανοητό σε πρώτο επίπεδο κι από ένα παιδάκι 5 χρόνων αλλά σε ένα δεύτερο επίπεδο καταδίκη του νεοφιλελευθερισμού που φτωχοποιεί ευρύτατες λαϊκές μάζες, σπαταλά τον φυσικό πλούτο, καταστρέφει το περιβάλλον, στερεί τις δημοκρατικές ελευθερίες, δεν σέβεται τις πολιτιστικές ιδιαιτερότητες» λέει ο κ. Δημήτρης Σπύρου του Νεανικού Πλάνου.

Επισημαίνει όμως και την αισιοδοξία μιας ταινίας που «χρησιμοποιεί με τρόπο μοναδικό όλα τα αφηγηματικά στυλ του animation, σε μια πανδαισία χρωμάτων που καλύπτουν όλη τη γκάμα της ζωγραφικής: από υδατογραφίες ως μολύβια και ...στυλό διαρκείας!»

Το «Αγόρι και ο κόσμος» έχει κινηθεί εξαιρετικά σε μεγάλα φεστιβάλ του κόσμου αποσπώντας διάφορα βραβεία. Ανάμεσά τους το «Κρύσταλλο» (βραβείο καλύτερου animation μεγάλου μήκους) στο Φεστιβάλ του Ανεσί της Γαλλίας, που θεωρείται το κορυφαίο του είδους στον κόσμο και το βραβείο καλύτερου animation στο Φεστιβάλ της Οτάβα του Καναδά.

Η κατασκευή του όμως, είναι το στοιχείο ιδιαιτερότητας αυτής της ταινίας. Ο Αλε Αμπρέου επιλέγει να ζωγραφίσει «παιδικά», συνδυάζοντας κάθε πιθανή τεχνική: λάδι, ξυλομπογιές, μαρκαδόρους, στυλό διαρκείας, ζωγραφική και κολάζ. Επιπλέον κάνει μια τολμηρή και ποιητική επιλογή: δε φοβάται το λευκό! Κάθε σχέδιο είναι μία έκπληξη. Και η ταινία είναι χωρίς διαλόγους - ή μάλλον, έχει μόνο κάποιες ατάκες σε μία κατασκευασμένη γλώσσα - βραζιλιάνικα ανάποδα!

Το «Αγόρι και ο κόσμος» θα προβάλλεται από την Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου στις αίθουσες Αλκυονίς και Στούντιο

Πηγή: Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου