Όπως κάθε χρόνο, οι ειδικοί κρούουν κι εφέτος τον κώδωνα του κινδύνου ενόψει Χριστουγέννων για τα επικίνδυνα για την υγεία των παιδιών παιχνίδια που κυκλοφορούν στην αγορά.
Σύμφωνα με έρευνες, το 15% των παιδικών παιχνιδιών που πωλούνται στις ευρωπαϊκές αγορές κρύβουν επικίνδυνες παγίδες, κυρίως για τα παιδιά μικρότερων ηλικιών - σε γενικές γραμμές, όσο μικρότερο είναι σε ηλικία ένα παιδί τόσο πιο ευάλωτο από ένα επικίνδυνο παιχνίδι που κρατά στα χέρια του.
Δεν είναι, βέβαια, επικίνδυνα μόνο τα μικρά μέρη που αποσπώνται από τα παιχνίδια και μπορούν να βλάψουν τα μικρά παιδιά - συνήθως υπάρχει ειδοποίηση γι' αυτό ση συσκευασία. Αρνητικές για την υγεία συνέπειες έχουν τοξικά υλικά που χρησιμοποιούνται πολλές φορές από τις βιομηχανίες παιχνιδιών, κυρίως εκείνες που κατασκευάζουν παιχνίδια-μαϊμούδες.
Τα πιο επικίνδυνα δηλητήρια που μπορούν να φθάσουν στα χέρια των παιδιών μέσω ενός παιχνιδιού είναι οι φθαλάτες και οι διφαινόλες (καρκινογόνες χημικές ενώσεις που βρίσκονται σε πλαστικά παιχνίδια), η φορμαλδεΰδη, με την οποία είναι συχνά εμποτισμένα ξύλινα παιχνίδια ή τα βαρέα μέταλλα που περιέχονται, δυνητικά, στις μπογιές των παιχνιδιών ή σε προϊόντα μακιγιαρίσματος (των παιδιών φυσικά).
Η DGCCRF, η γαλλική Διεύθυνση Ανταγωνισμού, Κατανάλωσης και Καταπολέμησης των Απομιμήσεων εξέδωσε οδηγό για τους (Γάλλους) καταναλωτές, στους οποίους υπενθυμίζει τα βασικά που πρέπει να προσέχουν όταν αγοράζουν παιχνίδια.
Η χρησιμότητα των παρεχομένων οδηγιών ξεπερνά, ωστόσο, τη γαλλική επικράτεια:
Ένδειξη «CE»
Πρώτα πρώτα πρέπει να προσέχει κανείς να υπάρχει στη συσκευασία η ένδειξη «CE» από τον κατασκευαστή του παιχνιδιού, που σημαίνει ότι το προϊόν τηρεί τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές ασφαλείας. Βεβαίως, η ύπαρξη σε εμφανές σημείο της ένδειξης «CE» δεν εγγυάται την ασφάλεια του παιχνιδιού, καθώς ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει την αξιοπιστία του κατασκευαστή.
Κατάλληλη ηλικία
Υποχρεωτική, βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, είναι και η σαφής αναγραφή των ηλικιών στις οποίες απευθύνεται ένα παιχνίδι. Σε κάθε περίπτωση, ακόμη κι αν αναγράφεται σε ένα προϊόν ότι είναι κατάλληλο για παιδιά κάτω των 36 μηνών, καλό είναι να προτιμά κανείς απλά παιχνίδια με απλούς μηχανισμούς που δεν διπλώνουν, ώστε να μην τραυματιστεί το παιδί.
Έλεγχος προέλευσης
Είναι υποχρεωτική η αναγραφή της χώρας προέλευσης και του κατασκευαστή του παιχνιδιού στη γλώσσα της χώρας στην οποία πωλείται το παιχνίδι. Η γαλλική DGCCRF συνιστά στους καταναλωτές να αγοράζουν παιχνίδια μέσω των κλασικών εμπορικών κυκλωμάτων και όχι από πλανόδιους που τα επαναπροωθούν φθηνότερα στην αγορά.
«Ληγμένα» παιχνίδια
Η DGCCRF εφιστά την προσοχή στους καταναλωτές να αποφεύγουν να αγοράζουν παλαιά, vintage ή μεταχειρισμένα παιχνίδια, διότι ενδέχεται να μην πληρούν τις σύγχρονες νόρμες ασφαλείας. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται σε παλαιές μπαταρίες που ενδεχομένως περιέχει κάποιο παιχνίδι.
Πηγή: Βήμα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου