Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014

Και τα άτομα με αναπηρίες έχουν δικαίωμα στον τουρισμό

Ο τουρισμός αποτελεί το βασικότερο τρόπο αναψυχής, ιδιαίτερα στις δυτικές χώρες, καθώς και μια μεγάλη βιομηχανία και σημαντική πηγή εσόδων, ιδίως για τις παραδοσιακές τουριστικές χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία.

Παρά το γεγονός ότι όλοι οι άνθρωποι, χωρίς εξαίρεση, θα πρέπει να έχουν ίσες ευκαιρίες σε ό,τι αφορά στις παροχές του τουρισμού, ακόμη και σήμερα εξακολουθούν να υπάρχουν περιορισμοί ή ακόμη αποκλεισμοί όσον αφορά τα άτομα με ειδικές ανάγκες. 

Δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι με κινητικά προβλήματα και άλλες δυσχέρειες, όπως και ηλικιωμένοι επιθυμούν να ταξιδέψουν, αλλά δεν μπορούν γιατί είναι αφιλόξενο και πολλές φορές επικίνδυνο το δομημένο περιβάλλον. 

Οι επιχειρηματίες τουρισμού πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η προσβασιμότητα εκτός από κοινωνική επιταγή, έχει και ισχυρή οικονομική βαρύτητα. Τα ελληνικά ξενοδοχεία μπορούν ν’ αυξήσουν τουλάχιστον κατά 35% τα έσοδά τους, εάν επενδύσουν στην προσβασιμότητα. 

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τον Ο.Ο.Σ.Α.: 

Το ποσοστό των ατόμων με αναπηρία είναι περίπου 1.000.000.000, δηλαδή, το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού 

Το ποσοστό των ατόμων ηλικίας άνω των 60 ετών είναι περίπου 800.000.000, το 12% του παγκόσμιου πληθυσμού 

Ενώ 2.200.000.000 άτομα, το 33% του παγκόσμιου πληθυσμού είναι οι φίλοι και οι συγγενείς ατόμων με αναπηρία 

Το 50% θα ταξίδευε περισσότερο εάν υπήρχε μεγαλύτερη προσβασιμότητα 

Το 60% έχει αρνητική τουριστική εμπειρία, σε σχέση με τον μέσο ταξιδιώτη χωρίς ανάγκες προσβασιμότητας 

Το 50% δηλώνει ότι η πραγματική κατάσταση που συναντούν στα ξενοδοχεία είναι χειρότερη από τη διαφημιζόμενη.

Δράσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση 

Δεδομένου ότι η γενική ζήτηση για προσβασιμότητα στην Ευρώπη υπερβαίνει τα 127 εκατομμύρια ανθρώπους, αριθμό που αντιπροσωπεύει το 27% του ευρωπαϊκού πληθυσμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το θέμα του ισότιμου και προσβάσιμου τουρισμού βρίσκεται σε άμεση προτεραιότητα τα τελευταία έτη. 

Με την Οδηγία ΕΕ95/57/ΕC του 2011, η ΕΕ απαιτεί τα κράτη-μέλη να συμπεριλαμβάνουν στοιχεία προσβασιμότητας στα στατιστικά στοιχεία τουριστικών καταλυμάτων, ενώ η ομάδα εργασίας του Ευρωκοινοβουλίου εργάζεται πάνω στη σύνταξη μιας “Ευρωπαϊκής Πράξης Προσβασιμότητας” (“European Disability Act – EEA”), που αναμένεται να οδηγήσει στην επιβολή μιας ελάχιστης προσβασιμότητας στα τουριστικά καταλύματα πάνω από έναν ορισμένο αριθμό κρεβατιών, ως προϋπόθεσης για τη λήψη οποιασδήποτε μορφής κοινοτικής ή κρατικής επιδότησης. 

Το ACCESSIBILITY PASS (www.accessibilitypass.org) αποτελεί μια καινοτόμο πρωτοβουλία, που προέκυψε μέσω συνεργασίας του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα. Έχει αναπτυχθεί από τον φορέα πιστοποίησης Peoplecert, με τη συνεργασία ειδικών επιστημόνων του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης. 

Είναι ένα διεθνές σήμα πιστοποίησης ξενοδοχειακών υποδομών και υπηρεσιών για προσβασιμότητα όλων των κατηγοριών εμποδιζόμενων ατόμων (ξεχωριστά σήματα για πολίτες με κινητικές, οπτικές, ακουστικές ή νοητικές αναπηρίες, αλλά και για ηλικιωμένους). 

Πλεονεκτήματα / καινοτομίες: 

Το ACCESSIBILITY PASS: 

αξιολογεί την προσβασιμότητα των ξενοδοχείων και των συνεδριακών κέντρων μέσω επιτόπιων μετρήσεων από εξουσιοδοτημένους επιθεωρητές και προσφέρει έτσι αντικειμενική κατάταξη με βάση την προσβασιμότητά τους, καθώς και λεπτομερείς πληροφορίες για να μπορεί κάθε πολίτης να πραγματοποιεί μια σωστή και εμπεριστατωμένη επιλογή προσβάσιμων γι’ αυτόν καταλυμάτων. 

περιλαμβάνει σχετικό σύστημα εκπαίδευσης, εξέτασης και πιστοποίησης για όλες τις κατηγορίες εργαζομένων στον ξενοδοχειακό κλάδο, εξασφαλίζοντας ότι κάθε πιστοποιημένο μέλος του προσωπικού έχει λάβει την απαραίτητη κατάρτιση και τις γνώσεις που του επιτρέπουν να εξυπηρετήσει σωστά κάθε πελάτη με αναπηρία. 

Κατατάσσει την προσβασιμότητα των ξενοδοχείων και συνεδριακών κέντρων και απονέμει ξεχωριστά επίπεδα πιστοποίησης (A, ΑΑ, ΑΑΑ, ΑΑΑ+) για κάθε τύπο προσβασιμότητας. 

Ενσωματώνει 6 διεθνώς αποδεκτά εθνικά πρότυπα και 22 διεθνείς οδηγίες. 

Έχει αξιολογηθεί και φέρει την έγκριση περισσότερων από 20 φορέων σε 10 χώρες, οι οποίοι ειδικεύονται σε θέματα προσβασιμότητας και τρίτης ηλικίας. 

Χάρη στο σχεδιασμό της και τη διεθνή εμβέλειά της, η πιστοποίηση ACCESSIBILITY PASS πληροί όλες τις προϋποθέσεις, ώστε να εξελιχθεί σε ένα παγκόσμιο σημείο αναφοράς για τα άτομα με αναπηρίες και τους ηλικιωμένους, ενώ η ευρεία υιοθέτησή του από τον ξενοδοχειακό κλάδο είναι καθοριστικής σημασίας για την αναβάθμιση των υπηρεσιών φιλοξενίας και ισότιμης εξυπηρέτησης, σύμφωνα με τις ατομικές ανάγκες του καθενός. 

Δημήτρης Μπαλής

Πηγή: driveandtravel

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου