Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014

Στον… αστερισμό των παιχνιδιών!

Του Δημήτρη Βάλλα
Παιχνίδια, δώρα και παιδιά ξανά πάλι στο προσκήνιο, καθώς μιμούμενοι συνήθειες κυρίως της Βόρειας Ευρώπης, άρχισε και εδώ η αντίστροφη μέτρηση για τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Η ελληνική οικογένεια συνήθως πάλι μέσω της τηλεόρασης που έχει μεγάλη διεισδυτικότητα, θα βομβαρδιστεί και πάλι από κάθε είδους διαφήμιση για κάθε λογής παιχνίδια που έχουν τον δικό τους τρόπο να σαγηνεύουν τον παιδόκοσμο και όπως λέμε «πουλάνε μόνα» τους και χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια.

Είναι η ώρα που ίσως ο γονιός θα πρέπει να πει το μεγάλο "όχι" και να προσέξει μάλιστα από τώρα, γιατί συνήθως οι… συμφωνίες με τα παιδιά κλείνονται από πολύ νωρίς!

Οι ψυχολόγοι βέβαια προειδοποιούν πολλές φορές όμως επί ματαίω, γιατί στο τέλος οι μεγάλοι ενδίδουν δηλώνοντας αδύναμοι να χαλάσουν χατίρια!

ΕΝΟΧΛΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ
Για τα ενοχλητικά, θορυβώδη, αλλά και επικίνδυνα παιχνίδια που υπάρχουν στην αγορά ορισμένες οδηγίες ενόψει των εορταστικών ημερών που έρχονται μπορούν να φανούν χρήσιμες από τώρα:

*Τα παιχνίδια που κάνουν δυνατό θόρυβο όποτε το παιδί πατάει κάποιο κουμπί, δεν είναι ενοχλητικά μόνο για τους γονείς αλλά μπορούν να προκαλέσουν βλάβη και στην ακοή των παιδιών, εάν τα κρατούν πολύ κοντά στα αυτιά τους.

*Τα παιχνίδια με αισθητήρες που ενεργοποιούνται και κάνουν θόρυβο κάθε φορά που περνάτε από δίπλα τους, αποτελούν ένα πραγματικό βάσανο αφού ποτέ δεν θα είστε σε θέση να «ξεγλιστρήσετε» από το δωμάτιο του παιδιού σας χωρίς να σας αντιληφθεί, ακόμα και εάν αποκοιμηθεί.

*Τα παιχνίδια που αποτελούν μέρος μιας συλλογής, περιπλέκουν αφάνταστα τα πράγματα καθώς το παιδί θα ζητάει μανιωδώς κάθε διαφορετική εκδοχή του παιχνιδιού, προκειμένου να ολοκληρώσει τη συλλογή του, και όταν τελικά το καταφέρει θα αναζητήσει την επόμενη μεγάλη συλλογή παιχνιδιών

*Τα μικροσκοπικά παιχνίδια είναι επικίνδυνα και για τους γονείς και για τα παιδιά. Πρώτον και κύριο, όσο πιο μικρό είναι το παιχνίδι τόσο περισσότερο πόνο προκαλεί όταν το πατήσετε με γυμνό πόδι. Το πρόβλημα γίνεται ακόμα μεγαλύτερο όταν δεν μπορείτε να το διακρίνετε στο σκοτάδι. Επιπλέον, τα μικροσκοπικά παιχνίδια αυξάνουν τον κίνδυνο πνιγμού για το παιδί. Απλά αποφύγετε οτιδήποτε μικρότερο από την παλάμη σας.

*Παιχνίδια με ρόδες, όπως πατίνια ή αυτοκινητάκια, μπορεί να είναι ακατάλληλα για την ηλικία του παιδιού. Μην επιχειρήσετε να τα αγοράσετε μέχρις ότου το παιδί μπορεί μόνο του να τα χειριστεί. Διαφορετικά, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να πέσει και να χτυπήσει, ενώ εσείς από την πλευρά σας θα υποφέρετε πολλαπλά καταβάλλοντας μεγάλη προσπάθεια για να το βοηθήσετε να χειριστεί αυτά τα παιχνίδια με ασφάλεια!

ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ;
Όμως τα πολλά δώρα καμιά φορά φέρνουν το αντίθετο αποτέλεσμα από το επιδιωκόμενο και εδώ οι ψυχολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου:

«*Τα παιδιά που λαμβάνουν συνεχώς δώρα παραβλέπουν το γεγονός ότι μπορεί να μην έχουν την ίδια πολυτέλεια ως ενήλικες. Συνήθως αυτά τα παιδιά αποτυγχάνουν να προσαρμοστούν στο εργασιακό περιβάλλον τους και να αναπτύξουν το αίσθημα της ανεξαρτησίας.

*Εμφανίζουν έλλειψη εκτίμησης για αυτά που δέχονται: Όταν ένα παιδί συνηθίζει να λαμβάνει δώρα, χάνει τη χαρά και τη λαχτάρα της αποδοχής. Θεωρεί ότι η έννοια της εκτίμησης δεν είναι πλέον απαραίτητη, αφού θα συνεχίσει ούτως ή άλλως να λαμβάνει δώρα

*Δεν υπάρχει πλέον ανταμοιβή για την υιοθέτηση μιας σωστής συμπεριφοράς: Αν το παιδί δέχεται συνεχώς δώρα από τους οικείους του, η ανταμοιβή για τις σχολικές επιδόσεις ή το σωστό πρόγραμμα ύπνου δεν έχει πλέον νόημα. Έτσι, χάνεται κάθε κίνητρο που θα μπορούσε να ενεργοποιήσει τη σωστή συμπεριφορά των παιδιών

*Τα παιδιά γίνονται ανεύθυνα και επιπόλαια. Συχνά χάνουν ή σπάνε τα παλιά τους παιχνίδια, θεωρώντας δεδομένη την αγορά ενός νέου. Η συμπεριφορά αυτή φανερώνει την απληστία από το μέρος τους, η οποία είναι πολύ πιθανό να τα ακολουθήσει στην υπόλοιπη ζωή τους.

*Οι πολλές επιλογές όσον αφορά στα παιχνίδια που δέχονται ως δώρο δημιουργούν άγχος στο παιδί. Θα διαπιστώσετε ότι εάν δεν έχει πολλές επιλογές, θα στραφεί προς τη φύση ή προς τις οικιακές εργασίες, προκειμένου να γεμίσει τον χρόνο του αλλά και να σας βοηθήσει. Αφήστε τα παιδιά σας να βαρεθούνε. Είναι πραγματικά ένα δώρο για εκείνα, επειδή τα βοηθάει να αναπτύξουν το αίσθημα της δέσμευσης και της δημιουργικότητας που είναι απαραίτητα για το εργασιακό μέλλον τους.

Ακόμα, ο περιορισμένος αριθμός παιχνιδιών μειώνει τις συγκρούσεις ανάμεσα στα αδέρφια, προκαλώντας το αίσθημα της έλλειψης, η οποία με τη σειρά της ενεργοποιεί το τμήμα εκείνο του εγκεφάλου που ενισχύει τη συνεργασία. Η έλλειψη τα βοηθάει επίσης να καταλάβουν ότι κάθε παιχνίδι είναι μοναδικό και πολύτιμο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου