Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014

Ροχαλητό στα παιδιά και προβλήματα μάθησης: Αιτίες και αντιμετώπιση

Το ροχαλητό στα παιδιά είναι ένα σημείο που δείχνει ότι υπάρχει ιατρικό πρόβλημα και δεν πρέπει να αφήνεται χωρίς έλεγχο και αντιμετώπιση.

Περίπου 10% των παιδιών ροχαλίζουν και 3% παρουσιάζουν αποφρακτική άπνοια του ύπνου.

Τα παιδιά που ροχαλίζουν έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για προβλήματα μάθησης με χαμηλή απόδοση στο σχολείο. Έχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο για ψυχολογικά προβλήματα που περιλαμβάνουν καταστάσεις άγχους και κατάθλιψης.

Τα παιδιά που πάσχουν από την αποφρακτική άπνοια του ύπνου παρουσιάζουν ροχαλητό και μια θορυβώδη αναπνοή που μπορεί να συνοδεύεται με διακοπές. Η αποφρακτική άπνοια εμποδίζει την κανονική οξυγόνωση του αίματος στους πνεύμονες. Γίνεται παράλληλα και μια υπερβολική κατακράτηση του διοξειδίου του άνθρακος.

Οι διαταραχές αυτές μπορεί να έχουν επιπτώσεις στην καρδία, στους πνεύμονες, στην ανάπτυξη του παιδιού, στην συμπεριφορά του και έχουν περιγραφεί ακόμη και θάνατοι.

Σύμφωνα με νέες έρευνες, παιδιά που ροχαλίζουν αλλά δεν πάσχουν από το σύνδρομο της άπνοιας του ύπνου, παρουσιάζουν και αυτά προβλήματα μάθησης και συμπεριφοράς.

Παιδιά που πάσχουν από ροχαλητό, όταν υποβάλλονται σε ψυχομετρικά τεστ για να αξιολογηθούν οι νοητικές και γνωστικές τους ικανότητες, αποδίδουν λιγότερο καλά σε σύγκριση με παιδιά που δεν ροχαλίζουν.

Μεταξύ των προβλημάτων που παρουσιάζουν περιλαμβάνονται μείωση της προσοχής και της συγκέντρωσης, υπερκινητικότητα, παρορμητική συμπεριφορά, κατάθλιψη και περισσότερα κοινωνικά προβλήματα. Τα παιδιά που ροχαλίζουν, κατά τη διάρκεια της ημέρας παρουσιάζουν αυξημένη υπνηλία και κούραση.

Στην αξιολόγηση των γνωστικών ικανοτήτων τα παιδιά που ροχαλίζουν παρουσιάζουν σημαντικά χαμηλότερη απόδοση σε σύγκριση με παιδιά που δεν ροχαλίζουν. Επηρεάζονται περισσότερο οι δεξιότητες τους στον προφορικό λόγο και στον προσανατολισμό.

Επιπρόσθετα έχει παρατηρηθεί ότι παιδιά που παρουσίαζαν ροχαλητό, έχουν περισσότερα προβλήματα και κατά την εφηβική ηλικία.

Οι συχνότερες αιτίες που προκαλούν ροχαλητό στα παιδιά είναι οι υπερτροφικές αμυγδαλές και οι αδενοειδείς εκφύσεις (τα γνωστά "κρεατάκια") της μύτης και του φάρυγγα.

Οι δυνατότητες μάθησης του παιδιού επηρεάζονται από πολλούς παράγοντες όπως η διατροφή του, το περιβάλλον στο σπίτι, η οικογενειακή κατάσταση και από τον ύπνο.

Οι γονείς θα πρέπει να ζητούν συμβουλή από τον παιδίατρο τους εάν διαπιστώσουν ότι το παιδί τους ροχαλίζει.

Αιτίες όπως οι υπερτροφικές αμυγδαλές ή οι αδενοειδείς εκφύσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν χειρουργικά. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις όπως στην άπνοια του ύπνου χρειάζεται εξειδικευμένη αντιμετώπιση.

Για την αντιμετώπιση της άπνοιας του ύπνου μπορούν να χρησιμοποιηθούν ειδικές συσκευές που εφαρμόζονται στο παιδί κατά τη διάρκεια της νύκτας.

Οι συσκευές αυτές (CPAP), δημιουργούν μια συνεχή θετική πίεση στα άνω αναπνευστικό σύστημα του παιδιού με τρόπο τέτοιο που να μην κλείνει παροδικά κατά τη διάρκεια της νύκτας προκαλώντας άπνοια κατά τον ύπνο.

Τα παιδιά αποδέχονται και συνηθίζουν πιο εύκολα να βάζουν τις συσκευές αυτές τη νύκτα, σε αντίθεση με αυτό που παρατηρείται στους ενήλικες.

Οι γονείς θα πρέπει επίσης να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τις συνήθειες των παιδιών τους, το βράδυ προτού αυτά πάνε για ύπνο.

Δεν πρέπει να πίνουν κάτι που να τα διεγείρει, όπως για παράδειγμα αναψυκτικά που περιέχουν καφεΐνη. Η καφεΐνη είναι διεγερτικό και επηρεάζει αρνητικά τον ύπνο τους.

Πηγή: medlook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου