Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014

Ρομέιζα: Η κούκλα χωρίς πρόσωπο για τις κόρες των τζιχαντιστών

Η Ρομέιζα δεν έχει μάτια. Δεν έχει στόμα ούτε μύτη. Φοράει όμως χιτζάπ. Η Ρομέιζα είναι μία απρόσωπη κούκλα, όπως υπαγορεύει η αυστηρή ερμηνεία της Σαρίας, του ισλαμικού ιερού νόμου. 

Η μουσουλμανική εκδοχή του κοριτσίστικου παιχνιδιού κατασκευάστηκε στην Κίνα για να προωθηθεί στη βρετανική αγορά. Η ιδέα ανήκει στη Ριντουάνα Μπι, μία πρώην δασκάλα στο μουσουλμανικό σχολείο του Λάνκασαϊρ, η οποία – λέει – εμπνεύστηκε από την αγωνία των γονιών που έβλεπαν ότι δεν είχαν άλλη επιλογή για τα παιδιά τους από τις κούκλες με πρόσωπο. 

«Κάποιοι γονείς δεν αφήνουν τις κούκλες στα παιδιά τους τη νύχτα, επειδή δεν επιτρέπονται μάτια στο δωμάτιο», εξήγησε η Ριντουάνα Μπι. Σύμφωνα με τις αυστηρές μουσουλμανικές αρχές, απαγορεύεται ρητά η αναπαράσταση προσώπων ανθρώπων ή ζώων. Στον κανόνα περιλαμβάνονται εικόνες, αγάλματα και, καθώς φαίνεται, οι παιδικές κούκλες δεν εξαιρούνται. 

Δεν είναι να απορεί κανείς λοιπόν γιατί οι μικρές μουσουλμάνες έχουν περιορισμένες επιλογές στη δυτική αγορά παιχνιδιών. Γι’ αυτό και η δημιουργός τής απρόσωπης κούκλας υπόσχεται να επανέλθει δριμύτερη με νέες ιδέες. 

Σε κάθε περίπτωση, η Ριντουάνα Μπι παραδέχεται ότι κάποιοι μπορεί να θεωρήσουν την κούκλα της περίεργη. Δεν πτοείται ωστόσο, καθώς βλέπει τη θετική αντίδραση πολλών γονιών, οι οποίοι ήδη έχουν κάνει την παραγγελία τους. 

Οι πρώτες αντιδράσεις πάντως υπάρχουν και εκφράζονται από διακεκριμένους ισλαμιστές ακαδημαϊκούς. Ο λιβανοαμερικανός καθηγητής Φαουάζ Γκέργκες, ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής από το London School of Economics, επιμένει ότι η κούκλα δίχως πρόσωπο – η οποία πωλείται προς 31 ευρώ – είναι μία «ανοησία». 

Οι μουσουλμάνοι σήμερα, επισημαίνει στη Mail Online, είναι μέρος μίας «παγκόσμιας κοινότητας», οι οποίοι ακολουθούν τον τρόπο ζωής του 21ού αιώνα και «δεν έχουν παγώσει στον 6ο αιώνα». «Η κούκλα είναι ένα τέχνασμα, μία υπερσυντηρητική ερμηνεία. Πρόκειται για ένα μεμονωμένο φαινόμενο, μία πολιτισμική πολυτέλεια που εικάζω ότι απευθύνεται σε ένα πάρα πολύ περιορισμένο κοινό» προσθέτει ο Γκέργκες.

Επιμέλεια: Μαρω Βακαλοπούλου

Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου