Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

Μπορούν μερικά χο,χο, χο (και όχι ΧΟ, ΧΟ, ΧΟ) να κάνουν ευτυχισμένα τα παιδιά με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος.

Άγιος Βασίλης… Ο ήρωας των Χριστουγέννων όλων των παιδιών… Μια φιγούρα συνδεδεμένη με την αγάπη και την χαρά. Ποιο παιδάκι δεν θα ήθελε να καθίσει στην αγκαλιά του και να ζητήσει το δώρο των ονείρων του; Και όμως! Για μερικά παιδιά μια τέτοια συνάντηση είναι επώδυνη και όχι απολαυστική. 

Τα παιδιά με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος δυσκολεύονται πολύ να χαρούν τη γνωριμία τους με τον Άγιο Βασίλη. Ξαφνικά, και χωρίς καμία ιδιαίτερη προετοιμασία καλούνται να περιμένουν στη σειρά και να καθίσουν τελικά στην αγκαλιά ενός αγνώστου σε ένα χώρο όπου το επίπεδο θορύβου είναι εξαιρετικά υψηλό, τα έντονα φώτα και το πλήθος παιδιών και ενηλίκων συμπληρώνουν αυτή την εικόνα, καθιστώντας την όλη διαδικασία μαρτύριο. 

Και επειδή τη μαγεία των Χριστουγέννων πρέπει να την ζουν όλα τα παιδιά, στην Αυστραλία και στις ΗΠΑ σχεδιάζονται και υλοποιούνται ειδικά προγράμματα με «υπερευαίσθητους» Άγιους Βασίληδες, εκπαιδευμένους να προσεγγίζουν τα παιδιά με αυτισμό. 

Το ΧΟ, ΧΟ, ΧΟ γίνεται χο,χο,χο, η βιαστική επαφή αντικαθίσταται από μια υπομονετική προσέγγιση και το υποχρεωτικό κάθισμα στην αγκαλιά μπορεί να γίνει ένα «κόλλα πέντε» ή μια φωτογραφία δίπλα- δίπλα. 

Διαβάστε περισσότερα για τους Υπερευαίσθητους Άγιους Βασίληδες στο τελευταίο τεύχος της Σχεδίας (τεύχος 21, Δεκέμβριος 2014), στις σελίδες 28-29 και ας ελπίσουμε να τους δούμε και στην Ελλάδα.

Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική Παιδαγωγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου