Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

Η επιλογή Επιστημονικών Πεδίων

Οι υποψήφιοι (είτε με το 10% είτε με το 90%), οι οποίοι απέκτησαν ή θα αποκτήσουν τη Βεβαίωση Πρόσβασης και επιθυμούν την εισαγωγή τους σε σχολές ή τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μέχρι δύο (2) επιστημονικά πεδία ως εξής:

α. Αν ενδιαφέρονται για σχολές μόνο ενός επιστημονικού πεδίου, τότε έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν οποιοδήποτε από τα πέντε επιστημονικά πεδία αρκεί να έχουν εξεταστεί σε εθνικό επίπεδο και στα δύο μαθήματα αυξημένης βαρύτητας του συγκεκριμένου πεδίου ή στα μαθήματα Γενικής Παιδείας που τα αντικαθιστούν, όπως αυτά φαίνονται στον πίνακα με τα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας κατά επιστημονικό πεδίο και αναφέρονται στο άρθρο 3 της ως άνω απόφασης, π.χ. ο υποψήφιος Θεωρητικής Κατεύθυνσης μπορεί να δηλώσει το 1ο Επιστημονικό Πεδίο, αφού τα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας του πεδίου αυτού είναι μαθήματα της κατεύθυνσης που εξετάστηκε σε εθνικό επίπεδο.

3ο Πεδίο
Για να δηλώσει π.χ. το 3ο Επιστημονικό Πεδίο πρέπει να έχει εξεταστεί σε εθνικό επίπεδο στα δύο μαθήματα Γενικής Παιδείας που αντικαθιστούν τα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας του πεδίου αυτού, τα οποία για το 3ο Επιστημονικό Πεδίο είναι η Βιολογία Γενικής Παιδείας και η Νεοελληνική Γλώσσα.

β. Αν επιλέξουν δύο επιστημονικά πεδία, τότε το τουλάχιστον ένα θα έχει ως μαθήματα αυξημένης βαρύτητας τα μαθήματα της κατεύθυνσης στα οποία εξετάστηκαν το σχολικό έτος που απέκτησαν την ανωτέρω Βεβαίωση. Για το 2ο Επιστημονικό Πεδίο που θα επιλέξουν θα πρέπει να έχουν εξεταστεί σε εθνικό επίπεδο και στα δύο μαθήματα αυξημένης βαρύτητας του επιστημονικού πεδίου, είτε είναι μαθήματα Κατεύθυνσης είτε είναι μαθήματα Γενικής Παιδείας που τα αντικαθιστούν.

Για παράδειγμα, αν υποψήφιος Τεχνολογικής Κατεύθυνσης δηλώσει δύο επιστημονικά πεδία, εκ των οποίων το ένα είναι το 4ο που έχει ως μαθήματα αυξημένης βαρύτητας τα Μαθηματικά και τη Φυσική, τα οποία είναι μαθήματα Τεχνολογικής Κατεύθυνσης και το δεύτερο είναι το 1ο Πεδίο, τότε ο υποψήφιος αυτός πρέπει να έχει εξεταστεί σε εθνικό επίπεδο στα μαθήματα Γενικής Παιδείας Νεοελληνική Γλώσσα και Ιστορία.

γ. Η επιλογή από τους μαθητές του δεύτερου μαθήματος Γενικής Παιδείας που επιθυμούν να εξεταστούν σε πανελλαδικό επίπεδο ή του μαθήματος Επιλογής Αρχές Οικονομικής Θεωρίας που επιθυμούν να εξεταστούν επίσης σε πανελλαδικό επίπεδο γίνεται με Αίτηση - Δήλωση που υποβάλλουν στο Λύκειο τον Φεβρουάριο, εντός της προθεσμίας που προβλέπεται από τις κείμενες διατάξεις.

Συγκεκριμένα, οι μαθητές που θα υποβάλουν στο σχολείο τους Αίτηση - Δήλωση στην προθεσμία αυτή θα δηλώσουν:
το δεύτερο μάθημα Γενικής Παιδείας που θα εξεταστούν πανελλαδικά,
αν θα εξεταστούν πανελλαδικά και στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας,
αν θα εξεταστούν σε κάποιο/α από τα Ειδικά Μαθήματα (ξένες γλώσσες, σχέδια, μουσική),
αν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για τις Στρατιωτικές Σχολές (δεν έχουν δικαίωμα οι υποψήφιοι των Εσπερινών ΓΕΛ),
αν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για τις Σχολές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού,
αν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για τα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ).

Οι απόφοιτοι υποβάλλουν επίσης Αίτηση - Δήλωση υποψηφιότητας στο ίδιο χρονικό διάστημα στην οποία θα δηλώνουν επιπλέον και την Κατεύθυνση στα μαθήματα της οποίας επιθυμούν να εξετασθούν.

ΝΙΚΟΛΙΤΣΑ ΤΡΙΓΚΑ - ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ
Πηγή: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου