Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014

«Μουσείο Παιχνιδιών» του Μονάχου: Ένα μουσείο για μικρά και... μεγάλα παιδιά!

Πηγή
Μοναδικές κούκλες κατασκευασμένες από κερί, ξύλο και πορσελάνη, κάστρα και παλιά ηλεκτρικά τρένα, χνουδωτά παιχνίδια και ατμομηχανές από τον Α΄ και τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αεροπλανάκια μηχανάκια, Zeppelins, και άλλα τροχοκινούμενα παιχνίδια, πλοία διαφόρων τύπων, «penny toys» , τα δημοφιλή πάμφθηνα παιχνίδια μεγέθους περίπου δέκα εκατοστών, που ξετρέλαιναν μικρούς και μεγάλους, ολόκληρη σχεδόν η συλλογή της διάσημης Μπάρμπι από το 1959 που πρωτοκυκλοφόρησε, ήρωες κινουμένων σχεδίων της Ντίσνεϊ, όπως ο Μίκυ, ο Ντόναλντ, ο Πινόκιο, ο Ποπάι κ.α., που έγιναν δημοφιλή παιχνίδια, αλλά και μηχανικά μοντέλα, όπως περιστρεφόμενες πάνω σε μια βάση μπαλαρίνες ή κούκλες που κινούν διάφορα μέλη του σώματός τους κι έχουν προέλευση από τη Κίνα ή την Αίγυπτο, είναι κάποια από τα σπάνια εκθέματα του "Μουσείου Παιχνιδιών" (Spielzeugmuseum) του Μονάχου.

Μια σημαντική συλλογή ευρωπαϊκών και αμερικανικών παιχνιδιών που χρονολογείται από τα μέσα του 19ου αιώνα έως τα τέλη του 20ου, φιλοξενείται από το 1983 στο κτίριο του παλιού Δημαρχείου στο στην κέντρο της παλιάς πόλης του Μονάχου, δίπλα στο επιβλητικό Νέο Δημαρχείο που δεσπόζει επιβλητικό στην κεντρική πλατεία Μαριένπλατζ.

Άλλη μια τέτοια συλλογή «όχημα» σε ένα νοσταλγικό ταξίδι πίσω στο χρόνο βρίσκεται από το 1994 και στο Κάστρο της Πράγας, καθώς ο εμπνευστής και ιδρυτής και των δύο μουσείων είναι ο Ιβάν Στάιγκερ, διάσημος Τσέχος εικονογράφος, γελοιογράφος, ζωγράφος, συγγραφέας και σκηνοθέτης. Ο ίδιος, που από το 1969 ζει και εργάζεται στη Γερμανία, κάποια στιγμή αποφάσισε να προσφέρει τμήματα της προσωπικής του συλλογής ιστορικών παιχνιδιών και στα δυο μουσεία και να μοιραστεί τις αναμνήσεις της παιδικής του ηλικίας με τους επισκέπτες τους.

Κάθε τμήμα του "Μουσείου Παιχνιδιών" του Μονάχου είναι και μια έγκυρη ιστορική αναφορά στην πορεία των παιχνιδιών μέσα στο χρόνο, καθώς παρέχει πληροφορίες για την εποχή, τα υλικά και τη λειτουργία τους σε σχέση με τη χρονιά κυκλοφορίας τους, όπως για παράδειγμα, τα παιχνίδια από κασσίτερο που θυμίζουν πως η Γερμανία υπήρξε στις αρχές του 20ου αιώνα η μεγαλύτερη παραγωγική δύναμη σε τέτοια παιχνίδια, τα οποία κατασκεύαζε ο διάσημος Γερμανός Έρνστ Πολ Λίμαν.

Η εντύπωση πάντως, που δίνει στον επισκέπτη το συγκεκριμένο μουσείο της μητρόπολης της Βαυαρίας, είναι ενός κουκλόσπιτου, με μικρά δωμάτια και μια στενή σπειροειδή σκάλα που οδηγεί μικρούς και μεγάλους στους τέσσερις ορόφους, όπου φιλοξενούνται τα παιχνίδια. Παρόλα αυτά, είναι ένας χώρος που μπορεί κάποιος να αφιερώσει τον ελεύθερο χρόνο του βιώνοντας μια ευχάριστη εμπειρία.

Τα παιχνίδια που είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για να γνωρίσουν μικροί και μεγάλοι τον κόσμο, πρέπει να αντέχουν στο χρόνο και να κουβαλούν το μύθο τους. Στο Μουσείο Παιχνιδιών του Μονάχου κάθε παιχνίδι είναι και ένας μύθος που δεν μπορεί παρά να αγγίξει τον επισκέπτη που θα το πλησιάσει ανοίγοντας διάπλατα την καρδιά του.


Της Βάσως Μιχοπούλου
Πηγή: Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου